Πολιτικη & Οικονομια

Ιός Ζίκα: Η μικροκεφαλία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Λιγότερο εμφανείς νευρολογικές διαταραχές απειλούν τα βρέφη, λέει επιδημιολόγος του Γέιλ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διακεκριμένος καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ προειδοποιεί ότι η μικροκεφαλία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» των νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών που συνδέονται με τον ιό Ζίκα.

Ο επιδημιολόγος και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Άλμπερτ Κο, δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ότι τα νεογέννητα βρέφη απειλούνται από λιγότερο εμφανείς νευρολογικές διαταραχές. Οι νευρολογικές διαταραχές και δυσμορφίες, όπως η μικροκεφαλία, συνδέθηκαν με την εξάπλωση του ιό Ζίκα χωρίς να υπάρχουν ακόμα απτές αποδείξεις. Πρόσθεσε ότι ερευνητές στη Βραζιλία και στο Σαλβαδόρ, όπου υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, εξετάζουν ένα «ευρύ φάσμα» γενετικών ανωμαλιών.

«Πολλά βρέφη παρουσιάζουν σοβαρές κακώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου τους. Σε άλλα παρατηρήθηκε μεγάλη συσσώρευση ασβεστίου, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικά εγκεφαλικά. Σε κάποια βρέφη η επιφάνεια του εγκεφάλου ήταν λεία χωρίς αύλακες που είναι σημάδι προβληματικής ανάπτυξης. Κάποια βρέφη γεννιούνται με προβλήματα όρασης και ακοής. Από ό,τι φαίνεται η μικροκεφαλία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», κατέληξε ο καθηγητής του Γέιλ.