- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το Ποτάμι: Αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο και το πολιτικό σύστημα (εικόνες)
Προσωπικότητες από το προοδευτικό φάσμα άκουσαν στο Ζάππειο την πρόταση του κινήματος
Προσωπικότητες από ένα ευρύτερο προοδευτικό φάσμα έδωσαν το «παρών» στο Ζάππειο, στην εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του Κινήματος για έναν νέο εκλογικό νόμο.
Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου ήταν, μεταξύ άλλων, οι Τάσος Γιαννίτσης, Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Πέτρος Κουναλάκης, Δημήτρης Ψυχογιός, Αντώνης Βγόντζας, Στρατής Στρατήγης, Βασίλης Πουλαντζάς, Θανάσης Διαμαντόπουλος όπως επίσης όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καθώς και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.
Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την ανταπόκριση τους ανέφερε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή, είναι η απαραίτητη και προαπαιτούμενη θεσμική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος».
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το εκλογικό σύστημα, δεν είναι απλά τεχνική υπόθεση είναι η βασική συνισταμένη του πολιτικού συστήματος. Δεν καθορίζει μόνο τη δύναμη των κομμάτων και κατ’ επέκταση τη σύνθεση της κυβέρνησης. Ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία», ενώ συνέχισε την τοποθέτηση του λέγοντας: «Πίσω λοιπόν από τις σημαντικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος κι εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας, είναι τα προβλήματα του σημερινού εκλογικού συστήματος. Θεωρώ πολύ εύστοχο το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης: Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα-Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα».
Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Χριστόφορος Βερναρδάκης Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, πρώην Υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Βερναρδάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «επιβάλλεται μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο. Βασική αλλαγή το μπόνους των 50 εδρών. Οι 50 έδρες είναι κάτι ακραίο, είναι υπερβολή, ειδικά όταν έχουμε ένα κόμμα με 19%. Ακόμη και με 27%. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, απαραίτητο είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Μπακογιάννη τονίζοντας πως «το εκλογικό σύστημα είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητάμε εν ψυχρώ, όχι εν θερμώ. Έχω υπάρξει βουλευτής και μονοεδρικής και μεγάλης περιφέρειας. Πρέπει να κάνουμε την τομή. Η πεπατημένη είναι να μην αλλάξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έγινε κυβέρνηση ξέχασε την απλή και άδολη αναλογική. Αυτό το διάστημα που κυβέρνηση μπορούσε να ψηφιστεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πρέπει να κάνουμε αυτή την τομή. Σίγουρα θα βγάλει νέο πολιτικό προσωπικό. Στην επαρχία ενδιαφέρονται να εκλέξουν έναν άνθρωπο που θα εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. Στην Α’ Αθήνας εκλέγεσαι από την τηλεόραση».
Ακολούθησε ο κ. Παπαϊωάννου λέγοντας, μεταξύ άλλων «Θεωρούμε ότι αν μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών, μειώνουμε τις δαπάνες του κράτους. Δεν ισχύει αυτό. Δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο το θέμα των δαπανών στη λειτουργία της Δημοκρατίας ακόμη και στη σημερινή μας κατάσταση.
Σωστή η πρόταση, έχω την αίσθηση όμως ότι τα κόμματα στην Ελλάδα όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο αρχηγικά. Για μένα είναι το σημείο κλειδί για να πάμε σε σημαντικότερες αλλαγές. Υπάρχουν παραδόσεις που πρέπει να σεβόμαστε αν θέλουμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, υπάρχουν όμως και νέες συνθήκες. Τρεις ή τέσσερις χώρες έχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις άρα το θέμα των συμμαχικών κυβερνήσεων είναι αυτό που κυριαρχεί».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε παρέμβαση και ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός, αναφέροντας: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα εκλογικό σύστημα που απαντά στην ανάγκη και λιγότερο στην επιλογή. Βασικό στοιχείο είναι η κυβερνησιμότητα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσαρμόζονται σ ΄αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναλογικότητα. Στην Ευρώπη σήμερα παίζει γύρω στο 94% σε πολύ προχωρημένες χώρες. Πρέπει να βρούμε μια αναλογικότητα όχι στο ποσοστό που άκουσα, πρέπει να πάμε σε αναλογικότητα του 90%. Το τρίτο είναι ότι η εύνοια του πρώτου κόμματος. Το τέταρτο είναι ο πολυκερματισμός, αυτή διάσπαση, όλα στη λογική ότι μπορούν να φτάσουν στο 3%.».
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θα απαντήσω στον κ. Αυγερινό και να του πω ότι και εγώ είμαι της άποψης ότι το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι το 5%. Δυστυχώς όμως για μένα μειοψήφησα στον πολιτικό σχεδιασμό του κινήματος και ως δημοκρατικό κόμμα πήραμε μια συλλογική απόφαση το όριο να είναι το 3%. Το σύνθημα σήμερα θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν: αλλάζουμε τα κόμματα, αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε την πολιτική. Αυτό είναι το δικό μου σύνθημα. Όσο αφορά το πρώτο είναι κάτι που εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε: αλλάζουμε το Ποτάμι και νομίζω τον Φλεβάρη με το συνέδριό μας θα το έχουμε κατορθώσει. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι θέμα δικό μας και των συμμάχων μας που θέλουν ένα πιο δίκαιο, αναλογικό και αντιπροσωπευτικό σύστημα. Η αλλαγή της πολιτικής είναι το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνίας μας. Γι αυτό προσπαθούμε. Σας ευχαριστώ που ήσασταν απόψε εδώ».
Την παρουσίαση του νέου εκλογικού συστήματος που προτείνει το Ποτάμι έκαναν ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος τύπου του κινήματος και ο Νίκος Μηλαπίδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα επιχειρήματα υπέρ του συστήματος με τις 2 κάλπες που ανέπτυξαν οι εισηγητές του Ποταμιού αλλά και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
• Εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάσταση του με ένα πολύ μικρότερο,
• Ενισχύει την ανεξαρτησία των βουλευτών και υποψηφίων μέσω της διπλής κάλπης σε μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες,
• Αντιμετωπίζει την εξάρτηση του βουλευτή από συμφέροντα και ΜΜΕ, μέσω της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών,
• Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν αυτούς που θεωρούν πραγματικά ικανούς,
• Ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία για την πληρέστερη κατάρτιση συνδυασμών,
• Περιορίζει το κόστος του πολιτικού συστήματος μέσω της μείωσης του αριθμού των βουλευτών κατά 45,
• Για πρώτη φορά παρέχει το δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπευσης στους Έλληνες του εξωτερικού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.