Πολιτικη & Οικονομια

Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Με τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων και τα πρώτα αποτελέσματα πρόωρων ψηφοφοριών να δείχνουν καθαρή επικράτηση της Κλίντον

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329882-682419.jpg

Έχουμε τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, με τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα των πρόωρων ψηφοφοριών να δείχνουν καθαρή επικράτηση της Κλίντον, αλλά με μικρό προβάδισμα.

Αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση της επικράτησης Κλίντον, θα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα σε Κογκρέσο και Γερουσία, εάν θα υπάρχει κάποια μορφή ακυβερνησίας.

Στην περίπτωση Τραμπ, ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία όχι μόνο θα ενταθεί αλλά θα προκαλέσει ένα πολιτικό τσουνάμι σε όλο τον πλανήτη με γεωπολιτικές επιπτώσεις. Κι αυτό είναι κρίσιμο για όλες τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη το 2017 (ενδεχομένως και στην Ελλάδα), αλλά και για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται στα όρια της Δύσης.

Αλλά είναι σίγουρο ότι και στην περίπτωση επικράτησης της Κλίντον, η αμερικάνικη κοινωνία θα εισέλθει περαιτέρω σε μία περίοδο έντονης εσωτερικής πολιτικής κρίσης, πράγμα που θα επηρεάσει και την εξωτερική πολιτική της.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά ζητήματα της Άπω Ανατολής αυξάνουν την πιθανότητα να έχουμε περαιτέρω επικέντρωση του αμερικάνικου ενδιαφέροντος στην Ασία και μείωση του ενδιαφέροντος στα ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία θα κληθεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα στα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, για να εμπεδωθεί και να ισχυροποιηθεί το δυτικό σύστημα ασφάλειας στην περιοχή. Επίσης, στο οικονομικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία CETA (EE-Καναδάς) πρέπει να προχωρήσει και στην εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η οποία θα ενισχύσει την αμυντική συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ και στο οικονομικό επίπεδο.

Στην παραπάνω μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ως βεράντα των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Αρκεί να το κατανοήσει, να μην αλληθωρίσει γεωπολιτικά και να το εκμεταλλευτεί σε μία μακροχρόνια, βιώσιμη βάση.

Άλλωστε είτε το θέλουμε είτε όχι... μας χωρίζει πολιτισμικό χάος με όλες τις εναλλακτικές πορείες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ