Πολιτικη & Οικονομια

Καμμένος: Η ΝΔ μπορεί να βοηθήσει αν απαλλαγεί από «το σύστημα Σαμαρά»

Καμία συνεργασία των ΑΝΕΛ και με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301266-228827.jpg

Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετά ισχυρή, εκτιμά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο Mega ο κ. Καμμένος είπε ότι «υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία εξαιρετικές μονάδες που δεν μπορεί να μην στηρίξουν μια συμφωνία την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο υπάρχουν «καραμανλικοί» και άλλοι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και ισχυρίστηκε δεν συνιστά αποστασία. «Αποστασία θα ήταν αν (ο βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίσει) άλλαζε την πολιτική του γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε συναίνεση για το καλό της χώρας.

Στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της διακυβέρνησης και του «συστήματος» Σαμαρά στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν η ΝΔ απαλλαγεί από το σύστημα Σαμαρά και όσους έφερε από τον ΛΑΟΣ, μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη», είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος ότι υπάρχει η δυνατότητα για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης, «αν ο κ. Μεϊμαράκης είχε απαλλαγεί από τους Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και τους 'Μπαλτάκους'». Εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοιου μεγέθους διαδικασία, και πρόσθεσε ότι το καλύτερο θα ήταν να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Τόνισε ότι «ο Σαμαράς θέλει να διαλυθεί η ΝΔ γιατί είναι εχθρός της», προσθέτοντας ότι «ο Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα και αυτό πάνε να ανατρέψουν».

Στη συνέχεια απέκλεισε κάθε συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Αν η κ. Γεννηματά είχε απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο» θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Στην κριτική που του ασκείται από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Καμμένος είπε ότι οι πατριωτικές του θέσεις δεν τον κάνουν «ακροδεξιό» και δεικτικά υπενθύμισε ότι ήταν η κ. Γεννηματά που χειροκροτούσε τον Βορίδη στη Βουλή.

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία «για τους άλλους, οι ΑΝΕΛ είναι το εμπόδιο», είπε πως «αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός πως δεν επιθυμεί άλλο την συνεργασία μαζί μας, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί». Χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό «απολύτως έντιμη» και ερωτηθείς για το τι θα πράξει αν ο κ. Τσίπρας του πει πως «οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας 'δεν βγαίνουν'», απάντησε: «Αν είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα 'γίνουν πλακάκια' για να καλυφθούν υποθέσεις, εγώ δεν μένω».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, κατέθεσε στην συζήτηση πρόταση για αύξηση των εισφορών και των εργοδοτών και των εργαζομένων - περίπου 1% εκατέρωθεν - ενώ σε ότι αφορά τα «εννέα σημεία» που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε ότι «κάποια από αυτά έχουν λογική». Τάχθηκε επίσης υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το PSI και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν υπάρχουν στοιχεία για παρατυπίες.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους έγινε εντός της Συρίας, «γεγονός που παραδέχεται πλέον και η Τουρκία, η οποία εξάλλου, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, θα είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του 'Αρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ως χώρας - μέλους της Συμμαχίας που δέχεται επίθεση». Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ήταν εσκεμμένη ή ατύχημα, επισημαίνοντας πως «κατάρριψη αεροσκάφους προϋποθέτει εντολή από το έδαφος» και υπογραμμίζοντας πως ακόμα σοβαρότερο ήταν το γεγονός της δολοφονίας του πιλότου «από Γκρίζους Λύκους». Έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομου πετρελαίου στην περιοχή, ενώ είπε ότι «αν η Ρωσία είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, θα παίρναμε θέση υπέρ της Τουρκίας».

Με την ευκαιρία ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσει και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και επανέλαβε «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δεν θα παίρναμε το μέρος της Ρωσίας αν προέβαινε σε παραβιάσεις». Ο κ. Καμμένος είπε εκτίμησε πως η Τουρκία θα συνταχθεί κατά του ISIS και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή «ισλαμοποιείται».

Σε ό,τι αφορά τα όσα είχε πει περί παραίτησης του διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, τόνισε ότι η ΕΥΠ είναι εθνική υπηρεσία, πως δεν συμφωνεί με την στρατιωτικοποίησή της, και πρόσθεσε πως «οι όποιες συνεννοήσεις δεν μπορεί να γίνονται εξωθεσμικά, ούτε να ανταλλάσσουν πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον διοικητή της ΕΥΠ με αυτόν τον τρόπο». «Μακάρι να λέει ψέματα ο κ. Πανούσης ότι διαθέτει αντίγραφα διαλόγων, είναι λάθος να κυκλοφορούν τέτοιοι διάλογοι, αν υπάρχει 'χαρτί' το βλέπεις και το καταστρέφεις», είπε ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Καμμένος δεν απέκλεισε ότι μέσω των προσφυγικών -μεταναστευτικών ροών θα προσπαθήσουν να περάσουν και άτομα που εμπλέκονται με την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι «κατεγράφησαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να πιστοποιηθούν και στην χώρα του τελικού προορισμού τους». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και εκτίμησε ότι θα λυθεί το ζήτημα μετά την τελική συμφωνία που προβλέπει να καταγράφονται στην Τουρκία και από εκεί να φεύγουν για τις χώρες τελικού προορισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ