- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κύριε Παπαδημούλη, πότε θα γίνουμε μια κανονική χώρα;
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλάει στην AV για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ανεργία, το χρέος, τη διαδικασία έκδοσης των νέων τηλεοπτικών αδειών
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Σημειώνει ότι η συνεχής βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και συνοχής αποτελεί «διαρκές ζητούμενο», ενώ επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών που θα κλείσουν, καλεί την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νέων τηλεοπτικών σταθμών να αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες πηγές για απασχόληση και μέτρα στήριξης.
Πώς αποτιμάτε τον πρώτο χρόνο της δεύτερης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Είχατε ζητήσει τη «δραστική βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας». Παραμένει ακόμα ζητούμενο και σε ποιους τομείς κατά κύριο λόγο; H ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε και καλείται καθημερινά να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, απόρροια της πολυετούς κακοδιοίκησης στη χώρα, της σπατάλης και των πελατειακών σχέσεων, της εκτεταμένης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μακρόχρονης και οδυνηρής ύφεσης των έξι τελευταίων χρόνων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί μια σειρά από τομές σε μεγάλο φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, από την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την οργάνωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δικαιώματα, μέχρι τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τις προσπάθειες για σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Στόχος μας είναι ο τερματισμός του καθεστώτος των μνημονίων το 2018. Το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο. Θα πετύχουμε αυτό τον στόχο γιατί έχουμε πλάνο, στρατηγική και συγκεκριμένη στόχευση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Η συνεχής βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και συνοχής παραμένει διαρκές ζητούμενο. Για να μεταφράζεται ολοένα και πιο αποτελεσματικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε καθημερινό, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το 2019 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν το «φύλλο αγώνα» της κυβέρνησης Τσίπρα, με τις κυβερνητικές επιδόσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πότε θα γίνουμε μια κανονική χώρα; Πότε και πώς η ανεργία θα βρεθεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μισθούς καλύτερους των 300 και 400 ευρώ; Και πώς θα έρθουν επενδύσεις με τόσο υψηλή φορολογία;
Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα, όχι μόνο για την κυβέρνηση. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται όλο και εντονότερα σε αυτή την πολύ μεγάλη «πληγή» της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Από τον Ιανουάριο του 2015, έχουμε μια μικρή και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009. Σταμάτησε η πτώση της οικονομίας, και οι προοπτικές για το 2017 και 2018 είναι καλές, αρκεί να μη χάσουμε το μομέντουμ και τροφοδοτηθούν νέες αβεβαιότητες.
Μην ξεχνάμε όμως σε καμία περίπτωση ότι το ζήτημα της ανεργίας, και συγκεκριμένα της ανεργίας των νέων ανθρώπων, απασχολεί όλη την Ευρώπη. Σαφώς ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση, ωστόσο το θέμα λαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Απαιτούνται δηλαδή όχι μόνο εθνικές, αλλά κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καταπολέμησή της. Η ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει κάνει δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν στην αύξηση της μεταφοράς ευρωπαϊκών πόρων από το κέντρο της Ευρώπης προς τις φτωχότερες περιφέρειες, καθώς και στον μη συνυπολογισμό ελλειμμάτων που προκύπτουν από κρατική δαπάνη και πόρους που διατίθενται για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη. Αυτή θα φέρει μείωση της ανεργίας και αύξηση εσόδων. Η αύξηση των δημοσίων εσόδων και ο διαρκής περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι ο μόνος δρόμος για διορθώσεις εκεί όπου υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Τι θα γίνει με το χρέος; Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει, με δεδομένες τις αντιδράσεις του Βερολίνου; Η υπόθεση θα παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές;
Όσο πιο γρήγορα αποσαφηνιστούν τα βήματα ελάφρυνσης του χρέους, τόσο το καλύτερο για όλους. Αυτή είναι η θέση που κερδίζει έδαφος μεταξύ των δανειστών, και όχι οι καλένδες. «Κλειδί» είναι η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτερα σε αυτό το μέτωπο.
Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 προβλέπει ένα χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση του χρέους στο κομμάτι των άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνσή του. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει αποφασιστεί να ρυθμιστεί το ζήτημα με τρόπο που να βοηθά τις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξή της με βιώσιμους ρυθμούς.
Το ζήτημα του χρέους είναι, επίσης, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα, που απασχολεί μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ και την Ευρωζώνη, και μάλιστα κρατών με πολύ μεγάλη αγορά, πολλαπλάσια της ελληνικής, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ συνολικά να αναζητήσει βιώσιμες πολιτικές για το δημόσιο χρέος, το οποίο όλο και διογκώνεται με κίνδυνο να δημιουργήσει αρνητικό ντόμινο εξελίξεων για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στο θέμα της φοροδιαφυγής, είστε ικανοποιημένος από τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης;
Έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Μπορούμε όμως και πρέπει να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες σε αυτό το ζήτημα, με τα στοιχεία να μιλούν από μόνα τους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, ούτε αξιοποίησαν τις λίστες Φαλτσιανί και Μπόργιανς, αντίθετα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να «καπελώσουν» καταστάσεις και να προστατέψουν τους ημετέρους τους, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και ενάντια στο κοινό αίσθημα δικαίου. Υπάρχει μια μικρή βελτίωση, ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχώς ανακύπτουν.
Πώς αποτιμάτε τη διαδικασία έκδοσης των νέων τηλεοπτικών αδειών; Τι λέτε σε όλους αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους;
Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δεν έγινε τίποτα περισσότερο από μια φυσιολογική διαδικασία διαμόρφωσης ενός κανονιστικού πλαισίου νομιμότητας και διαφάνειας, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Για το προσωπικό των σταθμών που θα κλείσουν, η ελληνική κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νέων τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες πηγές για απασχόληση και μέτρα στήριξης.
Εκτιμάτε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας και θα αποχωρήσουν από την Ε.Ε.; Στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε.;
Το Grexit δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Όσοι το υποστηρίζουν ακόμη, έχουν λιγοστέψει πολύ και έχουν λουφάξει. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε εμείς όσα πρέπει έτσι ώστε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα να ξαναγίνει ένα αξιοσέβαστο, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρότερη οικονομία και διοίκηση, χωρίς χέρι απλωμένο και ταπεινωτική επιτήρηση. Χρειαζόμαστε καλύτερη και ποιοτικότερη Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη, δουλειές και ανάπτυξη, με κοινωνική σύγκλιση και δημοκρατικό όραμα. Για αυτούς ακριβώς τους στόχους παλεύουμε καθημερινά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -και φυσικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- και επιχειρούμε μαζί με προοδευτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων να χτίσουμε συμμαχίες που αντιμάχονται στην ροπή της ΕΕ προς τον συντηρητικό και ξενοφοβικό λαϊκισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.