Πολιτικη & Οικονομια

LOOK 44: Το εξώφυλλο του καλοκαιρινού LOOK το φωτογραφίζει ο JEAN-DANIEL LORIEUX

Look Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

JEAN-DANIEL LORIEUX

Ο Jean-Daniel Lorieux είναι ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της γενιάς του. Οι εικόνες του, που δημοσιεύονται εδώ και είκοσι χρόνια σε μεγάλα διεθνή περιοδικά όπως η Vogue, τον κατατάσσουν ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Helmut Newton και ο Guy Bourdin.

Το στιλ του είναι η αγάπη του για τον ήλιο. Το δυνατό φως της Μεσογείου, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις, ένας πλανήτης γεμάτος φως και ερωτισμό, και τα μοντέλα του, υπέροχες γυναίκες και άντρες μιας ράτσας που λατρεύει το «έξω». Σκηνικά του, οι παραλίες της Μυκόνου, οι ταράτσες σε πολυτελείς βίλες ή ξενοδοχεία του Μαρόκου, οι κάτασπρες γειτονιές ή οι έρημοι της Τυνησίας. 

Μία λάμψη που ποτέ δεν ένιωσε ενοχές και χαρακτήρισε το στιλ μιας ολόκληρης εποχής χάρη στις καμπάνιες που φωτογράφιζε ο Jean-Daniel για τους μεγαλύτερους σχεδιαστές: Dior, Lanvin, Paco Rabanne, Ricci, Céline, Cardin και άλλους.

Δεν έμεινε όμως μόνο στη Μόδα. Κοσμοπολίτης και δανδής ο ίδιος, με γνωριμίες στον κόσμο των υψηλών προφίλ, έγινε γρήγορα ένας από τους πιο αγαπημένους φωτογράφους διασημοτήτων. Πολιτικοί, σταρ, καλλιτέχνες, όλοι στάθηκαν μπροστά στο φακό του. Και όπου υπάρχουν «ποπ είδωλα», πάντα κάπου εκεί υπάρχει και το όνομα του Andy Warhol. Μετά τη γνωριμία του μαζί του, ο Jean-Daniel ανακάλυψε το πάθος του και για τη ζωγραφική, κι έτσι τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται και με τη ζωγραφική πορτρέτων με λάδια. Η επιτυχία ήρθε άμεσα, από την πρώτη έκθεση, και τώρα πια ο Jean-Daniel βλέπει τα έργα του κρεμασμένα σε μέρη όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας.

Το 2008 πραγματοποιεί ένα φανταστικό πρότζεκτ, την απόδοση μέσα από 50 φωτογραφικές σκηνές του αριστουργηματικού βιβλίου «Ο κύριος και η Μαργαρίτα» του Michael Boulgakov, με μούσα του την πανέμορφη Isabelle Adjani. Η έκθεση γνώρισε τεράστια επιτυχία το 2009, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και τη βιογραφία του με τίτλο «Οι εξομολογήσεις ενός κλέφτη των στιγμών».

Αυτή την εποχή ετοιμάζει ένα φωτογραφικό άλμπουμ, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την «άγνωστη» καλλιτεχνική του πλευρά, ενώ εκθέτει στο Παρίσι, στις Κάννες και το φθινόπωρο στο Λουξεμβούργο.

Για το εξώφυλλο του LOOKmag μάς χάρισε μία δροσερή, σπορτίφ, αυγουστιάτικη βουτιά.

www.jdlorieux.com

image

Για τον Givenchy, στη Vogue, Μπαχρέιν

 

n

 Για τα μαγιό της V de V, Άγιος Μαυρίκιος

n

Από φωτογράφιση για τον Givenchy, στο σπίτι του Αλέν Ντελόν στο Μαρακές