- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις της ΕΕ κατά τράπεζας του Ιράν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την τράπεζα ότι συνδέεται με την τρομοκρατία
H Ελλάδα μπλόκαρε την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων τον Οκτώβριο, σε βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Να τονίσουμε ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την τράπεζα ότι συνδέεται με δίκτυο τρομοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες η είδηση έχει επιβεβαιωθεί και από την κυβέρνηση. Το μπλόκο της Αθήνας ήλθε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο δημοσίευμα της WSJ, που επικαλείται αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη.
Σαφείς προειδοποιήσεις έκαναν αμερικανοί βουλευτές που έχουν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι φέρεται να ανέφεραν ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν επιτρέψει στην Saderat να επαναλειτουργήσει κανονικά. Η ιρανική τράπεζα έχει γραφείο στην Αθήνα που ουσιαστικά έκλεισε λόγω των ευρω-κυρώσεων.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ε.Ε. εμποδίζει την επιβολή συλλογικών κυρώσεων στο Ιράν μετά τη διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον Ιούλιο του 2015.
Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σημειώνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.