Πολιτικη & Οικονομια

Μουζάλας: Δεν θέλουμε αιματοχυσία στην Ειδομένη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
314815-232629.jpg
ΑΠΕ - ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην Ειδομένη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.

«Το θέμα θα λήξει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε 10-15» διαβεβαίωσε. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.

Όπως εξήγησε «δεν είπα ότι σε πέντε μέρες θα γίνει η επιχείρηση, είπα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα. Μέτρα αύξησης της αστυνόμευσης στην Ειδομένη έχουν ήδη ληφθεί και στο χωριό σύμφωνα με πληροφορίες μου» σημείωσε.

«1.000 με 1.200 μετανάστες έχουν παραμείνει στην Ειδομένη. Οι μετανάστες έχουν τρεις δυνατότητες: να ζητήσουν άσυλο, να γυρίσουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, περίπου 300 θέλουν να γυρίσουν και η άλλη είναι η εφαρμογή του νόμου, με όποιου μετανάστη έχει λήξει το χαρτί να γίνεται αναγκαστική επιστροφή του» παρατήρησε ο Γιάννης Μουζάλας.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει «να ελεγχθεί η ροή προσφύγων στα τουρκικά παράλια». «Τη ροή την ελέγχουν οι Τούρκοι, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε αλλαγή της ροής, έρχονται Μαροκινοί και Ιρανοί, οι Μαροκινοί έρχονται στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης γιατί τους συμφέρει οικονομικά...» σημείωσε.

«Θέλουμε τη Frontex αλλά υπό τον έλεγχο της δικής μας αστυνομίας, και από τους 1.600 άνδρες της Frontex που έχουμε ζητήσει μας έχουν έρθει περίπου 170. Τα σύνορά μας στον Έβρο, δόξα τω Θεώ, τα φυλάμε εξαιρετικά, στο Αιγαίο αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διασώσεων» επισήμανε.

Για τα κέντρα καταγραφής ο κ. Μουζάλας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια (...) αλλά τα νησιά δεν θα γίνουν καταυλισμοί, δεν θα γίνουν αποθήκη ψυχών». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ