Πολιτικη & Οικονομια

Το νέο «ναυάγιο» στο Κυπριακό και το βέτο Κοτζιά: Φήμες ότι απείλησε με παραίτηση

Αναστασιάδης: Απορρίψαμε τη σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331663-687276.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μετά το νέο «ναυάγιο» που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια αυτής δήλωσε ότι απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε, απέφυγε να απαντήσει για τη σχέση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τη «σκληρή» γραμμή του στο Κυπριακό. «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων είναι άριστη.

 

Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. «Την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε: «Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια:

  • το εδαφικό ποσοστό,
  • η επιστροφή προσφύγων και
  • οι ακτογραμμές.

Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Εξάλλου, ο γγ του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.

Κοτζιάς: Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να παραιτηθώ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα περί απειλής παραίτησής του με αφορμή το Κυπριακό και μίλησε για «σχεδιασμένη» «σκοτεινή επίθεση» εναντίον του. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» και της ελληνικής ιστοσελίδας TVXS, ιδιοκτησίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία "έδειξαν" ως αιτία του ναυαγίου στην Ελβετία την παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απείλησε ακόμη και με παραίτηση και να διαμήνυσε στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη πως θα καλέσει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο, αν δεν τηρείτο στην Ελβετία σκληρή στάση όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, επηρεάζοντας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Για την ακρίβεια, τα προαναφερθέντα μέσα κάνουν λόγο για «βέτο» Κοτζιά.

Όπως αναφέρουν, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να ξεκαθάρισε στον Νίκο Αναστασιάδη πως εάν δεν γίνει δεκτή η άποψή του και ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκείνος θα παραιτηθεί και θα καλέσει δημοσίως και τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο.

Σε όλα αυτά απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα εκδήλωσης της κίνησης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του και τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.

Όπως είπε δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί. «Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε.

Σε όσους του καταλογίζουν «εθνικισμό» απάντησε ως εξής: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ