Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σε κατάσταση σύγχυσης
Ανεβαίνει η δημοτικότητα της Ε.Ε. αλλά στην Ιταλία οι υποστηρικτές του ΟΧΙ ξεπερνούν το 40%
Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, οι περισσότεροι πολίτες στηρίζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Οι Βρετανοί κατά… του Brexit
Η έρευνα συγκρίνει την τάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μεταξύ του Μαρτίου 2016 και του Αυγούστου 2016. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η υποστήριξη στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες και έφτασε στο 62% στο σύνολο της Ε.Ε.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, με το οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., η έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν κατέγραφε ένα ποσοστό της τάξης του 49% μεταξύ των Βρετανών υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. Με βάση την έρευνα του Αυγούστου το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 56%, εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη συντηρητική κυβέρνηση της κ. Μέι η οποία δεν γνωρίζει πώς ακριβώς να διαχειριστεί το Brexit και δείχνει ότι οι Βρετανοί, όπως οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί, δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις στρατηγικής σημασίας στη βάση μιας συνολικής θεώρησης των πραγμάτων. Στα δημοψηφίσματα και τις εκλογικές αναμετρήσεις κυριαρχούν κατά κανόνα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής των χωρών και παίζει τεράστιο ρόλο ο εντυπωσιασμός.
Οι μεγάλοι υπέρ της Ευρώπης
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε. αυξήθηκε από το 61% στο 69%, στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ενώ αυτοί που θέλουν να αποχωρήσει η Γερμανία από την Ε.Ε. μειώθηκαν από το 26% στο 21%, με το υπόλοιπο 10% να μην τοποθετείται. Στην Ισπανία το ποσοστό όσων στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2 μονάδες, από 71% σε 69%, ενώ αυτοί που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. περιορίστηκαν από το 19% στο 18%.
Εντύπωση προκαλεί ο ζήλος με τον οποίο υποστηρίζουν οι Πολωνοί την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. παρά την προσπάθεια της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης να κρατήσει αποστάσεις από τις Βρυξέλλες στη βάση μιας εθνικιστικής επιχειρηματολογίας. Το ποσοστό των Πολωνών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. αυξήθηκε από το 68% στο 77% ενώ αυτοί που στηρίζουν την έξοδο από την Ε.Ε. μειώθηκαν από το 20% στο 17%.
Ιταλία, ο αδύναμος κρίκος
Στη Γαλλία οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. αυξήθηκαν από το 50% στο 53% ενώ αυτοί που ζητούν το λεγόμενο Frexit –στη γραμμή της κ. Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου– υποχώρησαν από το 34% στο 31%. Τα ποσοστά που καταγράφει η έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν στη Γαλλία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επιρροή της επιχειρηματολογίας της γαλλικής άκρας Δεξιάς. Ακόμη, δείχνουν ότι η γαλλική κοινή γνώμη δεν είναι δυναμικά διαμορφωμένη υπέρ της Ε.Ε. σε βαθμό που να επιτρέπει στη Γαλλία να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη βάση της ενεργοποίησης του γαλλογερμανικού άξονα.
Πιο ανησυχητικά είναι τα νέα από την Ιταλία όπου το ποσοστό των υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. αυξήθηκε από το 49% στο 51% από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή μειοψηφία, της τάξης του 41%, που υποστηρίζει την έξοδο της Ιταλίας από την Ε.Ε.
Το ευρωπαϊκό μέλλον της Ιταλίας μπορεί να κριθεί με το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου μέσω του οποίου ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι επιδιώκει την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία κατά την άποψή του θα κάνει πιο αποτελεσματική τη διακυβέρνησης της χώρας. Σε περίπτωση που χάσει ο κ. Ρέντσι το δημοψήφισμα και αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του, η συμμαχία των δεξιών λαϊκιστών του κινήματος των Πέντε Αστέρων και των ακροδεξιών λαϊκιστών της Λέγκας του Βορρά θα επιδιώξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Ιταλοί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Με το 41% των Ιταλών να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη θα αποκτήσει –σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί– χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.