Επιστροφή στα εγχώρια προϊόντα
Φανταστείτε ο κάθε Έλληνας αντί να αγοράσει εισαγόμενα προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, να δώσει τα χρήματά του για ελληνικά
Φανταστείτε ο κάθε Έλληνας αντί να αγοράσει εισαγόμενα προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, να δώσει τα χρήματά του για ελληνικά. Αμέσως θα πέσουν στην αγορά 11 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, πόσος πλούτος θα μείνει στη χώρα, πόσο θα τονωθεί η εγχώρια παραγωγή;»
Αυτό που φαντάζεται ο Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε», αποτελεί ήδη μια τάση που επιβεβαιώνεται και με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (Μάιος). Σύμφωνα με τα ευρήματά της, σχεδόν 9 στους 10 προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα από τα εισαγόμενα, ενώ 8 στους 10 πιστεύουν ότι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα στηρίζουν την οικονομία και βοηθούν στη μείωση της ανεργίας.
Ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία
Η Αγγελική και η Ολυμπία Πέτρου, μένοντας χωρίς δουλειά και αναζητώντας διέξοδο, άνοιξαν μια μπουτίκ τον Αύγουστο στη Χ. Τρικούπη 22 (Clozet). Και σε μια γωνία της βιτρίνας κόλλησαν ένα σηματάκι που γράφει «Ελληνικό». «Δεν είναι ένα απλό επικοινωνιακό τρικ για να τραβήξουμε τον κόσμο. Γιατί κι εμείς προσπαθούμε και θέλουμε να αγοράζουμε τα ρούχα μας από Έλληνες προμηθευτές. Κυρίως όμως θέλαμε να πούμε “κοιτάξτε, δεν είμαστε πολυεθνική, Έλληνες είμαστε που παλεύουμε”».
«Υπάρχει όντως μια τάση του καταναλωτικού κοινού να στραφεί στα ελληνικά προϊόντα, όμως πού θα τα βρεις; Ό,τι δεν είναι τρόφιμο, κατά 75% είναι εισαγόμενο» λέει ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα είναι χαμηλή γιατί το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, λέει ο κ. Μακρής, προσθέτοντας όμως ότι η εικόνα αρχίζει να αλλάζει. «Καθοριστικός παράγοντας για τη διάρκεια αυτής της τάσης» λέει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργος Μπάλτας, που είχε την επιμέλεια της έρευνας στην οποία αναφερθήκαμε, θα είναι «το πώς θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα η ικανότητά τους να προσφέρουν προϊόντα που συνδυάζουν ελκυστικά χαρακτηριστικά και προσιτές τιμές, επιδεικνύοντας έμπρακτα κοινωνική ευθύνη και ανταποδίδοντας την υποστήριξη των καταναλωτών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.