Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Στροφή στην ανάπτυξη το 2016

Ζήτησε εκ νέου εθνική συναίνεση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301260-228812.jpg

«Tο 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του "Grexit", το 2016 θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

O Αλέξης Τσίπρας στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι». Δήλωσε αισιόδοξος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά διευκρίνισε πως θα ήταν ακόμα ευκολότερη αν υπήρχε και συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, το οποίο, επισήμανε περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα το εφαρμόσει. «Το βάθος και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακή δυναμικής της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονται από τρεις στρατηγικές επιλογές: Το χρέος, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», είπε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι είναι κοινά παραδεκτό, πλέον, ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό.

«Η μόνη απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει», υπογράμμισε. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις. «Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δισ., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το ένα πέμπτο» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας τη βιωσιμότητά του «κρίσιμο κοινωνικό εθνικό θέμα». Το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρέπει να είναι η «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που οφείλουμε στις επόμενες γενιές». Μίλησε για λήψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της βάσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αναφέρθηκε δε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και «μία δίκαιη κοινωνία που θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να έχει ο καθένας ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και από εκεί και πέρα, πάνω στην εθνική σύνταξη, να προστίθεται όποια ενίσχυση». «Η δική μας κυβέρνηση ίσως είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Η πάταξη του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας αποτελεί την καθοριστική τομή» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για τη νομοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα διασφαλίζει διαφάνεια αξιοκρατία. Τέλος για την προσφυγική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν μπορεί να είναι η λύση και ζήτησε να αποφευχθεί κάθε συσχέτιση ανάμεσα στο προσφυγικό και την τρομοκρατία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.