- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
6 σημεία για τις άδειες των καναλιών
Νέα διαπλοκή με τους στυλοβάτες της νέας εξουσίας
1. Για μήνες η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι η οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών εξασφαλίζει την ανεξαρτησία τους και καταπολεμά τη διαπλοκή. Ο ισχυρισμός αυτός ήταν εξωπραγματικός γιατί τίποτε δεν εγγυάται ότι κάποιος επιχειρηματίας κερδοφόρου καναλιού δεν θα προσπαθήσει να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρησιμοποιώντας την επιρροή του. Τα κανάλια του Μπερλουσκόνι δεν ήταν ζημιογόνα.
Επίσης αυθαίρετος ήταν ο ισχυρισμός ότι μπορούμε να διαιρέσουμε την διαφημιστική πίτα των 200 εκατομμυρίων δια του τέσσερα θα έχουμε βιώσιμα κανάλια με 50 εκ. έσοδα για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να μοιράσει ισόποσα τα μερίδια της τηλεθέασης. Επομένως πάλι θα υπάρχουν σταθμοί με ζημιές. (Αναλυτικά στο Ο Προκρούστης μετρούσε υπέροχα)
2. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το πραγματικά μεγάλο ποσό που το κράτος αναμένει να εισπράξει από τις κυβερνητικές άδειες αναιρούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης του προηγούμενου καιρού. Τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν αποδεικνύουν ότι οι νέοι καναλάρχες δεν περιμένουν να κερδίσουν άμεσα από τα κανάλια αλλά επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους από άλλες δραστηριότητες, μέσω της δύναμης που θα τους δώσουν οι τηλεοπτικές συχνότητες.
Πώς εξηγείται το γεγονός ο Βαρδινογιάννης, που έχει το κανάλι έτοιμο, την επένδυση ολοκληρωμένη και την τηλεθέαση κατακτημένη, να κάνει πίσω, την ώρα που ο Καλογρίτσας -με πολύ μικρότερη οικονομική επιφάνεια- πλειοδοτεί ενώ θα πρέπει να ξοδέψει και αρκετά εκατομμύρια ακόμη για να στήσει ένα κανάλι αμφίβολης επιτυχίας;
3. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ενημέρωση και τα πολιτιστικά προϊόντα που διακινεί η τηλεόραση είναι δημόσια αγαθά που χρειάζονται προστασία, τότε πώς το οικονομικό τίμημα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την αδειοδότησή τους;
Πώς εξασφαλίζει η κυβέρνηση ότι το δημόσιο αγαθό που υποτίθεται θέλει να προστατεύσει δεν θα υποβαθμιστεί περαιτέρω όταν δεν θέτει κανένα ποιοτικό κριτήριο για την παροχή άδειας σε κάποιον υποψήφιο;
4. Πώς μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τέσσερα κανάλια μπορεί να προσφέρουν περισσότερη πολυφωνία από τα δέκα που χωράει με άνεση το φάσμα των συχνοτήτων; Μπορεί να σκεφτεί ανάλογο περιορισμό στις εφημερίδες ή στο ίντερνετ; Ο πραγματικά περιορισμένος αριθμός συχνοτήτων γίνεται πρόσχημα για να επιβληθεί ένας καταχρηστικός περιορισμός της πολυφωνίας.
Και πότε τελικά είναι πιο ισχυροί οι καναλάρχες, όταν υπάρχει ολιγοπώλιο των τεσσάρων ή όταν η αγορά ανοίγει σε τουλάχιστον δέκα;
5. Η δύναμη των μέσων ενημέρωσης, η εξάρτησή τους από οικονομικά συμφέροντα και η επιρροή τους στους πολίτες, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας. Όλα αυτά αποτελούν μεγάλα παγκόσμια ζητήματα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τον περιορισμό και το κλείσιμο της αγοράς, αλλά με το άνοιγμά της. Ένα άνοιγμα που ευνοεί και η νέα τεχνολογία.
6. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ζήσαμε την διακίνηση των εθνολαϊκιστικών δοξασιών από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. (Αναλυτικά στο: Στα «κανάλια της διαπλοκής»). Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ αλλά και άλλες “αντισυστημικές” δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, ευνοήθηκαν από όσα εξωφρενικά υποστηρίχτηκαν από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης . Η τόσο διαφορετική εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα σε σχέση με όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα, δεν είναι άσχετη με την πραγματικότητα που διαμόρφωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού κατέκτησε την εξουσία χάρη και στην παραπλανητική εικόνα της κρίσης που προώθησαν τα κανάλια, τώρα προσπαθεί να τη διατηρήσει, ενοχοποιώντας την κριτική που του ασκείται και πουλώντας αγώνα κατά της διαπλοκής στους εναπομείναντες εύπιστους ακροατές του. Και όπως ο αγώνας κατά του μνημονίου κατέληξε σε χειρότερο μνημόνιο διαρκείας, έτσι τώρα θα καταλήξουμε στη νέα διαπλοκή με τους στυλοβάτες της νέας εξουσίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κοπιάστε, στο τέλος θα έχει και φαγητό» αναφέρει το μήνυμα του ευρωβουλευτή
Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Αύριο θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα
«Δεν εργαλειοποιούμε τους θεσμούς»
Ο νυν αντιπρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία
«Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών» - Το μήνυμα του πρωθυπουργού
«Δεν το δέχομαι να ταλαιπωρείται έτσι ο κόσμος - Για το σημερινό αισθάνθηκα ντροπή»
Tην Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης - Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
«Μαύρη η θητεία του κ. Τασούλα», ανέφερε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας»
Αρκεί να είμαστε ξύπνιοι
Δείτε το χιουμοριστικό βίντεο
Oι δυο πρώην πρωθυπουργοί έχουν βρεθεί μαζί ουκ ολίγες φορές
Πτώση καταγράφει το κόμμα του Βελόπουλου
Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο podcast «Table Τoday»
Ήταν ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον νομό Ιωαννίνων
Έγγραφες εξηγήσεις καλούνται να δώσουν τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ανάμεσά τους και η πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ
«Κανένας δεν ασχολείται με τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ σήμερα»
«Η γεωπολιτική αστάθεια είναι πλέον η νέα σταθερά», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.