Πολιτικη & Οικονομια

Οι Πράσινοι στη Βουλή για διάλογο...

...συγκλίσεις και αναπροσανατολισμό της οικονομίας

114736-648384.jpg
Τάσος Κρομμύδας
ΤΕΥΧΟΣ 390
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21954-49147.jpg

Μετά από δύο χρόνια πρωτοφανών θυσιών, δυστυχώς έχουμε και μνημόνιο και χρεοκοπία. O δημόσιος διάλογος μοιάζει να εξαντλείται στο δίλημμα ναι ή όχι στο μνημόνιο. Μένουν όμως έτσι στη σκιά όλες εκείνες οι αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία πρώτα στον εαυτό μας.

Κυρίως όμως μένει εκτός διαλόγου αυτό που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο και πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων σε αυτές τις εκλογές: η αναζήτηση εναλλακτικών και βιώσιμων λύσεων απεξάρτησής μας από τους δανειστές, η κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να αναπροσανατολίσουμε την πραγματική οικονομία μας, η διαμόρφωση κοινών προτεραιοτήτων και η αναζήτηση μέσων για το σκοπό αυτό.

Δεν είναι επομένως ίδια ούτε όλα τα «όχι», ούτε όλα τα «ναι». Η δικαιολογημένη αγανάκτηση είναι απαραίτητο να απορρίψει κάθε λαϊκισμό και να επιλέξει το νηφάλιο διάλογο για συγκροτημένες αντιπροτάσεις που θα πείθουν ότι η σημερινή πορεία δεν είναι μονόδρομος. Δυστυχώς στα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε έλλειμμα προτάσεων και μονόπλευρη έμφαση στο ΟΧΙ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επιδιώξει τον προγραμματικό διάλογο και έχουμε καταθέσει προτάσεις για επαρκή δημόσια έσοδα με αιχμή τη φορολόγηση των περιουσιών και το κυνήγι των «γκρίζων περιουσιών», για πράσινη στροφή στην οικονομία με αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών καθώς και για διεύρυνση της δημοκρατίας και αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς.

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ευρύτερα τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την κρίση καθώς και για ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, για νέα πρότυπα ευημερίας που θα βασίζονται κυρίως στα συλλογικά αγαθά και όχι στην ατομική αγοραστική δύναμη. Πιστεύουμε πως διαμορφώνεται ένα ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που αναγνωρίζει τον εαυτό του στις θετικές μας προτάσεις για διέξοδο από την κρίση αλλά κυρίως ήδη αλλάζει προτεραιότητες και καθημερινές επιλογές, συνεργάζεται και ενεργοποιείται.

Η «γενιά του μνημονίου» αντιμετωπίζει πια διαφορετικά τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, αλλά και το ποδήλατο, την ανακύκλωση, τους λαχανόκηπους, τους συνεταιρισμούς. Μια ισχυρή πράσινη παρουσία στην επόμενη Βουλή θα εξασφαλίσει πως θα συζητηθούν επί της ουσίας οι προτάσεις μας. Οι Πράσινοι θα είμαστε καταλύτης διαλόγου και συγκλίσεων. Δεν αδιαφορούμε για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τονίζουμε πως με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είμαστε σε αντίθετες όχθες από άποψη κυβερνητικής φιλοσοφίας, αλλά επιδιώκουμε να είμαστε μέρος μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εναλλακτική κατεύθυνση με λύσεις βιώσιμες, δημοκρατικές και ευρωπαϊκές.

* Ο Τ.Κ. είναι υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στη Β΄ Αθήνας www.tasoskrommydas.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ