Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Γιατί δεν επέλεξα το Plan B του Βαρουφάκη (video)

«Χωρίς το δημοψήφισμα και την πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133506-304016.jpg

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ έκανε και εκτενή απολογισμό σχετικά με την περυσινή διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Για το Plan B του Βαρουφάκη

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του», είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το να αναζήτησε χρήματα από άλλες πηγές είπε:

«Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες. Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί».

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B". Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης», πρόσθεσε, σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής του στρατού.

Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην ευρωζώνη, ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει προοπτική. Είπε ακόμη ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και πως ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία, για να τονίσει ότι σε 5 χρόνια -στα 200 χρόνια από την επανάσταση-, να έχουμε μια Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της και θα μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία, με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία. Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας

«Δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά στο αξιακό μου περιεχόμενο, τους στόχους μου», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι συνεχίζει να ψάχνει λύσεις στα προβλήματα και επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων της χώρας. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας», τόνισε.

Δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και πως τότε «θα κριθούμε». Είπε ότι η σχέση με τον κόσμο υπάρχει, «δεν έχουμε χωρίσει», «θα τον κερδίσουμε ξανά αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Αναμφισβήτητα η συμφωνία περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αναμφισβήτητα η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς, ότι όμως «περάσαμε τον δύσκολο κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές», τις οποίες «πρέπει να τις επουλώσουμε» και πως υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά και όχι «εικονική» όπως επί Σαμαρά.

Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία και πως γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία. Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο «τεμπέλης Νότος», αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός.

Χωρίς το δημοψήφισμα και την πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα

Κατά τον πρωθυπουργό στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης η χώρα αντιμετώπισε έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και στιγμές μεγάλης ανάτασης και λαϊκής ευφορίας. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί.

Συγκρίνοντας με την κυβέρνηση Σαμαρά, είπε ότι εκείνη είχε σταματήσει έξι μήνες κάθε επαφή με τους εταίρους, γιατί είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας, εν αντιθέσει με τη συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης που, όπως είπε, εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Χαρακτήρισε αστήρικτη τη συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης, καθώς συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα και πως οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως.

Σχετικά με την περίοδο του δημοψηφίσματος, εκτός του ότι επεσήμανε ότι δεν είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, σημείωσε ότι επιδιώχθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε επενδύσεων στην Ελλάδα είτε και ενός πρόσκαιρου δανεισμού από άλλες χώρες, όχι όμως για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά για να έχουμε μια δυνατότητα ανάσας στην περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπάρακ Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου.

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε σχεδιάσει «αριστερή παρένθεση». Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. «Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα», ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, «κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα», είπε.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε ζητήσει τα capital controls από τον Φεβρουάριο

Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν ή συμφωνία και όχι τα capital controls, στα οποία εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση από ενέργειες στις οποίες προχώρησε μερίδα των εταίρων, ενώ αποκάλυψε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει την επιβολή των capital controls από τον Φεβρουάριο του 2015, λίγο δηλαδή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι είπε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ