Πολιτικη & Οικονομια

Τι γράφουν οι πολιτικοί στο twitter & το facebook

Πώς προκαλούν, με τι αστειεύονται και πώς ασκούν πολιτική μέσω διαδικτύου

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25687-59580.jpg

Και για τους πλέον δύσπιστους, αυτό το καλοκαίρι τα social media απέδειξαν τη δύναμή τους στον δημόσιο διάλογο. Υπουργοί, βουλευτές (πρώην και νυν) καθόλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών επιδόθηκαν σε έναν αγώνα φράσεων, δηλώσεων και δημόσιων αντιπαραθέσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτό που την περασμένη σεζόν ξεκίνησε ως παιχνίδι δείχνει να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ένα άκρως χρήσιμο επικοινωνιακό εργαλείο το οποίο υποκαθιστά σε πολλές περιπτώσεις τον ρόλο των δημοσιογράφων. Πλέον ένας πολιτικός δεν χρειάζεται κάμερες και συνεντεύξεις για να τοποθετηθεί επί ενός θέματος. Απλά ανοίγει τον υπολογιστή και μιλάει επί παντός του επιστητού όταν και όποτε το θελήσει προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που θα προκαλούσε εάν επέλεγε τον παραδοσιακό τρόπο μίας συνέντευξης και έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να δει σε real time το feedback κάθε του δήλωσης. Στον τρόπο που διαμορφώνεται άλλωστε η επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες προσφέρεται πεδίον δόξης λαμπρό για τέτοιου είδους σπορ.

Σε πρωταγωνίστρια –ερήμην της- των social media αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Η φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν να κρατάει το πανό των αστυνομικών και να διαδηλώνει στην κεφαλή της πορείας στο πλάι μελών της ΧΑ προκάλεσε πλήθος σχολίων και αντιδράσεων.

image

Πέραν των χιουμοριστικών tweet για εκείνη και τον Ηλία Κασιδιάρη «μας χώρισαν οι μπάτσες, μας ένωσαν οι μπάτσοι» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης σχολίαζε στο twitter «Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία των ένστολων!!! Δηλαδή από το "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" στο "Αστυνομικοί, αδέρφια, ψηφοφόροι”». Την ίδια ώρα ο Γιώργος Μουρούτης έγραφε: «Έχει πλάκα ο Συριζα που ζητά αυξήσεις για τους ένστολους που με το πρόγραμμά του θα τους αφοπλίσει και θα τους καταργήσει !!! »

Πρωταγωνιστής των social media και ο Αλέξης Τσίπρας με τη φράση “μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή”. Λίγο πριν προλάβει –κατά την κατά την προσφιλή συνήθεια του ΣΥΡΙΖΑ- να την αναιρέσει ανακοινώνοντας ως συνήθως μέσω του γραφείου τύπου του κόμματος ότι… ναι μεν αλλά όχι ακριβώς κ.ο.κ… τα social media είχαν πάρει φωτιά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβαζε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από την Αργεντινή και τις αφιέρωνε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μουρούτης σχολίαζε «Επισήμως η χρεοκοπημένη Αργεντινή είναι το πρότυπο κοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ: «Βρε παιδιά να γίνουμε Αργεντινή στο ποδόσφαιρο εννοούσε ο Αλέξης...αμέσως να το παρεξηγήσετε!!!», ενώ ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης έγραφε στο facebook «Η σημερινή κουβέντα του κυρίου Τσίπρα περί Αργεντινής θα αποδειχθεί πιθανότατα το μοιραίο λάθος του, εκείνο που θα του στοιχίσει την πρωθυπουργία». (σ.σ πολύ αμφιβάλουμε)

Κατά τα λοιπά, οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να επιτίθενται με τις αναρτήσεις τους στην κυβέρνηση συνεργασίας συνεχίζοντας τα λογοπαίγνια με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν πέρασε καιρός από τότε που ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας να μη γίνει Ολαντρέου, μέσα σε αυτή την εβδομάδα ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης διαπίστωνε μέσω twitter «Ο Σαμαράς γίνεται «Σαμανδρέου» βήμα-βήμα αλλά με γρήγορο ρυθμό». Αναμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Στρατούλη τη συμβουλή στον Φώτη Κουβέλη να μη γίνει Κουβανδρέου.

image

Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της εβδομάδας ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος είχε και εξω-πολιτικές ανησυχίες: «Αν έρθει κάποιος άσχετος, τώρα, στη χώρα και κάνει zapping στα μεγαλυτερα Ελληνικά κανάλια, θα νομίζει πως ειναι στη Τουρκία! Ειναι δυνατόν; »

image

Τα τάγματα ασφαλείας της Χ.Α και οι επιθέσεις στην Ραφήνα προκάλεσαν επίσης σχόλια αλλά και… προτάσεις με τον συγγραφέα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο να γράφει στο facebook «Μιχαλολιάκε, μετά τον τσαμπουκά στη Ραφήνα, γιατί δεν στέλνεις τους Σφίχτερμεν να υποκαταστήσουν και την Τροχαία στα μπλόκα; Τόσα γιώτα-χι κυκλοφορούν ανασφάλιστα…», ενώ η Φωτεινή Πιπιλή έγραψε στο twitter «Δήμαρχε Ραφήνας, Αφού δε διαθέτεις δημοτική αστυνομία γιατί δίνεις άδεια για πανηγύρια;»

image

Ο Πέτρος Τατσόπουλος πάντως αναμφισβήτητα κατέχει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς βουλευτή αλλά και συγγραφέα στο facebook. Κάθε του ανάρτηση συγκεντρώνει εκατοντάδες like, υβριστικά ή εκθειαστικά σχόλια και αντιδράσεις. Κορυφαία στιγμή όταν πριν λίγες μέρες ανάρτησε: «Τι μαλακίες γράφεις πάλι μωρή αγάμητη πουστάρα? Γι' αυτό σε πληρώνει ο ελληνικός λαός, λαμόγιο, για να κοπροσκυλιάζεις και να γράφεις μαλακίες? Τρέχα να πάρεις πίπα από κανένα Πακιστανό, ξεκωλιάρη. Φτύνω στον τάφο σου».. (!) Εξηγώντας στην πορεία [Λέω εφεξής να μην χρονοτριβώ με νέες αναρτήσεις και να περνώ κατ' ευθείαν στα συνοδευτικά σχόλια των αναρτήσεων] !

image

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των πολιτικών μας αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν και οι προσλήψεις και απολύσεις στο δημόσιο. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά Θάνος Τζήμερος έγραφε «Διορίσαμε, διορίσαμε, διορίσαμε αλλά τώρα να απολυθούν του Ιδιωτικού, όχι οι δικοί μας. Σαν τον κλέφτη που θέλει να κρατήσει τα κλοπιμαία!»

image

Με γλαφυρό –αν μη τι άλλο- τρόπο έγραφε ο Μιχάλης Καρχιμάκης «Ο Σαμαράς λέει βάζει φρένο στους διορισμούς συγγενών πολιτικών. Αγαπητέ Αντώνη το σύστημα της αλαξοκωλιάς το προβλέψατε στον νόμο;»... Με πιο ήπια φρασεολογία, αλλά με ένταση ασχολήθηκε με το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος γράφοντας σε απανωτά tweets: «Με εξοργίζει ότι οι περισσότεροι κόπτονται για να μη χάσει τη δουλειά του ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος...και σχεδόν κανείς δε νοιάζεται για το 1,2 εκατομμύρια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι να τρελαίνεσαι. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε!»

image

Αναρωτιέμαι, μήπως τα κόμματα ξέχασαν να πάρουν θέση για τη νέα φρενήρη άνοδο της ανεργίας και περί άλλα τυρβάζουν; Μετράει λιγότερο η απώλεια εκατοντ.χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από μερικές απολύσεις στο δημόσιο; Κάποιοι έχασαν το μέτρο!» Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον κ. Αντώναρο ότι κάποιοι έχασαν το μέτρο; Προ πολλού. Ως επί το πλείστον επί κυβερνήσεων Καραμανλή των οποίων μέλος ήταν ο κ. Αντώναρος που το δημόσιο πολλαπλασιάστηκε και μονιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, σταζιέρ και διάφορα άλλα δικά μας παιδιά με γαλάζιες συνεντεύξεις… Τότε δεν χάθηκε μόνο το μέτρο, αλλά και η λογική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ