Πολιτικη & Οικονομια

Ο Καψής, η Αλεξίου, ο Τριανταφυλλό- πουλος, ο Μαρκουλάκης & οι διαδικτυακοί καυγάδες

Έχει ο καθένας το δικαίωμα να γράφει ότι θέλει αρκεί να μην υβρίζει ή συκοφαντεί με ψευδείς ειδήσεις;

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25831-59801.jpg

Εδώ και καιρό αιωρείται το ερώτημα στους κύκλους των social media κατά πόσο ο λογαριασμός @ManolisKapsis που εμφανιζόταν στο twitter ανήκε όντως στον γνωστό δημοσιογράφο. Η δηκτικότητα των σχολίων, η γλωσσική (υπερ)ελευθερία και οι υβριστικοί κάποιες φορές χαρακτηρισμοί έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι κάποιος άλλος εμφανιζόταν με το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου ή ότι επρόκειτο για συνωνυμία. Ενισχυτικό μάλιστα του επιχειρήματος, ήταν και το γεγονός πως ο λογαριασμός εμφανιζόταν χωρίς φωτογραφία σαν πολλούς fake που ξεπετάγονται καθημερινά στα social media.

Μέχρι που στον περί ου ο λόγος λογαριασμό εμφανίστηκε η ανάρτηση: «Γιατί φθάσαμε στο μνημόνιο; Γιατί κάτι τσόλια σαν την Αλεξίου και τη Γαλάνη δεν πληρωσαν ποτε φόρο και τώρα κάνουν αντίσταση».

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς συνέχισε με αναρτήσεις όπως:

image

imagen

Η απάντηση ήρθε από την Χάρoύλα Αλεξίου η οποία μεταξύ άλλων έγραψε:

«Μανώλη Καψή,

Κανείς πριν από εσένα δεν με έχει κάνει μέχρι τώρα να νοιώσω τέτοιο ανακάτεμα στο στομάχι με την επίθεση του. Γιατί ; είπα.

Τέτοιο μίσος, τέτοια αηδία μπορεί να έχω προκαλέσει σε έναν άνθρωπο που δεν με ξέρει παρά μόνο μέσα από το τραγούδισμα μου;

Γιατί δεν έχω το δικαίωμα να έχω γνώμη για ότι συμβαίνει στον τόπο μου ακόμη κι αν κάνω λάθος ; Γιατί αφού εσύ πονάς περισσότερο την χώρα από εμένα δεν έψαξες να βρεις (μια και δεν είδες το δικό μου όνομα στις λίστες που δεν είναι δική μου ευθύνη) το πόσο εντάξει ή όχι είμαι ;

Αν ψάξεις και εκπλαγείς θα ζητήσεις συγνώμη ;

Έχεις το δικαίωμα να διασύρεις ανθρώπους και να χρησιμοποιείς τέτοιο λεξιλόγιο χωρίς λόγο ; Μήπως δεν είσαι εσύ, αλλά κάποιος άλλος κακοήθης που χρησιμοποιεί το όνομά σου ; Μακάρι να μην είσαι ο αληθινός»

Ανεξαρτήτως του ρεπορτάζ, των στοιχείων ή του μέρους που παίρνει κανείς στη διαμάχη, το σίγουρο είναι ότι η ελευθερία του λόγου- στην περίπτωση που κάποιος δεν γράφει κάτι συκοφαντικό ή μηνύσιμο- είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο. Και είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό κάποιοι να πέφτουν από τα σύννεφα διαβάζοντας τις εν λόγω αναρτήσεις με δεδομένο ότι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (social media) τέτοιοι χαρακτηρισμοί εμφανίζονται σωρηδόν στα timeline. Όπως και εμφανίστηκαν, άλλωστε, μετά τη δημοσίευση του αρχικού άρθρου της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ” τη Δευτέρα.

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ασχολήθηκε (ευπρεπώς φυσικά όπως κάνει πάντα) με το θέμα, γράφοντας στο προφίλ του στο facebook τη Δευτέρα:

image

Για να ανασκευάσει μία μέρα μετά μετά τα νέα στοιχεία:

n

Με τελείως διαφορετικό ύφος πριν λίγη ώρα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έγραψε στον δικό του λογαριασμό:

image

Και ίσως αυτή η υπερευαισθησία να είναι υποκριτική με δεδομένο ότι αν οι ίδιοι χαρακτηρισμοί δεν απευθύνονταν σε δύο αγαπημένες τραγουδίστριες, αλλά σε έναν πολιτικό όπως ο Πάγκαλος ή η Μέρκελ ουδείς θα αντιδρούσε. Δεν μπορεί λοιπόν τα αντανακλαστικά ευπρέπειας να χαλαρώνουν ανάλογα με την ιδιότητα και το επάγγελμα κάποιου.

Πρέπει να αποφασίσουμε. Έχει ο καθένας το δικαίωμα να γράφει ότι θέλει αρκεί να μην υβρίζει ή συκοφαντεί με ψευδείς ειδήσεις; Από εκεί και πέρα για ό,τι γράφει θα παίρνει και το ανάλογο κόστος- κριτική- συνέπειες κ.ο.κ. Τόσο απλά.



Update: Τελικά μετά από μία μέρα σιωπής ο Μανώλης Καψής έδωσε πριν λίγο τη δική του απάντηση μέσα από το site aixmi.gr



 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ