Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το παλιό θέατρο «Αλίκη»

Τι θα ήταν χωρίς τον πρωταγωνιστή του;

78215-174509.jpg
Λίνα Παπαδάκη
ΤΕΥΧΟΣ 586
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327154-675840.jpg

Το παλιό θέατρο «Αλίκη» ανέβαζε πολλές παραστάσεις, όλες υπερπαραγωγές, αλλά το βασικό του γεγονός ήταν η πρωταγωνίστριά του. Δεκάδες ζεν πρεμιέ, καρατερίστες και κομπάρσοι έπαιζαν σε δεκάδες διαφορετικά έργα επί πολλά χρόνια γράφοντας μια μικρή θεατρική ιστορία, αλλά αυτή δεν θα είχε γραφεί ποτέ αν δεν υπήρχε η αφορμή, δηλαδή η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σήμερα ζούμε την εποχή του θεάτρου «Αλέξης». Θυμηθείτε πόσα πολλά διαφορετικά έργα ανέβηκαν και κατέβηκαν στα λίγα αυτά χρόνια και πόσους ετερόκλητους συντελεστές των παραστάσεων γνωρίσαμε σε αυτή τη στέγη, που τώρα τους έχει καταπιεί η λήθη. Ποια ήταν η συγκολλητική ουσία αυτής της μεγάλης ποικιλίας και εναλλαγής ρόλων, πρωταγωνιστών, σεναρίων, που το κάνει να μοιάζει σαν αυτοτελής ιστορία; Το λαμπερό, αρυτίδωτο κεντρικό πρόσωπο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αρχή έγινε με το πολεμικό έργο «Καισαριανή». Πρωταγωνιστής, φυσικά, ο Αλέξης. Σε βασικούς ρόλους Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μανώλης Γλέζος. Το σενάριο λίγο πολύ ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί τη συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης και της ηττημένης αριστεράς του εμφυλίου, που μετά από 70 χρόνια δικαιώνονται και βάζουν τους Γερμανούς να πληρώσουν κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις. Κατέβηκε λόγω χαμηλής προσέλευσης – οι

συμπρωταγωνιστές παίζουν τώρα σε συνοικιακά θέατρα.

Μετά ανέβηκε το έργο «Νομισματικοπείο», επιθεώρηση αγνώστου συγγραφέως. Πρωταγωνιστής φυσικά ο Αλέξης. Σε βασικούς ρόλους Λαφαζάνης, Λεωτσάκος, Στρατούλης. Ο Μηλιός δήλωσε μάλλον «ασθένεια» και αντικαταστάθηκε (τους θυμάστε όλους αυτούς;). Το σενάριο ήθελε την αριστερή κυβέρνηση να κάνει ντου στον Χολαργό και να απαλλοτριώνει τα ευρώ. Προσέλευση 2%, οι συντελεστές σήμερα παίζουν σε παραστάσεις δρόμου.

Στη συνέχεια ανέβηκε το κωμειδύλλιο «Τα ατίθασα πουκάμισα». Πρωταγωνιστής, φυσικά, ο Αλέξης. Συμπρωταγωνιστής και ενδυματολόγος ο Γιάνης. Το σενάριο προέβλεπε να τρελάνουμε την Οικουμένη για να μας χαρίσει τα λεφτά που της χρωστάμε. Η παράσταση ήταν υπέροχη, σημείωσε διεθνή επιτυχία, αλλά κατέβηκε γιατί ήταν πολύ ακριβή παραγωγή (80 περίπου δις).

Μετά ανέβηκε το ψυχόδραμα «Δημοψήφισμα» με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά τώρα το σενάριο προέβλεπε να τρελάνουμε του Έλληνες. Το έργο ήταν φιλόδοξο, όμως οι θεατές δεν κατάλαβαν το βαθύτερο νόημά του. Ο Γιάνης αντικαταστάθηκε από τον Ευκλείδη, ούτε κι αυτό βοήθησε την παράσταση. Τώρα ο ζεν πρεμιέ κάνει σποραδικές εμφανίσεις guest star.

Στη συνέχεια ανέβηκε το θρίλερ «17 ώρες». Χιτσκοκικής επιρροής, το σενάριο ήθελε τον ήρωά μας Αλέξη να μάχεται μόνος του εναντίον του ρολογιού του και να βγαίνει νικητής. Δυστυχώς έχασε από όλους τους άλλους και το έργο έκανε καριέρα μόνο στα φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στη φετινή σεζόν ο θιασάρχης ανέβασε δύο έργα ταυτοχρόνως που εναλλάσσονται. Τρίτη - Πέμπτη παίζεται το δράμα «Το αντιμνημονιακό αγόρι», με πρωταγωνιστή φυσικά τον ίδιο και συμπρωταγωνιστές τους Καμμένο, Δρίτσα, Κατρούγκαλο, Σπίρτζη, Παυλόπουλο, Ιερώνυμο. Το σενάριο προβλέπει ηρωική μάχη των αριστερών αγωνιστών που, παρέα με την «ιερή» δεξιά, ορθώνουν τα στήθη τους για να σώσουν τη δημόσια περιουσία και τις συντάξεις από τη νεοφιλελέυθερη λαίλαπα, και έχει πολύ πόνο και δάκρυ. Δευτέρα - Τετάρτη παίζεται το σοβαρό έργο «Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης», όπου ο Αλέξης πλαισιώνεται από διεθνές καστ (Ολάντ, Ρέντζι και άλλους ) – στο σενάριο εδώ οι αριστεροί αγωνιστές χάνουν τη μάχη για τη δημόσια περιουσία και τις συντάξεις.

Τα Σαββατοκύριακα έπαιξε για λίγο το βουκολικό δράμα «Τηλεοπτικές άδειες» με συμπρωταγωνιστές Παππά και Σπίρτζη αλλά κατέβηκε λόγω κωλύματος ενός βασικού καρατερίστα.

Θέλω να πω, τι θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον πρωταγωνιστή του; Ποιος θυμάται σήμερα τα παλιά σενάρια, τις παλιές παραστάσεις και τις παλιές αγάπες – ποιος θα θυμάται σε λίγο καιρό τα σημερινά; Η καλλιτεχνική του ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα και μόνο πρόσωπο που η λάμψη του είναι ζωτική συνθήκη επιβίωσης όλου του θιάσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει όσο το θέατρο «Αλέξης» κάνει εισιτήρια, όσο ο λαοφιλής πρωταγωνιστής διατηρεί τη λάμψη του στον κόσμο, όσο το χαμόγελο του ήρωά τους γοητεύει τα πλήθη. Και αν κάτι πρέπει να τους ανησυχεί είναι ότι στην εικόνα του έχουν φανεί οι πρώτες ρυτίδες.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ