Πολιτικη & Οικονομια

Η ανεργία θερίζει, η κυβέρνηση διορίζει

Περισσότεροι από 2.000 οι «μετακλητοί» της Αριστεράς σύμφωνα με τον «Βηματοδότη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330527-684115.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι διορισμοί «ημέτερων» του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικές και άλλες θέσεις του Δημοσίου τη στιγμή που η ανεργία μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βηματοδότη». Το άρθρο-γνώμης στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «έναν απέραντο ΟΑΕΔ» και καταγγέλλει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για πλήρη κομματικοποίηση του κράτους.

«Η πεμπτουσία όλων των διορισμών ονομάζεται... μετακλητός υπάλληλος. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι μετακλητοί της Αριστεράς έχουν ξεπεράσει τους 2.000 (συγκεκριμένα 2.070 μετακλητοί, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής Αυγούστου-Σεπτεμβρίου). Ιδού λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι μόνον ότι διορίζουν όποιον βρουν δικό τους, αλλά τους προωθούν κιόλας σε ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ο Γ. Μαυραγάνης (φωτογραφία), στέλεχος των ΑΝΕΛ, είχε διοριστεί ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο της πρώην υφυπουργού Υποδομών Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Η κυρία Χρυσοβελώνη είχε καταγγείλει εγγράφως στον Π. Καμμένο ότι ο εν λόγω μετακλητός υπάλληλός της απουσίαζε συχνά από την υπηρεσία του, πλην όμως ουδείς έλαβε υπόψη τις καταγγελίες της. Στον ανασχηματισμό φεύγει η κυρία Χρυσοβελώνη και τη θέση της, ως υφυπουργός, καταλαμβάνει ο κ. Μαυραγάνης, μετακλητός της υπάλληλος μέχρι πρότινος», σχολιάζει ο «Βηματοδότης».

Ο ανασχηματισμός εκτιμάται ότι οδήγησε σε νέο γύρο διορισμών, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι μισθολογικές δαπάνες των υπουργείων (μετά και τον ανασχηματισμό) εκτινάχθηκαν κατά 146 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΔ).

Παραθέτονται επίσης οι διορισμοί μετά τον ανασχηματισμό. «Τα μεν υπουργεία αυξήθηκαν κατά 4 (+1 θέση Επικρατείας), οι δε γραμματείς των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 22. Ανάμεσα στους οποίους και νέος Γραμματέας... Υποδοχής, νέος Γραμματέας Ενταξης των Ρομά. Εμφανίστηκαν και άλλοι 12 αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς (ένας για κάθε υπουργό αναπληρωτή). Κανονικό πάρτι διορισμών δηλαδή, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια άτυπη μάχη ανάμεσα στους μετακλητούς των υπουργών που καρατομήθηκαν και των νεοεισερχόμενων υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι περισσότεροι νέοι υπουργοί τοποθέτησαν τους δικούς τους, αλλά κράτησαν και μερικούς από τους συναδέλφους τους που έφυγαν από την κυβέρνηση...».

Το δημοσίευμα ρίχνει μια ματιά στο άμεσο μέλλον εκτιμώντας ότι ο επόμενος μεγάλος διορισμό θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει τη συγκρότηση του Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη.  «Το Γραφείο του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα δεν έχει ετοιμαστεί (προφανώς το ξέχασε), αλλά οι υποψήφιοι για να το στελεχώσουν έχουν ξεπεράσει τους 20. Και το πιο εντυπωσιακό; Ενα υπουργικό γραφείο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: ο υπουργός διόρισε το... σόι του. Διευθύντρια του γραφείου του είναι σύζυγός του, η ανιψιά του γραμματέας, ένας άλλος συγγενής του οδηγός, άλλος σύμβουλός του και ο γιος του με κάποια αρμοδιότητα, αλλά χωρίς να καταλάβει κανείς ποια», αναφέρει ο «Βηματοδότης».

Τέλος, καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογίες για να βολέψει δικούς της ανθρώπους. Ειδικότερα, γράφει:  «Την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατάθεσε μια τροπολογία (σε άσχετο νομοσχέδιο, κύρωσης μιας διεθνούς σύμβασης), σύμφωνα με την οποία διορίζονται τρεις(!) σύμβουλοι του νέου προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προφανώς θα κατάλαβε και ο ίδιος ότι θα προκληθεί σάλος στη Βουλή με αυτή την τροπολογία και επιχείρησε να υπάρξει... πολιτική συναίνεση. Έτσι πέρασε από τα γραφεία των κομμάτων και τους άφησε την τροπολογία να τη διαβάσουν. Οταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Πολάκης σηκώθηκε και είπε ότι τα κόμματα συμφωνούν. Πετάχτηκε όμως ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Χρ. Κέλλας λέγοντας: «Ποιος σου είπε ότι συμφωνούμε; Επειδή μας πέταξες μια τροπολογία στο γραφείο μας για να τη διαβάσουμε;». Η τροπολογία όμως για τους διορισμούς ψηφίστηκε λόγω πλειοψηφίας...». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ