Πολιτικη & Οικονομια

FAZ: Τι σημασία έχει πια τι λέει ο Ομπάμα;

Οι Έλληνες περιμένουν ένα δώρο, αλλά στον Λευκό Οίκο είναι πια ο Ντόναλντ Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330606-684255.jpg
EPA/Ron Sachs

Με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, τον πρώτο σταθμό της τελευταίας του περιοδείας, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παραθέτει τις προσδοκίες των Ελλήνων και τον διακαή πόθο για ελάφρυνση του χρέους και προβλέπει πως η κυβέρνηση πρέπει να κρατά «μικρό καλάθι».

«Ο Μπάρακ Ομπάμα έρχεται αύριο στην Ελλάδα, στον ένα πόλο της ευρωκρίσης, τη χώρα που υποτίθεται ότι έχει τρύπα στο δανεισμένο πορτοφόλι της», όπως παρατηρεί ο Γερμανός ανταποκριτής της. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στον άλλο πόλο, τη Γερμανία, «τον υποτιθέμενο αυστηρό παιδαγωγό του κοινού νομίσματος». Τι μπορεί να προκύψει;

«Στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου, μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999, η Αθήνα ελπίζει πολλά, πάρα πολλά»,  γράφει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει, «η κοινά εκπεφρασμένη επίσημη προσδοκία συνοψίζεται στο ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει μείωση του χρέους και έτσι θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει επί του θέματος».

Ο Γερμανός αρθρογράφος κάνει αναφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «μια δήλωση του Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλά μια δήλωση αλλά μια πολιτική πίεση για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους». Υπενθυμίζει δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και του προκατόχου του Τίμοθι Γκάιτνερ, που πλειστάκις αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα απομείωσης τους χρέους, λόγια που ήχησαν ως «μουσική στα αυτιά της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

«Όμως στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας Αμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσω μάλλον που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (…) δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο δώρο για τους Έλληνες. Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην Ευρωζώνη, δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ». 

«Η αποφασιστική ερώτηση μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι τι λέει ο Τραμπ, και αυτά που έχει πει τα περασμένα χρόνια, καλύτερα να μην τα είχε πει σύμφωνα με την ελληνική οπτική γωνία. Π.χ. ότι το ευρώ είναι μια εφεύρεση για να πληγούν οι ΗΠΑ, (…) ή ότι θα είναι καλύτερα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η συντηρητική αντιπολίτευση δηλώνουν με γενναιότητα ότι επρόκειτο για λόγια προορισμένα για την προεκλογική εκστρατεία», καταλήγει η FAZ. Σημειώνει, δε, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μιλήσει στην Αθήνα μόνο για το χρέος, αλλά κυρίως για θέματα περιφερειακής ασφάλειας και μετανάστευσης.

«Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναμένεται να απευθύνει διπλό έπαινο στην Αθήνα, ότι ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στους δύο αυτούς τομείς και (…) ότι πέρασε την κρίση χωρίς να θέσει τη δημοκρατία υπό πίεση. Σε περίπτωση που όντως πει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν (σ.σ. για τους Έλληνες) μια υπόδειξη προς την Τουρκία. Όταν το 1999 επισκέφθηκε την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον αμέσως μετά κατευθύνθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ομπάμα όμως παρακάμπτει την Τουρκία και οι Έλληνες το ερμηνεύουν με τον τρόπο τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ