Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324842-669941.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Εκλογές, καθώς η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής στη ΔΕΘ. 

Επισήμανε ότι το σχέδιο που προτείνει η ΝΔ είναι απολύτως εφαρμόσιμο και τόνισε ότι δεν εξήγγειλε πράγματα που δεν μπορεί να υποστηρίξει. «Γεννά και η αλήθεια ελπίδα, όχι μόνο το ψέμα. Τα είδαμε αυτά και ο κόσμος κατάλαβε» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να απαντήσει στην επίθεση Τσίπρα, ωστόσο εξαπέλυσε ο ίδιος βολές κατά του πρωθυπουργού, ενώ παρατήρησε  ότι «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τη σχετική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, σε αποστροφή του που αφορούσε τα ειδικά μισθολόγια. 

Όπως είπε: «Άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ότι θα συλλάβουν τον Χουλιαράκη, που ψάχνει να βρει λύση. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον θα τους έλεγα να πάνε στη Θεσσαλονίκη».

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά και πως δεν θα υπάρξει όριο αριθμού αδειών. «Θέλουμε πολυφωνία και όχι να δημιουργήσουμε ολιγοπώλιο, που έχει μέσα του τον σπόρο της διαπλοκής» τόνισε. 

Έκανε, δε, λόγο για πέρασμα «από το σανό στα βοσκοτόπια», σχολιάζοντας τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών, και αναρωτήθηκε «γιατί είπε ο πρωθυπουργός σήμερα ότι εάν κάποιος δεν έχει τα χρήματα, η άδεια θα περάσει στον επόμενο; Δεν ελέγχθηκαν τα Πόθεν Έσχες από την επιτροπή;» Κάλεσε, δε, την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να ελέγξει τα Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών.

Σε ερώτηση για την Τράπεζα Αττικής και την υπόθεση Στουρνάρα, επισήμανε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι απαράδεκτες και σημείωσε ότι «όλα όσα ακούμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν».

Σχετικά με το Δημόσιο, επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού, δηλαδή κινητικότητα». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προσλαμβάνει προσωπικό εκεί που υπάρχουν ανάγκες και πως στήνει νέο πελατειακό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία για να συζητήσει με τους εταίρους το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ για το ζήτημα του χρέους παρατήρησε ότι άλλα πράγματα λέει ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Δραγασάκης. Επιπλέον, έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες των Τσίπρα - Βαρουφάκη για τον αφελληνισμό των τραπεζών, θέμα το οποίο θα πρέπει να παραπεμφθεί σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Για τα εργασιακά, σημείωσε ότι δεν θεωρεί χρήσιμη τη συζήτηση για χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ για τον κατώτατο μισθό υποστήριξε ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης και πως αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να κινηθούμε πιο πάνω» ανέφερε.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν επιτρέπει φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ, επισήμανε ότι επέλεξε να μην κάνει σκληρή αντιπολίτευση για το θέμα και «να μην αλληθωρίσει σε άλλα κοινά», ενώ δήλωσε προβληματισμένος για τη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση.

Η συνέντευξη Τύπου αναλυτικά

 

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο μπορεί να πάρει στα χέρια του την κατάσταση ο λαός, όπως ζήτησε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η προσφυγή στις κάλπες. Επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί είναι «επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση αυτή», γιατί δεν βάζει τη οικονομία σε τροχιά και λόγω των συνεχών παρεμβάσεων στους θεσμούς. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκλογές το συντομότερο και σημείωσε ότι το κόστος της διενέργειας εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστα στην τεράστια ζημιά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις μετεκλογικά, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ζητήσει ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθυμίσεις και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως είπε, δεν μπορώ να προκαταλάβω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής, αλλά και αυτοδύναμη να βγει η ΝΔ, θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεργασία.

Σε ερώτηση για ποια ομάδα θα κατεβάσει για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και εάν θα κάνει μετεγγραφές, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η ανανέωση στελεχών στη ΝΔ είναι σε πρώτη προτεραιότητα, όχι από μετεγγραφές. «Θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα, που θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ» και μίλησε για «σημαντική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, επανέλαβε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους και δεν θα κάνει έκπτωση στην αξιοκρατία. «Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα έχουν αποτελεσματικότητα. Γιατί κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε, πρώτος εγώ από τον κόσμο. Κι εγώ αξιολογώ, για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί μια πραγματική ομάδα, όχι βιλαέτια και διαφορετικές γραμμές, που θα μπορεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική για τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο και καθυστέρησε 8 μήνες την α’ αξιολόγηση.

«Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο σε πιο δυσμενή θέση περιέρχεται η ελληνική κυβέρνηση» παρατήρησε και αναρωτήθηκε γιατί δεν κλείνουν οι εκκρεμότητες από την α’ αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν στην αγορά 1,7 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι πολλές από τις εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις και γιαυτό δεν προχωρά. Ίσως ο κ. Σκουρλέτης να αντιδρά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε. Τόνισε ότι η χώρα δεν έχει πολυτέλεια αέναης διαπραγμάτευσης και ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα με την πλάτη στον τοίχο. «Η αγορά δεν αντέχει να περιμένει τους πειραματισμούς Τσίπρα.

Αρνήθηκε μεν να σχολιάσει τις βολές του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, μιλώντας για «άγονο παιχνίδι» και λέγοντας πως «εγώ δεν θα δηλητηριάσω την πολιτική ζωή, ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα και τη δική μου».

Τόνισε όμως: «Δεν είναι και πολύ υγιές σε μία Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο Κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «έωλο» και «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσον αφορά συγκεκριμένα το νόμο Παππά, τόνισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, θέση στην οποία επέμεινε, λέγοντας επίσης πως «εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα στον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών». «Αν έχουν ελεγχθεί πριν τα πόθεν έσχες, γιατί πρέπει να ξαναγίνει έλεγχος;» είπε.

«Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κάποιοι όχι μονό δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, αλλά προσπαθούν να καλυφθούν με απόλυτης γελοιότητας κινήσεις». Ζήτησε, δε, η επιτροπή Θεσμών της Βουλής να ελέγξει τα πόθεν έσχες υπερθεματιστών.

Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε πως σκοπεύει να καταργήσει το νόμο Παππά και ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και των αδειών να περάσει στο ΕΣΡ, ενώ δεν θα υπάρξει όριο αριθμού αδειών. «Θέλουμε πολυφωνία, όχι να δημιουργήσουμε ολιγοπώλιο που έχει μέσα του τον σπόρο της διαπλοκής» είπε χαρακτηρστικά.

Σχετικά με τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, αμφισβήτησε πως τα έσοδα θα είναι 246 εκατ. ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά πως το «νόμισμα είναι βοσκοτόπια».

Σε ερώτηση για την υπόθυεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως η υπόθεση Γεωργίου είναι στη Δικαιοσύνη και δεν θα κάνει σχόλιο. «Έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης, αλλά να επαναλάβω ότι το 2009 τέτοια εποχή ο Καραμαλνής ζήτησε εθνική συνεννόηση για μέτρα συγκράτησης του ελλείματος, έκκληση που έπεσε στο κενό και ο Γ.Παπανδρέου εξελέγη με το λεφτά υπάρχουν και μήνες μετά μπήκαμε στα μνημόνια» είπε.

Τόνισε ωστόσο ότι θεωρεί «άγονη» αυτή τη συζήτηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστικό λόγο, λέγοντας πως η χώρα «έξι χρόνια μετά τα μνημόνια πρέπει να κοιτάξει μπροστά».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ασφάλειας και την εξαγγελία του για το άβατο των Εξαρχείων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ατζέντα «νόμος και τάξη», όπως λεγεται, δεν είναι δεξιά ατζέντα. «Το μικρό μαγαζί στα Εξάρχεια δεν ενδιαφέρεται αν την υλοποιήσει την πολιτική αυτή μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ή μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά να μπορεί να λειτουργήσει» σημείωσε.

Ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας, ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει, γιατί δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες. Έκανε, δε, λόγο για ατζέντα κοινής λογικής, αυτονόητο σε ευνοούμενη πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και πώς θα έρθουν στη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που μπορεί να φορά το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, αλλά στην πραγματικότητα διώχνει τις επενδύσεις, αλληθωρίζει στις συντεχνίες και μόνο του μέλημα είναι να μεγαλώσει το κράτος.

Οι επενδύσεις σχετίζονται με μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αντίπαλο, τόνισε και πρόσθεσε: Γι' αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Σε ερωτήση για την επιχειρηματική ελίτ, είπε πως έχει «μιλήσει συνολικά για τις ευθύνες ολων, και δεν εξαιρώ την επιχειρηματική ελίτ, και όχι μόνο όσων είχαν ΜΜΕ». «Η πραγματικότήτα είναι ότι ένα μέρος του επιχειρηματικού κόσμου βολεύτηκε με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, πρέπει να επανακαθορίσουμε τους ρόλους μας» είπε, τονίζοντας την προστασία των ανεξάρτητων Αρχών. «Η δουλειά των επιχειρηματίων είναι να επενδύουν στη χώρα τους, όχι να είναι δίπλα σε πολιτικούς» είπε.

Όσον αφορά την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Τράπεζα Αττικής είναι πολύ πονεμένη ιστορία, όλα όσα ακούμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι στο επίκεντρο συναλλγών που πρέπει να ελεγχθούν». Κάλεσε το πόρισμα να δοθεί «όχι μόνο στην εισαγγελέα, αλλά και στη δημοσιότητα» και είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια.

Σχετικά με το Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι «επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο». Λέγοντας πως «ο καλός δημόσιος υπάλληλος όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγείλαμε αλλά έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει» και επιμένοντας στην αξιοκρατία, κάλεσε για «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού, και μιλάω για κινητικότητα». «Δεν γίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στη μία υπηρεσία και ελλείψεις στην άλλη» είπε. 

«Είχα παρουσιάσει πλάνο 12.000 στοχευμένων προσλήψεων κυρίως στον τομέα της Υγείας, ξέρετε γιατί δεν έγιναν; Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να προσλάβει άλλους, όχι αυτούς που ήταν απαραίτητοι» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις υποθέσεις πλαστών στοιχείων και μετατροπές συμβάσεων στο Δημόσιο, σημείωσε ότι είχε αφιερώσει πολύ χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών για τα ζητήματα αυτά και βρήκε απέναντί του μια οργανωμένη συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι που μπλόκαραν τους ελέγχους, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κατρούγκαλος που ήταν και νομικός υπερασπιστής εκείνων που δεν δέχονταν τον έλεγχο.

Τόνισε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά συμβασιούχων, κάτι που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι σε υπαλλήλους που προσλαμβάνει. Στήνει νέο πελατειακό κράτος η κυβέρνηση, τόνισε.

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις και τις προτεραιότητές του, επισήμανε πως η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση είναι στην Παιδεία, καθώς και η αναδιάταξη του κράτους. Υπογράμμισε ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει παράγοντας κοινωνικής κινητικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ακύρωση «με έναν νόμο, θα μπορούσα να πω» όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σχετικά με τη φορολογία, ανέφερε πως ο ίδιος παρουσίασε «κοστολογημένο σχέδιο περικοπής φόρων με περικοπή δαπανών». «Άκουσα και επικρίσεις, γιατί δεν είπα ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κοπεί 50%; Επειδή αυτό δεν μπορώ το υποστηρίξω».

Σημείωσε, ακόμη, ότι μίλησε για μείωση φορολογίας με ισόποση μείωση δαπανών, καθώς και για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις γιατί η υπερφορολόγηση καθιστούν το επιχειρείν αδύνατο στην Ελλάδα. «Γι' αυτό οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στη Βουλγαρία, κι έτσι η χώρα χάνει έσοδα» παρατήρησε.

«Ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός, περιόρισα τις εξαγγελίες μου μόνο σε αυτό που πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν» είπε. «Ξέρω ότι είμαι ειλικρινής, ξέρω ότι μπορώ να πω την αλήθεια, οι πολίτες μπορούν να το καταλάβουν επειδή έχουν δει τους ανθρώπους που τους κορόιδεψαν στα μούτρα και τους λένε ψέματα» είπε.

Σε ερώτηση για τους αγρότες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτα περισσότερο από ό,τι είπα χθες. Αν η οικονομία ανακάμψει μπορούμε να δούμε πιο τολμηρή φορολογική πολιτική για τους αγρότες. Το ζήτημα είναι να πάμε σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας, του υπουργείου πρώτα από όλα που φαίνεται να κινείται σε προηγούμενους αιώνες, καθώς επίσης περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Και πάντως, να μην υπονομεύουμε τους ελάχιστους κλάδους που έχει γίνει δουλειά, όπως είναι το κρασί. Και γι' αυτό έχω εξαγγείλει κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί».

Σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα, επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για αδυναμία διεκδίκησης χαμηλότερων στόχων: «Με τι αξιοπιστία θα το διεκδικήσει; Υπάρχει μεγάλο κενό αξιοπιστίας και υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας» είπε, λέγοντας πως «δεν έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν». Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και μήνες να είχε καταθέσει το μεσοπρόθεσμο.

«Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος οι όποιες μετρρυθμίσεις γίνουν να υποονομευτούν από μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική» είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ειδικές πολιτικές προτεραιότητες σε κράτη-μέλη που γίνονται εκλογές.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, είπε ότι «πράγματι η στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν ορθή, υπάρχει από πέρυσι δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί». Ωστόσο τόνισε ότι το χρέος συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και κάλεσε σε «παρεμβάσεις στο χρέος στο μέτρο του εφικτού». Όσον αφορά αυτές τις παρεμβάσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και ρωτήσετε τον κ. Δραγασάκη, άλλα πράγματα είπε ο ένας κι ο άλλος».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και τουαφελληνισμού των τραπεζών, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και επανέλαβε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Θα πρέπει να παραπεμφθούν σε Εξεταστική Επιτροπή για τους χειρισμούς τους οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, για το πώς από το 62% το ελληνικό δημόσιο έπεσε στο  25% στις τράπεζες.

«Αλλά τώρα ενδιαφέρει πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, πώς θα έρθουν ξένα κεφάλαια και πώς θα προχωρήσει η αναγκαία αναδιάταξη επιχειρηματικού τοπίου» πρόσθεσε και ανέφερε πως ο χειρισμός των κόκκινων κεφαλαίων είναι σοβαρό στοίχημα για τις τράπεζες.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) λέγοντας ότι είναι σχήματα που παράγουν αποτελέσματα, «αλλά πόσα τέτοια έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα;» αναρωτήθηκε. Κατέληξε, ότι «υπάρχουν κεφάλαια που θα στοιχημάτιζαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά πολύ δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα, καθώς ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία έως εχθρότητα την επιχειρηματικότητα».

Ερωτηθείς για τον κόφτη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «με έναν τρόπο έχει ήδη ενεργοποιηθεί γιατί οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνονται επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τίποτα άλλο παρά μόνο μισθούς συντάξεις και αφήνοντας σε απελπιστική κατάσταση την αγορά».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κόφτης έχει ενεργοποιηθεί και στις συντάξεις και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας όταν είπε ότι δεν έχουν μειωθεί οι συντάξεις, μάλλον είναι ότι δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία.

Όσον αφορά το προσφυγικό, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως «δεν επιτρέπει φωνές ξενοφοβίας και ρατσιμού στη ΝΔ», δήλωσε όμως ότι η συνολική διαχείριση «μας κάνει να είμαστε πολλαπλώς πρβληματισμένοι για τις δυνατότητες και τις προθέσεις της κυβέρνησης». 

«Είχαμε συμφωνήσει στο Προεδρικό σε εθνική γραμμή, διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μεταναστες και οργανωμένη κατανομή σε όλη τη χώρα με όσο το δυνατόν μικρότερα περισσότερα κέντρα για αξιοπρεπρη διαβίωση, πράγματα που δεν έγιναν» είπε. «Όταν δεν υπάρχει οργάνωση, το κενό το γεμίζει η ξενοφοβία» συνέχισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως έχει εγείρει ζητήματα διαχείρισης πόρων.

Χαρακτηρίζοντας ηχηρή η παραίτηση του γενικού γραμματέα, ρώτησε χαρακτηριστικά: «Είδατε να αντιδρά ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός, να απαντά στο ότι στην Ελλάδα ο πρόσφυγας κοστίζει περισσότερο από την Νορβηγία;». «Επιβεβαιώνεται η καχυποψία μας για δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την περίπλοκη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την υπόθεση του Ωραιοκάστρου, είπε πως «δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου, διαφωνώ, το είπαμε ξεκάθαρα». «Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι δεν χωρά ξενοφοβία στη ΝΔ», αλλά το διαχώρισε με την κριτική στη διαχείριση του προσφυγικού. «Και σας το λέει αυτό κάποιος που μπορούσε να κάνει σκληρή αντιπολίτευση με το προσφυγικό, αλλά επέλεξε να μην αλληθωρίσει με άλλα κοινά» είπε με νόημα. 

Σχετικά με τα εργασιακά, ανέφερε πως θεωρεί «απαραίτητη μία γενναία μεταρρυθμιση» του συνδικαλιστικού νομου, αλλά τόνισε: «Δεν θεωρω απαραίτητη ή χρησιμη τη συζήτηση για ομαδικές απολύσεις, δεν θα προσέφερε τίποτε περαιτέρω χαλάρωση του ορίου».

Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθο, είπε -σημείωνοντας πως «δεν θέλει να θυμίσει ποιος είχε εξαγγείλει από εδώ αύξηση του κατώτατου μισθού»- πως ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριξε πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι αντικείμενο ελεύθερων διαπραγματεύσεων και ότι «βελτίωση της ανταγωνιστικότηας θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να κινηθούμε πιο πάνω».

Ερωτηθείς για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άδικη και αναποτελεσματική. Το άθροισμα εισφορών και φόρων ξεπερνά τις δυνατότητες των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει επαναξιολόγηση του συστήματος απευθείας σύνδεσης εισφορών με εισοδήματα, αφενός γιατί δεν αποδίδει, αφετέρου γιατί δεν θα λύσει το πρόβλημα των Ταμείων. «Δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα των Ταμείων, αν δεν διορθωθεί η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων. Χρειαζόμαστε να εισφέρουν περισσότεροι, χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να δεσμεθεί για κάτι απέναντι στουςσυνταξιούχους, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να υποσχεθώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν συνταξιούχους. Υπάρχουν προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να δρομολογηθούν κι άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό που όμως δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων».

Σε ερώτηση για την υπόθεση Στουρνάρα, ο Κ.Μητσοτάκης παρατήρησε: «Εμείς δεν κάναμε αναφορά στο ζήτημα δικαστικής διερεύνησης, αλλά για υπονοούμενα που συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση με τη μη έγκριση του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Αυτή είναι απαράδεκτη παρέμβαση. Κατά την γνώμη μας καλώς δεν ενέκρινε το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παρέμβαση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη είναι απαράδεκτη και θα στηλιτεύεται από την ΝΔ».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, συσχέτισε το επενδυτικό ενδιάφερον με το οικονομικό κλίμα. «Το ζήτημα του ΟΠΑΠ έχει κλείσει, δεν έχουμε διάθεση να πειστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά υπάρχει ανοικτό ζήτημα για τη φορολογηση του ηλεκτρονικού τζόκου και ένα ζήτημα με τη νομιμοποίηση για τα "φρουτάκια"» είπε.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είπε ότι η χώρα κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της χώρας. «Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα, έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά από τον κ. Τσίπρα και υπουργούς που θεώρησαν τη διαπραγμάτευση επικοινωνιακό παιχνίδι, χορτάσαμε από επικοινωνιακά παιχνίδια, απάτες και αυταπάτες» είπε. «Θα υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις επειδή πιστεύουμε ακράδαντα πως χρειάζονται και έχω πίστη ότι η μεγάλη πλεινότητα των Ελλήνων το πιστεύει».  

Σχετικά με τη συνταγματική αναθέωρηση, είπε πως επιδίωξε να υπάρξει «ελάχιστη συναίνεση» με την κυβέρνηση, «αλλά ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση και επέλεξε να μετεατρέψει τη διαδικασία σε κομματική φιέστα». «Χρωμάτισε μάλιστα τη Βουλή κόκκινη προσβάλλοντας τα δημοκρατικά συναισθήματα των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως «μόνο η Βουλή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία». 

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε πως «αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη θα επιδιώξουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου» αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για την στάση της. «Ο Τσίπρας επέλεξε να περιορίσει το εύρος μόνο σε αυτό που τον ενδιέφερε, δηλαδή να καταργήσει το μπόνους και να κάνει τη ζωή της ΝΔ δύσκολη» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει» προτάσεις. Ανέφερε πως «θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, γιατί όχι ακόμη και πάνω από το όριο των 200 εδρών».

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός και απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές του, καθώς και της παράταξης να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. «Μπορώ να ηγηθώ και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι λόγω του ότι έχει μεγαλώσει σε πολιτική οικογένεια «έχω απομυθοποιήσει τη γλύκα της εξουσίας. Για εμένα είναι ένα εργαλείο για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

«Θέλω να ηγηθώ της συλλογικής προσπάθειας για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ηττοπάθειας, γιατί αξίζουμε πολύ περισσότερα, είμαστε προκομμένος λαός που δυστυχώς στο παρελθόν απογοητεύθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση των πολιτών με την πολιτική ηγεσία. Και πρέπει να στηριζόμαστε στην αλήθεια. Γεννά και η αλήθεια ελπίδα, όχι μόνο το ψέμα. Τα είδαμε αυτά και ο κόσμος κατάλαβε» υπογράμμισε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.