- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτοκριτική ματιά
Δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κόμματος εξουσίας. Συνήθως διατύπωνα απόψεις «κόντρα στο ρεύμα». Όμως νοιώθω την ανάγκη πριν εκφράσω την κριτική μου στις κυρίαρχες πολιτικές και στο δικομματικό σύστημα να μιλήσω με αυτοκριτική ΚΑΙ για τις ευθύνες της αριστεράς.
Τι θέλω να πω; Ότι η αριστερά μπορεί να μην είχε κυβερνητικούς ρόλους, να μην ενεπλάκη στο σκληρό παιχνίδι του πελατειακού κράτους αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή εικόνα της χώρας. Πιθανώς όχι όλη η αριστερά αλλά μεγάλο τμήμα της έγινε φορέας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- λαϊκιστικών διεκδικήσεων και μαξιμαλιστικών στόχων. Με αυτά διαπαιδαγωγήθηκαν πολλές γενιές πολιτών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Αναγνωρίζω ότι έξω από τους διοικητικούς μηχανισμούς τοποθετείσαι πιο εύκολα, πιο άνετα. Είναι δηλαδή δύσκολο να μετασχηματίζεις τις ρομαντικές ιδέες σε καθημερινούς μηχανισμούς διαχείρισης. Πολλές φορές οι αριστεροί διατυπώνουν ελκυστικές προτάσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο εφαρμοσμένης πολιτικής.
Όλη η μεταπολίτευση οικοδομήθηκε από τη σκοπιά ενός γενικευμένου δόγματος «σοσιαλιστικού παραδείσου» ως εναλλακτικό σχέδιο στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα. Ο παράδεισος αποδείχτηκε φενάκη και πολλά πλεονεκτήματα του σημερινού συστήματος -τα οποία η αριστερά πολέμησε σε προηγούμενους χρόνους- σήμερα τα υπερασπίζεται ως μεγάλες κατακτήσεις. Σχεδόν πάντα η Αριστερά υιοθέτησε όλες τις μορφές και όλα τα αιτήματα κινητοποιήσεων. Ακόμα και ακραία ή αντιφατικά. Γνωρίζοντας ότι οι «άλλοι» καλούνται να δώσουν πραγματικές απαντήσεις για τις διεκδικήσεις.
Σε αυτή τη διαδρομή, θετική εξαίρεση υπήρξε ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς. Πρώτα και κύρια γιατί μίλησε για τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία ως αναπόσπαστα στοιχεία του σοσιαλιστικού προτάγματος. Αλλά και γιατί με συναίσθηση αριστερού ρεαλισμού προσπάθησε να προβάλλει μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν εφικτές και όχι μαξιμαλιστικές.
Σήμερα που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει έχει σημασία η νέα περίοδος της ελληνικής δημοκρατίας να στηριχτεί σε λιγότερα λόγια και πιο πολλές πράξεις, σε λιγότερες υποσχέσεις και πιο πειστικές απαντήσεις. Σε αυτό το νέο τοπίο η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασε αυτή τη λογική αναστοχασμού μέσα στην αριστερά. Πριν αλλάξουμε το σύστημα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι! Έχω τη γνώμη ότι στην πορεία προς τις εκλογές το πιο χρήσιμο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάθε πολιτική δύναμη, κάθε πολιτικό ρεύμα είναι η ίδια η αυτοκριτική διάθεση για την πορεία της χώρας. Άλλωστε κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Και είναι σίγουρο πως μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας τελικά γίνεσαι πιο ειλικρινής. Αυτό χρειαζόμαστε όλοι!
*Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος της Εκτ. Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη διαθεσιμότητά του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όσο και στη Βουλή
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από τον χρόνο εργασίας
Τα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.