- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη προσφύγων
«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.
«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.
«Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.
Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.
«Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς «να ανοίγει μύτη», σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».
Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.
«Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, η διαδικασία αυτή γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται.
Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ.Τσίπρας.
Αλ. Τσίπρας: Υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του "γκρέξιτ", αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aπαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση
Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη
Το Δίκτυο αναδεικνύει τις αλλαγές στην εργασία μέσω έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Η απάντηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου
Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων και τεχνικών επιτροπών με στόχο συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους
Καθορίστηκε η τελική ημερομηνία για τις συμβάσεις - Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος
630 διαθέσιμα γεύματα ημερησίως στις οκτώ δημοτικές σχολικές μονάδες του νησιού
Η ανάρτηση στα social media και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς του ΕΣΥ
Στο βιβλίο προσπάθησα να καταγράψω με εντιμότητα τη διεθνή πρακτική για να καταλάβουμε εάν είμαστε εγκλωβισμένοι στις υπερβολές και στα «δίκαιά» μας ή στον «ρεαλισμό» μας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Βουλή την καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών
Με αφορμή την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των υποκλοπών
Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Βάρρας
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξετε
Ολοκληρώθηκε η αντιστοίχιση για 1,9 εκατ. επιχειρήσεις, ψηφιακή βεβαίωση και νέοι ΚΑΔ
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος ενέργειάς του», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Πώς θα πάρεις έως 300 ευρώ με λίγα βήματα
«Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση» σημείωσε η πρώην υπουργός
«Τέλος στα ψιλά γράμματα και τις αυθαίρετες πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στην πράσινη μετάβαση
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.