Πολιτικη & Οικονομια

Διαπραγμάτευση 12 ημερών για το ασφαλιστικό

Με άγριες διαθέσεις η Βελκουλέσκου- «Μαλλιά κουβάρια» κυβέρνηση κι αντιπολίτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316618-624628.jpg
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Φουντώνει η πολιτική κόντρα αλλά και οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Ήδη οι δανειστές έχουν από το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση και εργάζονται για να δώσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου και έχει στόχο να κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός 12 ημερών κάτι που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι εντατικές, επίπονες και ιδιαίτερα σκληρές καθώς το ασφαλιστικό θεωρείται «η μητέρα των μαχών» και για τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία μείωση κύριας σύνταξης, όμως δεν εγγυήθηκε πως αυτό θα ισχύσει και για τις επικουρικές η τύχη των οποίων φαίνεται πως θα βρεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο χθες για θράσος της αντιπολίτευσης αναφορικά με την κριτική που ασκεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ σκληρή ήταν η απάντηση του μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέφερε πως οι δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη προκαλούν «θυμηδία».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψάχνει συνένοχους στο έγκλημα.

«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βρίσκονται σε πολιτικό βέρτιγκο», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι «αντί να απολογούνται γιατί με την άφρονα πολιτική τους φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιπλέον χρέος 80 δισ. ευρώ και τον υποχρεώνουν σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα του 3ου μνημονίου που τους επέβαλαν οι τροϊκανοί, έχουν το θράσος να ασκούν κριτική στη ΝΔ».Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της και που το 2012 σε μια δύσκολη συγκυρία, ανέλαβε τη χώρα και την έσωσε από την καταστροφή.

«Θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς που μόλις τους προσφέρουν καθρεφτάκια θα τρέξουν όλοι ξοπίσω τους για να τους επευφημήσουν.  Δυστυχώς όμως για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο που η κυρία Γεροβασίλη δεν απαντά στα ερωτήματα που της έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό και δεν τις τήρησε.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό τις οποίες συμφώνησε και υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αλαζονεία» της κυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε απάντηση των παραπάνω, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν «ζωντανό» το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν, προσθέτει, «ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους επικαλούμενοι το περίφημο "mail Χαρδούβελη", το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό "πακέτο Γιούνκερ" του καλοκαιριού».

«Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν» , τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία:

  • Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» των 200-400 ευρώ.
  • Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
  • Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.
  • Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
  • Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
  • Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
  • Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
  • Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
  • Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ