- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Moody's: Μετά τις 10 Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα
«Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες»
Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).
Το ποσό της δόσης, προσθέτει ο οίκος, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, κάτι που θα συμβάλει στη μερική ανάκαμψη της οικονομίας καθώς οδεύουμε προς το 2017, για το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
Ο οίκος σημειώνει ότι, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα πλησίασε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποδέσμευση των χρημάτων.
«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι θετικό για το ελληνικό αξιόχρεο (credit positive). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, η οποία ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομίας», σημειώνει ο Moody's.
Οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.
Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη, ο οίκος σημειώνει: «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα αντισταθμίσει κάποια από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ο ισχυρός τουρισμός, καθώς και η ανάκαμψη στις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 22,8% στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 (έναντι της πρόβλεψής μας για -0,7% το 2016), λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εν μέσω στήριξης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του τρίτου πακέτου βοήθειας».
Ο Moody's αναμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν μεγάλοι, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των ασθενών θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσφορίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.