- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Φώφη Γεννηματά: Ιδεοληψίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό
Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ της καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ζήτησε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.
«Σας άκουσα να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και συνέχισε:
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά. Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό, θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι' αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες. Και ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα».
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε στο προσφυγικό «μια ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων, δεν αξιοποίησε έγκαιρα όλα τα εργαλεία της ΕΕ ούτε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά και δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί». Τόνισε ακόμα ότι έχει μεγάλες ευθύνες που άφησε την Τουρκία να μεταφέρει τα σύνορα της στο Αιγαίο, ενώ κατέστησε τα Σκόπια προνομιακό συνομιλητή.
«Κανείς δεν απαλλάσσει τους Ευρωπαίους από τις ευθύνες τους», είπε η κ. Γεννηματά και αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες και πρωτοβουλίες για να είναι στο πλευρό της χώρας για το προσφυγικό οι εταίροι μας, ενέργειες, όπως είπε, που απέδωσαν καρπούς.
«Μιλάτε για πατριωτική πολιτική, για πατριωτική ταυτότητα. Το ερώτημα είναι τι κερδίζει ο τόπος. Δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σας είναι η αδράνεια, η αμηχανία, οι ιδεοληψίες, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα. Πάθατε εσείς, αλλά έπαθε και η Ελλάδα» είπε, ενώ απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είχατε Βαρουφάκηδες στο κόμμα σας στο προσφυγικό. Με τις ιδεοληψίες τους διέλυσαν τις δομές που υπήρχαν. Αντί να ζητήσουμε έγκαιρα βοήθεια από τους Ευρωπαίους, έλεγαν θα σας γεμίσουμε με πρόσφυγες. Αυτά έλεγαν. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε; Ως πότε θα τους ρίχνετε τις ευθύνες. Αναλάβετε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας».
Σχολιάζοντας το «παράλληλο πρόγραμμα», η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για σχέδιο νόμου που είναι «λίθοι και πλίνθοι ατάκτως ειρημένα, χωρίς αρχή και τέλος, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια».
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μια δήθεν εικόνα ευαισθησίας, τονίζοντας ότι αν πραγματικά το επιθυμεί θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του κόμματος της, που προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα προνοιακά επιδόματα.
Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι ενώ υποτίθεται ότι ήρθε να φέρει το νέο, δεν έκανε τίποτα για τις ευάλωτες ομάδες, τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ζουν κάτω από ακραία φτώχεια, την ίδια ώρα που λιμνάζουν τα χρήματα στο ευρωπαϊκό γραφείο απόρων. «Από τις πράξεις μας θα κριθούμε όλοι μας και όχι από τα λόγια» κατέληξε η κ. Γεννηματά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ζητά ο πρωθυπουργός - Η εβδομαδιαία ανασκόπηση
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και τη Μεταπολίτευση έως τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις
Η αντίδρασή του ήρθε μετά τη συνέντευξη της
79,7 εκατ. ευρώ σε 92.826 δικαιούχους
To ερώτημα για τις οφειλές που εξαιρούνται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024
Στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους για το δυσβάσταχτο κόστος καυσίμων
Επίσκεψη στο Επταπύργιο - Μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης
Θερμές ευχές από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο - Στο επίκεντρο η επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη παίκτες και τεχνικό τιμ για την εικόνα και την πίστη που δείχνουν στο Nations League
Στροφή στην οικιακή κατανάλωση, άνοδος του espresso και αίτημα για κατάργηση του ΕΦΚ
Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό στην τελετή παράδοσης κειμηλίων Ελλάδας-Βουλγαρίας
Κλιμακωτές εκπτώσεις για οφειλέτες που αποδέχονται τα ευρήματα της ΑΑΔΕ
Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν 11 σχολικές μονάδες και οι υπόλοιπες έξι εντός του 2027
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μιας ακατάσχετης παροχολογίας, ενόψει των εκλογών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα στην Αλεξανδρούπολη, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Στυλίδα και τον Βόλο
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.