Πολιτικη & Οικονομια

New York Times: Δράμα β' διαλογής το σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου

Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία, μάλιστα, την χαρακτηρίζει «δράμα β' διαλογής», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το πραγματικό πρόβλημα, είναι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει τους φόρους από «έχοντες και κατέχοντες».

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32536-72504.jpg

Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία, μάλιστα, την χαρακτηρίζει «δράμα β' διαλογής», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το πραγματικό πρόβλημα, είναι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει τους φόρους από «έχοντες και κατέχοντες».

«Το φορολογικό σκάνδαλο που κυριάρχησε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών είχε όλα τα στοιχεία ενός δράματος β΄ διαλογής: ένας πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι έσβησε τα ονόματα συγγενών του από ένα CD, το οποίο περιείχε τα στοιχεία χιλιάδων πιθανών Ελλήνων φοροφυγάδων», αναφέρει στην αρχή του το δημοσίευμα, σύμφωνα με το tovima.gr.

«Μέσα σε λίγες ώρες ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος τον πέταξε από το κόμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τη σειρά του, υπαινίχθηκε απειλώντας ότι έπεσε θύμα μιας πλεκτάνης σε ανώτατο επίπεδο», συνεχίζει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια οι New York Times, αναφέρουν πως η υπόθεση Παπακωνσταντίνου απέσπασε την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και συγκεκριμένα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. «Κι ενώ η θύελλα που ξέσπασε θα ήταν κατάλληλη για ένα κάποιο πολιτικό θεατρικό έργο, απέσπασε την προσοχή από ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: Η Ελλάδα, λένε οι ξένοι πιστωτές της, έχει πέσει δραματικά έξω όσον αφορά τους στόχους είσπραξης φόρων, ενώ εξακολουθεί να μην κινείται αρκετά αποφασιστικά για τον έλεγχο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής- επί μακρόν ανεκτή, ειδικά στις τάξεις των πλουσίων πολιτών της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ των New York Times συνεχίζει παρουσιάζοντας αναλυτικά τους φορολογικούς στόχους στους οποίους έχει πέσει έξω η Αθήνα, επικαλούμενο εκθέσεις των δανειστών της χώρας. «Οι έλληνες αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει στους συγκεκριμένους στόχους πέρυσι, στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου στήριξης, αλλά δεν υπάρχει καμία κύρωση για το ότι τους απέτυχαν. Προσφάτως ωστόσο, δύο εκθέσεις των ξένων δανειστών της Ελλάδας κατέδειξαν ότι η Αθήνα είχε εισπράξει λιγότερα από το μισό από τον επιπλέον φόρο εισοδήματος απ' ότι αναμενόταν πέρυσι, ενώ είχε διενεργήσει λιγότερους από τους μισούς ελέγχους που έπρεπε να κάνει».

»Σύμφωνα με τη μία έκθεση η Αθήνα είχε εισπράξει λιγότερα από 1,3 δισ. δολάρια (1 δισ. ευρώ) επιπλέον φόρων από τα 2,6 δισ. (1,98 δισ. ευρώ) που ήλπιζε ότι θα εισέπραττε το 2012. Μόλις 88 μεγάλοι φορολογούμενοι εξάλλου, ανάμεσά τους εταιρείες, υπήρξαν αντικείμενο εκτεταμένων ελέγχων, πολύ κάτω από το στόχο των 300 που είχε τεθεί, ενώ μόλις 467 έλεγχοι πλουσίων ιδιωτών είχαν ολοκληρωθεί έναντι του αρχικού στόχου των 1.300».

Επικαλούνται, ακόμη εκτιμήσεις της task force, αλλά και τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία είσπραξης των φόρων. «Η εύθραυστη, τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξακολουθεί να ομνύει ότι θα πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Σε μια ωμή εκτίμησή της ωστόσο η task force των δανειστών της Ελλάδας τον περασμένο μήνα διαπίστωνε ότι «αυτές οι αλλαγές δεν έχουν φέρει ακόμα αποτέλεσμα, όσον αφορά τη βελτίωση του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης φόρων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αδυναμία να κυνηγηθούν με τρόπο επιθετικό οι φοροφυγάδες, οξύνει τις κοινωνικές εντάσεις. Σε ξεχωριστή έκθεσή τους, Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξάλλου εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την «αδράνεια των αρχών και το γεγονός ότι η ώθηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολύ πλουσίων και των ελεύθερων επαγγελματιών κινδυνεύει να εξασθενίσει».

»Η έκθεση προσέθετε ότι οι συνολικοί φόροι που δεν είχαν αποδοθεί ανέρχονταν στο ποσό σχεδόν των 70 δισ. δολαρίων (54 δισ. ευρώ), περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Μόνο το 15 με 20% ωστόσο του ανωτέρω ποσού είναι εισπράξιμο, είτε γιατί έχει εκπνεύσει η προθεσμία, είτε γιατί οι παραβάτες δεν διαθέτουν τα χρήματα».

«Η συγκεκριμένη έκθεση», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, «ασκούσε πίεση στην Ελλάδα να επικεντρωθεί σε περιπτώσεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφέρουν έσοδα, ειδικά όσον αφορά επαγγέλματα όπου η φοροδιαφυγή έχει λάβει ολέθριες διαστάσεις, με τους «γιατρούς και τους δικηγόρους να αποτελούν καλή αφετηρία».

Εν συνεχεία, η αμερικανική εφημερίδα, επικαλείται την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αφορά στην αδυναμία της να ελέγξει τη διαφθορά, ενώ επί του θέματος φιλοξενεί και δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Όσοι ασκούν κριτική, ειδικά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Νew York Times «υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά να ελέγξει τη διαφθορά, επειδή τα μέλη της είναι συνδεδεμένα με την επιχειρηματική ελίτ της χώρας και δεν επιθυμούν να ρισκάρουν την πολιτική τους καριέρα».

«Το πρόβλημα δεν είναι απλώς η φοροδιαφυγή των πλουσίων», λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αμερικανική εφημερίδα. «Το πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή των πλουσίων με τη συνέργεια και την αρωγή αυτών που κυβερνούν».

Ακολούθως η εφημερίδα προειδοποιεί ότι «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε τα τόσο απαραίτητα για να αποτραπεί η χρεοκοπία της 45 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχρεώσει τα χρέη της, εκτός αν κυνηγήσει πιο δυναμικά τα δισεκατομμύρια που κάποιοι χρωστούν σε φόρους.Μία δυσλειτουργική γραφειοκρατία, εξασθενημένη από τις περικοπές δαπανών, δύο αποσταθεροποιητικοί γύροι εκλογικών αναμετρήσεων και μία οικονομία η οποία έχει πληγεί από τη λιτότητα, δυσχεραίνουν και άλλο την είσπραξη φόρων. Η πληθώρα διατάξεων ωστόσο, και μία κουλτούρα αντίστασης, τροφοδοτούν επίσης μία παραοικονομία η οποία εκτιμάται στο 25% της οικονομικής δραστηριότητας», σχολιάζεται στο ρεπορτάζ.

Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει μια έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Virginia Tech η οποία εκτιμούσε ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει ετησίως στην Ελλάδα περί τα 37 δισ. δολάρια (28 δισ.ευρώ), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 15% περίπου της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επαγγέλματα στην πρώτη γραμμή της φοροδιαφυγής ήταν αυτά του γιατρού, του μηχανικού, του λογιστή και του δικηγόρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.