Πολιτικη & Οικονομια

Καρφιά Τσίπρα για συνιστώσες: Το Grexit δεν ήταν αριστερό σχέδιο, ήταν του Σόιμπλε

«Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν  δόντια να δαγκώνουν»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ThessNews - Καταχειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν πολλοί ανοιχτοί λογαριασμοί -κομματικοί και ενδοκυβερνητικοί.  Στις εργασίες θα παρευρεθούν και αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες, ενώ παρών είναι και ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε αυτοκριτική για το φαινόμενο των συνιστωσών μέσα στο κόμμα, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως «το Grexit δεν ήταν αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε». Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη λιτότητα», επισημαίνοντας ότι «η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός». Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα και προς τους δανειστές λέγοντας πως «υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, κάντε το κι εσείς», ενώ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 ως «θρίαμβο για τη δημοκρατία». Επίσης, έστειλε και μήνυμα για τον επικείμενο ανασχηματισμό: «Καμιά υπουργική θέση δεν έχει κριτήρια μονιμότητας». Τέλος, έκλεισε την ομιλία του συμπληρώνοντας την αραβική παροιμία που είχε πει «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». «Εδώ, σήμερα λέω: Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν  δόντια να δαγκώνουν. Θα νικήσουμε γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια» πρόσθεσε, 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

  • Το πρώτο συνέδριο με την Αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου
  • Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε, επισήμανε ο πρωθυπουργός. 
  • Οφείλει κανείς, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα:

    Πρώτον: Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;

    Δεύτερον: Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

    Τρίτον: Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;

    Τέταρτον: Με ποιους θα πάμε;

  • Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς;
  • Γιατί αυτή την απάντηση έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι. Να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πώς θα νικήσουμε. Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε.
  • Και όπως απέδειξε ο λαός μας, ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει, αν χρειαστεί. Αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα. Αλλά και το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

«Η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός»

  • Η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας.
  • Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα αριστερό σχέδιο

  • Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα αριστερό ή προοδευτικό σχέδιο. Ήταν σχέδιο του Σόιμπλε.

     

  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό.
  • Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά.
  • Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς την τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή: «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε...» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.
  • Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη.
  • Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.
  • Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.

Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να πάει

  • Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δεν θα επέλεγε να πάει.
  • Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού.
  • Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις.
  • Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.
  • Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
  • Το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις.
  • Εμείς για πρώτη φορά μετά από 30 σχεδόν χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων θέριεψε η διαπλοκή, έβαλε επιτέλους τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο, τηρώντας μια δέσμευση. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μια πραγματικότητα. Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή, που αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης. Αποδείξαμε ότι δεν λογαριάζουμε ηχηρά ονόματα και δεν φοβόμαστε. Εξασφαλίσαμε 258 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Πάνω από 80 έχουν ήδη κατατεθεί και πάνε σε δράσεις για τα δημοτικά σχολεία και τα νοσοκομεία.
  • Ζήσαμε στιγμές παρόμοιες με αυτές της εβδομάδας πριν από το δημοψήφισμα. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Ότι θα υποχωρήσουμε. Λοιπόν να το ακούσουν κι από εδώ. Δεν θα υποχωρήσουμε γιατί είναι ένας αγώνας τιμής για την Αριστερά.

Καρφιά για Λαφαζάνη

  • Πρέπει να ομολογήσουμε με ειλικρίνεια τις αδυναμίες μας. πρέπει να σταθούμε σε όσα συλλογικά αποφασίσαμε στο πρώτο Συνέδριο αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη. Στο πρώτο Συνέδριο αποφασίσαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και όχι των ομάδων και των συνιστωσών.    Για δύο χρόνια όμως, μέχρι την αποχώρηση των πρώην συντρόφων μας, λειτουργούσαμε σαν κόμμα με κόμματα μέσα στο κόμμα. Στο όνομα της Δημοκρατίας, εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο. Η Δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και μηχανισμών. Φτάσαμε οι συνεδριάσεις μας να θυμίζουν συνδικαλιστικά όργανα. Αφού οι πρώην σύντροφοί μας έρχονταν αφού είχαν συνεδριάσει νωρίτερα. Στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας, οι προτάσεις του κόμματος υπονομεύονταν. Αυτά ήταν φαινόμενα κρίσης και παρακμής. Έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ. Αυτή η τραυματική εμπειρία πρέπει να μας προβληματίσει. Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει αυτό σε τέτοια ένταση, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η δέσμευση του πρώτου συνεδρίου δεν έχει υλοποιηθεί. Κυριάρχησαν απόψεις φοβικές. Έγιναν λάθος επιλογές και από την ηγεσία. Ωστόσο, πολλές από τις επιλογές μας ιδίως στις δημοτικές εκλογές, ήταν καταστροφικές. Και οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019, τις πρώτες εκλογές που έχουμε μπροστά μας.

Μήνυμα για Ανασχηματισμό

  • Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση. Στη σχέση κόμματος-κυβέρνησης υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Το ίδιο και σε ορισμένα υπουργεία, αγνοώντας τις εργασίες των αντίστοιχων τμημάτων. Αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο κόμμα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο στην γενική γραμματεία, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε καμία υπουργική θέση δεν έχει κριτήρια μονιμότητας.
  • Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε ίδιοι ποτέ

«Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν  δόντια να δαγκώνουν»

  • Κάποτε, σε μια κεντρική επιτροπή είχα πει μια αραβική παροιμία, ότι τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά. Εδώ σήμερα λέω: Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν  δόντια να δαγκώνουν. Θα νικήσουμε γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η δύναμη του λαού. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα συγκρίνει ο λαός τα πεπραγμένα της δικής μας κυβέρνησης με αυτά της καταστροφικής πενταετίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε με την κοινωνία όρθια. 

Το Συνέδριο στο στάδιο του τάε κβον ντο στο Φάληρο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οπότε θα διεξαχθούν η εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η επανεκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στο εσωκομματικό πεδίο, όπου οι πάλαι ποτέ συνιστώσες υπό την μορφή τάσεων πλέον, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους, αναμένεται ότι θα καθορίσουν τις εργασίες του συνεδρίου και τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από αυτό.

Η Πλατφόρμα 2010 των Δ.Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ι.Μπαλάφα κλπ., φαίνεται ότι θα διεκδικήσει την ισχυροποίησή της εσωκομματικά - δεδομένου ότι εκεί έχει παίξει και το δικό του χαρτί ο Αλέξης Τσίπρας - και ενδεχόμενος σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Οι 53+ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίσης θα θελήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εσωκομματικά και εν συνεχεία να έχουν αυξημένη επιρροή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Χαρακτηριστικό πάντως της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται εν όψει συνεδρίου είναι και το γεγονός ότι διάφοροι εσωκομματικοί παράγοντες εκφράζουν δημοσίως γνώμες και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.