- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τσακαλώτος: Οι βόρειες χώρες να αυξήσουν τους μισθούς τους για να γίνει ανταγωνιστικός ο Νότος
«Αυτό θα ήταν μια έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης»
«Το κλειδί θα ήταν εάν αυτή η αλληλεγγύη που αρχίζει να δημιουργείται σε σχέση με τους πρόσφυγες επεκταθεί και στα οικονομικά ζητήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Οι Βόρειες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Επίσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς και να μειώσουν το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα του Νότου και θα ήταν μια έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι και τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές της χώρας και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως πολύπλοκο πρόβλημα, έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση συνολικά στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Για αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει ο λαός να βλέπει πρώτα τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και μετά να προχωρούν οι επόμενες αλλαγές.
«Τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος προηγουμένως είχε παρουσιάσει τα τρία βήματα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης ως εξής: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ολοκλήρωση πρώτου ελέγχου και ρύθμιση του χρέους. Ειδικά για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι λύσεις όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα, γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω».
Πάντως, ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι το Grexit παραμένει στην ατζέντα. Όπως είπε, αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις τον Φεβρουάριο και πάει για το τέλος του έτους ή το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις των επενδυτών θα καθυστερήσουν για τότε. Κάποιος που έχει χρήματα να καταναλώσει θα περιμένει, το ίδιο οι αποταμιευτές και οι επενδυτές, λόγω του Grexit, όπως ανέφερε. «Κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα», σημείωσε ο υπουργός.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο υπουργός ανέφερε ότι με τους θεσμούς θα συζητήσουμε για τις συντάξεις, αλλά συμπλήρωσε πώς πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα γιατί πολλοί καλούνται να λύσουν προβλήματα που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν. Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες. «Για να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.