Πολιτικη & Οικονομια

Ανακοινώσεις από ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για το περιστατικό με Δημάδη και Σουλτογιάννη

«Ο φερετζές της ενημέρωσης και το μασκάρεμα της δημοσιογραφίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324961-670209.jpg
instagram - thanos dimadis

Η ΕΣΗΕΑ με μια ανακοίνωσή της καταδικάζει την τακτική που επέλεξαν οι δημοσιογράφοι, Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης, για να κάνουν ρεπορτάζ στη Νέα Υόρκη.

Με τίτλο: «Ο φερετζές της ενημέρωσης και το μασκάρεμα της δημοσιογραφίας» η ΕΣΗΕΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό.

Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… "δημοσιογραφία" πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ.

Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

ΠΟΕΣΥ: Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην καταβαραθρώνει την ενημέρωση με γελοιότητες

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:

«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ