Πολιτικη & Οικονομια

LOOK 43: Ο Ruven Afanador φωτογραφίζει το εξώφυλλο του LOOK

Look Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ruven Afanador

∆ιάσηµος ο φακός του σε όλο τον κόσµο, συλλαµβάνει µε απίστευτη φαντασία και δυναµική προσωπική µατιά κάθε εικόνα που επιλέγει να δει και την κάνει φωτογραφία στιλ ή φωτογραφία τέχνης. Αναγεννησιακός στην αίσθηση του κλασικού, ασεβής εστέτ, πυρετώδης Λατίνος, κοσµοπολίτης ερωτιδέας και σκλάβος της κοµψότητας που ανατρέπεται από τα ίδια της τα ψηλά τακούνια.

Ο Ruven Afanador γεννήθηκε στην Κολοµβία, σε µία πόλη σαν σκηνικό του 16ου αιώνα, την Bucaramanca. Τα χρόνια της εφηβείας του τα έζησε στην Αµερική, σπούδασε τέχνη και, στην πορεία, ανακάλυψε τη φωτογραφία. Ενθουσιάστηκε όταν κατάλαβε ότι µπορεί, µέσα από το φακό του, να µετατρέπει την καθηµερινότητα σε µία φιέστα λάµψης και φανταστικής γοητείας.

Οι φωτογραφίσεις µόδας που κάνει µοιάζουν µε καλλιτεχνικά πορτρέτα και τα καλλιτεχνικά πορτρέτα των διάσηµων που συνωστίζονται στη λίστα αναµονής του µοιάζουν µε απογειωτικής φινέτσας editorial µόδας. Από την Αµερική συνέχισε στο Μιλάνο. Από τα στούντιο concept βρέθηκε σε πλατείες, παλάτσο, σκαλιά κι εκκλησίες. Απέκτησε βάθος, υφή στην εικόνα του και κατάλαβε ότι το Ενδιαφέρον είναι ακόµα πιο µαγικό από το απλώς Όµορφο. Στη Νέα Υόρκη εγκατεστηµένος πια, τα µεγαλύτερα περιοδικά µόδας του κόσµου ζητούν συνεργασίες του, ο κόσµος της τέχνης, της λογοτεχνίας, της µουσικής και του κινηµατογράφου λιώνει για να στηθεί µπροστά στο φακό του – και να εκτεθεί σε τοίχους και installations σε γκαλερί και µουσεία όλου του κόσµου, όπου φιλοξενούνται συχνά εκθέσεις του Afanador.

Η φορτισµένη ερωτικά αισθητική του βρήκε τέλεια έκφραση στα τρία βιβλία που έχει εκδώσει: το “Torero”, µία ασπρόµαυρη συλλεκτική έκδοση ανάµεσα στους connoisseurs της καλλιτεχνικής φωτογραφίας µόδας µε θέµα τους ταυροµάχους και τη διαστρέβλωση των αρσενικών προτύπων, το “Sombra”, µε ερωτικά ανδρικά γυµνά µέσα από φωτογραφικές τεχνικές του 19ου αιώνα, και το πρόσφατο “Mil Besos”, µία σουρεαλιστική µατιά επάνω στις γυναίκες του φλαµένκο και στο µύθο της οµορφιάς. 

lookmag 43

Για το εξώφυλλο του LOOK τόνισε ΠΩΣ ήθελε να δείξει, σε ένα τεύχος αφιερωµένο στη µόδα της άνοιξης, τη µατιά του καλλιτέχνη επάνω στη γυναίκα και τη γοητεία της ζωής

lookmag 43

Από φωτογράφιση του Ruven Afanador για τη γερµανική Vogue