Κοσμος

Τι έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Τον ερχόμενο μήνα ξανά Ελβετία, σε πολυμερή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333007-690363.jpg

Το αίτημα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης να  τον συνοδεύσουν τον ερχόμενο μήνα στη Γενεύη, στην επόμενη συζήτηση για το  Κυπριακό -που θα είναι πολυμερής- φέρεται ότι δέχτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία), κατά το Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ), όπου αντιπροσωπεύονται οι αρχηγοί των περισσότερων κυπριακών κομμάτων. 

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με κυπριακά μίντια:

  • Η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα έντασης
  • Το απόν ΕΛΑΜ έστειλε γράμμα που εξηγεί τους λόγους της αποχώρησης του από το ΕΣ
  • Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως θα πάει  στη Γενεύη σαφώς για πολυμερή, με γνώμονα τις ανησυχίες και της έγνοιες της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς: «Επιτέλους να βρούμε λύση που ικανοποιεί και τους δύο». 
  • Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου του Δημοκρατικού Συναγερμού είπε: «Οι συνάδελφοι που μονίμως διαμαρτύρονται και πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό, εξέφρασαν την επιθυμία να είναι παρόντες στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη. Ο πρόεδρος θ΄ αποφασίσει. Οποιαδήποτε και να είναι η απόφαση του προέδρου εμείς θα την σεβαστούμε
  • Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ.  Άντρος Κυπριανού είπε ότι ίσως  συγκληθεί νέα συνεδρίαση του ΕΣ  για άλλες, ομόφωνες αποφάσεις, και ότι ο πρόεδρος τού είπε  ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη
  • Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε: «καταθέσαμε τη δική μας αξιολόγηση των γεγονότων και την κριτική μας, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αυτοαναιρέθηκε για το θέμα της συμμετοχής σε πολυμερή» και «η σχέση Κύπρου-Ελλάδας θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις»
  •  Ο πρόεδρος του κινήματος οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε:  «ο πρόεδρος δεν ενημέρωσε κανέναν, αποκλειστικά μόνος του αποφάσισε και αποκλειστικά μόνος του θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη». Είπε ακόμα ότι στη Γενεύη  «θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ