Πολιτικη & Οικονομια

Μαθαίνοντας από την Πολωνία

Ο νόμος για τα ΜΜΕ είναι ήδη στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

maria-spyraki.jpg
Μαρία Σπυράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319092-628045.jpg

Επί μισή ώρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας επιχειρούσε να μας εξηγήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβουργο ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα της, με την υπαγωγή των Δημοσίων ΜΜΕ στο απόλυτο έλεγχο του κράτους και την αδρανοποίηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι «εσωτερική υπόθεση»!

Εμφανώς δεν τα κατάφερε. Οι όρκοι πίστης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες προσέκρουσαν σε μια πραγματικότητα που έχει έντονο άρωμα αυταρχισμού. Ανήμερα Χριστούγεννα η πολωνική Βουλή νομοθέτησε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις για τις περισσότερες υποθέσεις με πλειοψηφία 2/3! Και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επικυρώθηκε με νόμο η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διορίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις διευθύνσεις των κρατικών ΜΜΕ.

Όλα αυτά προκάλεσαν την έρευνα της Κομισιόν για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία και την προειδοποίηση του Γιούνκερ ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά ευθέως τον πυρήνα των αξιών της Ένωσης. Εμμέσως πλην σαφώς στις Βρυξέλλες άνοιξε η συζήτηση για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από την Πολωνία, ενώ στο διεθνή Τύπο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που μιλάνε για αφαίρεση κοινοτικών πόρων από την Πολωνία.

Οι Βρυξέλλες ξεσπαθώνουν κατά της Πολωνίας εμφανώς για λόγους παραδειγματισμού. Είναι η πρώτη φορά που απολύτως καθαρά η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούν να καταστήσουν σαφές ότι η Ένωση δεν είναι ένα κλαμπ που μοιράζει λεφτά αλλά πρωτίστως ένας ενιαίος χώρος αξιών στον οποίο τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται τους κανόνες. Λίγο αργά, είναι η αλήθεια, αφού τόσα χρόνια δεν ενοχλήθηκαν με την ίδια ένταση από τις ακρότητες του Βικτορ Ορμπαν, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που δυστυχώς παραμένει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τώρα όμως είναι η ώρα για όλους. Το γεγονός ότι η Πολωνία αποφάσισε να μη δεχθεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες που της αναλογούν απλώς συνηγορεί στην αίσθηση ότι στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχουν ήδη δύο κράτη που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Ένωση α λα καρτ.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα; Η Ελλάδα δεν ερευνάται για παραβίαση του Κράτους Δικαίου αλλά ο νόμος για τα ΜΜΕ είναι ήδη στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, που διατυπώνει αμφιβολίες για το εάν οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι επαρκείς ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του. Η απάντηση του Επιτρόπου Έτινκερ στην ερώτησή μου δεν χρειάζεται ερμηνεία...

Η Ελλαδα δυσκολεύεται να χειριστεί το μεταναστευτικό και οι επιδόσεις της στον έλεγχο όσων εισέρχονται στο έδαφος της Ένωσης δεν είναι και για Νόμπελ. Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για την αποδοχή βοήθειας από τη FRONTEX αποδεικνύει πως δεν έχει επίγνωση της διάστασης του προβλήματος και δεν τρέχει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Η Ελλάδα ταυτοχρόνως είναι στο μικροσκόπιο λόγω της προφανούς καθυστέρησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται, όχι μόνο από το Μνημόνιο αλλά και, κυρίως, από την ανάγκη να επιστρέψει στην κανονικότητα όπως έκαναν μετά από Μνημόνια η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Με απλά λόγια η αγωνία της κυβέρνησης να δώσει θέαμα στο λαό ,αφού αφαιρεί τον εναπομείναντα άρτο με συνοπτικές διαδικασίες , δεν της δίνει κανένα δικαίωμα να τοποθετήσει την Ελλάδα δίπλα στην Πολωνία στα... ανακριτικά τραπέζια των Βρυξελλών. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα. Και πρέπει ο κ.Τσιπρας να το αποφύγει ακόμη και αν χρειαστεί να... ψαλιδίσει λιγουλάκι τις αρμοδιότητες του κ. Παππά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ