Πολιτικη & Οικονομια

Ανησυχητικός Σταθάκης: Λύση για το χρέος ως τα Χριστούγεννα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος

«Είμαστε σε κομβικό σημείο. Πρέπει σε κάποια θέματα να παρθούν τώρα αποφάσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327276-676218.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την άποψη πως πρέπει έως τα Χριστούγεννα να έχει κλείσει το θέμα του χρέους, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για οριστική, μακροχρόνια και βιώσιμη λύση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας την υποεπιτροπή της Βουλής για το ελληνικό χρέος και την απομείωση του.

 

«Είμαστε σε κομβικό σημείο, διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Πρέπει σε κάποια θέματα να παρθούν τώρα αποφάσεις. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που καλείται να κάνει το ΔΝΤ. Αυτά πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να κλείσουν, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Το ΔΝΤ χρειάζεται αυτά τα δεδομένα. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα για να έχουμε σαφή στρατηγική για να καταστεί το χρέος βιώσιμο σε μακρά διάρκεια», εξήγησε ο κ. Σταθάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στους θεσμούς, στην ΕΕ, γι' αυτό είναι σε κρίσιμο κομβικό σημείο της στρατηγικής μας να κλείσουμε την αξιολόγηση, ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για εκρηκτική διάσταση που πήρε το χρέος στην περίοδο της κρίσης, σημειώνοντας ότι προέκυψε μέσα σε μία 20ετία, δηλαδή την περίοδο των δεκαετιών '80 και '90, και μέχρι το 2008, όπως είπε, παρέμενε ως σταθερό ποσοστό του ΑΕΠ στο 108% και συνέχισε να ανατροφοδείται με νέο δανεισμό.

 

Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η μακροχρόνια επίλυση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από τρεις βασικούς καθοριστικούς παράγοντες: Τον πληθωρισμό, που πρέπει να προσεγγίσει τον μέσο όρο του 2%, τον ρυθμό ανάπτυξης, που έχει ως προϋπόθεση η δημοσιονομική σταθερότητα να είναι γύρω στο 2,5% με 3% και τα πλεονάσματα, τα οποία δεσμεύονται για την απομείωσή του.

 

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση το 2015, έγινε μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2021, μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιες. «Η μίνι αυτή αναδιάρθρωση του χρέους έδωσε μεγάλο όφελος στη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, και μία οικονομία που δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια τα επόμενα χρόνια επηρεάζει θετικά τους επενδυτές. Η νέα συμφωνία προβλέπει πιο ήπια προσαρμογή και επηρεάζει το σύνολο των στόχων για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.