Πολιτικη & Οικονομια

Τα SOS των χθεσινών εκλογών

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22026-53385.jpg

Χάος προκύπτει από το αποτέλεσμα της κάλπης της κρισιμότερης, όπως χαρακτηρίστηκε, εκλογικής αναμέτρησης από το 1974. Τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν συντριβή, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε ο Σύριζα, η Χρυσή Αυγή- η οποία κατάφερε να μπει στη Βουλή με το εντυπωσιακό σχεδόν 7%-, αλλά και το νεοσύστατο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου που συγκέντρωσε 10,6%! Ψήφος συναισθηματικής φόρτισης παρά λογικής διεργασίας και μία σαφής επιθυμία να σταλεί ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στα κόμματα του μνημονίου.

Άλλωστε η ιδεολογική σύγχυση ήταν έκδηλη όλη την προεκλογική περίοδο. Σίγουρα, η ψήφος σε ένα κόμμα σαν τον Σύριζα, το οποίο αν και αριστερό δε θα είχε πρόβλημα σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του να συνεργαστεί με ένα κόμμα της δεξιάς σαν του κ. Καμμένου στοιχειοθετεί ένα απεγνωσμένο μήνυμα διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας. Μένει ωστόσο να φανεί αν αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει να γυρίσουν την πλάτη και στην Ευρώπη ή απλά ονειρεύονται δωρεάν γεύμα που συνοψίζεται στα εξής: «Θα καταγγείλουμε το μνημόνιο της υποτέλειας», «δε θα πληρώσουμε το επάρατο χρέος», «θα ζητήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις» και «θα παραμείνουμε και στο ευρώ». Όπως δήλωσε πάντως ο μεγάλος νικητής της 6Ης Μαίου, κ. Τσίπρας εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε «ο λαός θα βάλει την υπογραφή του, δεν μετράνε οι υπογραφές που έβαλαν άλλοι εξ ονόματός του». Μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρακτικό και ταυτόχρονα πολιτικό πρόβλημα: Να κυβερνηθεί ο τόπος. Με δεδομένο ότι οι αγορές δεν περιμένουν και τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα ύψους 12 δις ευρώ

ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤIΣΤΗΡΙΟ

Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και το κυβερνητικό αδιέξοδο οδήγησαν σε βουτιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γ.Δ βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί έως και 8,28% στις 632,77 μονάδες, ενώ τα spreads για την Ελλάδα ανέβηκαν στις 2.121 μονάδες βάσης! Εντωμεταξύ η Citygroup προσδιορίζει πλέον τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες έως και στο 75%, από 50% που ήταν πριν τις εκλογές.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών αποτελεί και η αποχή η οποία άγγιξε το 35%. Σε σχέση με το 2009, στις κάλπες προσήλθαν μισό εκατομμύριο λιγότεροι πολίτες. Όπως εκτιμούσαν από τις προηγούμενες μέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η αγανάκτηση θα έστρεφε τους ψηφοφόρους είτε σε ακραίες επιλογές, είτε στην αποχή. Από χθες το βράδυ πάντως ο διεθνής Tύπος έβριθε δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον της χώρας και την επισφαλή παραμονή της στο ευρώ.

Η Bild διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα «δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα», κάνοντας λόγο για «εκλογές-σοκ» και «επικράτηση του χάους, επί της λογικής»

Οι Financial Times της Γερμανίας προβλέπουν πώς «Νέο χάος απειλεί την Ευρώπη» «έρχονται εβδομάδες αβεβαιότητας, τόσο στην πολιτική όσο και στις χρηματαγορές»,

Η Der Handelsblatt κάνει λόγο για «πολιτικό χάος»

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι αυξάνεται η πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC, το οποίο προειδοποιεί πως «κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Bild «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» είναι ο τίτλος, ενώ στο άρθρο γίνεται λόγος για ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung : «σκοτεινό σύννεφο και πάλι, πάνω από την Αθήνα».

«Πολιτικό αδιέξοδο» διαπιστώνουν οι Los Angeles Times «σε μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αστάθειας»

Το Γερμανικό Πρακτορείο διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα βυθίζει την χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

Το Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου,

Deutsche Welle: «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη» αναφέροντας ότι ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στην είσοδο της Χ.Α εστιάζει το ενδιαφέρον της η γαλλική Le Monde: «Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα».

Süddeutsche Zeitung «Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή»

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ 18-24

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της εταιρία Kapa Research για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να εκφραστούν στην κάλπη οι νέοι ψηφοφόροι. Σύμφωνα με την εταιρία υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν: Σύριζα 19,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 14,6%, Νέα Δημοκρατία 10,8%, Χρυσή Αυγή 10%!

ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ

41 μόλις βουλευτές καταφέρνει να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από τις 160 έδρες του 2009. Στη Α' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόνο τον Κώστα Σκανδαλίδη, αφήνοντας εκτός τους: Άννα Διαμαντοπούλου, Νάσο Αλευρά, Παύλο Γερουλάνο, Παντελή Οικονόμου και Χρήστο Παπουτσή. Στη Β' Αθηνών εκλέγονται μόνο οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Μίμης Ανδρουλάκης και Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ εκτός μένουν οι: Γιάννης Ραγκούσης, Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Κουτρουμάνης Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Πρωτόπαππας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Άννα Νταλάρα Από τις υπόλοιπες περιφέρειες εκτός μένουν οι: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Μπεγλίτης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Σηφουνάκης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή. Έκτός μένουν και όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, αλλά και οι Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Φαήλος Κρανιδιώτης, Αναστάσιος Νεράντζης, Ευάγγελος Αντώναρος από την ΝΔ.

ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ

Μπορεί πρωτοκλασάτοι πολιτικοί να έμειναν εκτός του πολιτικού κοινοβουλίου, αλλά γνωστοί ηθοποιοί, καλλιτέχνες, αθλητές ακόμα και πρώην μοντέλα κατέλαβαν κάποιες από τις θέσεις τους. Παύλος Κοντογιαννίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Τέρενς Κουίκ και Έλενα Κουντουρά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Πύρρος Δήμας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος που ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΥΝΑΜΗ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ

“Οι δημοκρατικές φιλελεύθερες δυνάμεις κατεβαίνουν διασπασμένες και κινδυνεύουν έτσι φωνές της λογικής να μείνουν εκτός Βουλής” προειδοποιούσε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος την προεκλογική περίοδο μέσω του FLASH, φόβος που επιβεβαιώθηκε στην κάλπη. Παρά το γεγονός ότι αθροιστικά συγκέντρωσαν 6,5% αποδεικνύοντας ότι είναι μία σαφής τάση μέσα στην κοινωνία κανένα από τα κόμματα δεν μπήκε στην Βουλή. Ο πολυκερματισμός οδήγησε ακόμα και την πιο ισχυρή φωνή, αυτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Ντόρας Μπακογιάννη και να συγκεντρώσει 2,55%. Ακολούθησαν: Δημιουργία Ξανά 2,15%, Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία 1,80%

ΕΓΕΡΘΗΤΙ

Στα δραματικά highlights της βραδιάς το ανατριχιαστικό βίντεο της Χρυσής Αυγής στο οποίο παρακολουθήσαμε δημοσιογράφους να διατάζονται να σηκωθούν όρθιοι επειδή στην αίθουσα έμπαινε ο Μιχαλολιάκος. -Όσοι μάλιστα δεν υπάκουσαν οδηγήθηκαν εκτός αίθουσας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ