- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ένας κάθε μέρα
Είναι επιθετικός. «Τι μπορείς να κάνεις εσύ για μένα; Ξέρω πως δεν σε νοιάζει». Ή διερευνητικός. «Ποιοι είστε; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε»; Κι άλλες φορές βάζει τα κλάματα. Με όποια μορφή κι αν παρουσιαστεί, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που τηλεφωνούν στη γραμμή αυτοκτονίας 1018 είναι έτοιμη να βάλει τελεία.
328 αυτοκτονίες στην Ελλάδα το 2007, 366 τον επόμενο χρόνο και 391 το 2009. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν μια αυξητική τάση, την οποία επιβεβαιώνει και η Ελένη Μπεκιάρη, ειδικευόμενη ψυχίατρος που απαντά «στην άλλη άκρη της γραμμής» του 1018 της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Κλίμακα. Σημειώνοντας ότι ο παράγοντας ανεργία - οικονομικά προβλήματα – δάνεια κ.λπ. παίζει όλο και πιο συχνά ρόλο. «Αν και το φαινόμενο είναι σύνθετο. Δεν θα αυτοκτονήσει κάποιος μόνο επειδή έχει χρέη, θα πρέπει να συνυπάρχει μια πληθώρα παραγόντων: η ιδιοσυγκρασία του καθενός, η στήριξη ή η μη στήριξη από τους γύρω του, μια ενδεχόμενη ψυχική διαταραχή, τα έντονα προβλήματα ζωής. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, όλοι μας έχουμε χωρίσει, όμως δεν αυτοκτονήσαμε όλοι. Ο χωρισμός γι’ αυτούς που το έκαναν ήταν η μία μόνο όψη του προβλήματος».
Όπως και σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα αυτοκτονούν περισσότερο οι άντρες. «Οι γυναίκες προσφεύγουν ευκολότερα σε κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, ζητούν ευκολότερα βοήθεια. Αντίθετα από τους άντρες που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κοινωνικά πρότυπα που τους θέλουν πάντα δυνατούς, πάντα να βρίσκουν τη λύση στο πρόβλημα μόνοι τους» λέει η κ. Μπεκιάρη. Ο απαγχονισμός είναι ο συνηθέστερος τρόπος αυτοκτονίας.
Ακολουθεί διάλογος με την ψυχίατρο. Πώς καταλαβαίνετε ότι αυτός που βρίσκεται στην άλλη πλευρά έχει όντως σοβαρό πρόβλημα; «Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο έντονα βρίσκεται στο μυαλό του συνομιλητή μας η αυτοκτονία. Δεν μπορώ να σας πω ποια είναι αυτά». Τι του λέτε να κάνει; «Επιδιώκουμε να συνεχιστεί η επικοινωνία μας και τον προτρέπουμε να επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Αν βρίσκεται στην Αθήνα, του ζητάμε να επισκεφθεί εμάς. Και σε ένα καλό θα έλεγα ποσοστό αυτό συμβαίνει». Πώς αισθάνεται κάποιος που βρίσκεται ένα βήμα από την αυτοκτονία; «Είναι η λύση για να σταματήσουν να πονάνε. Διέξοδος. Όμως συνυπάρχει και η επιθυμία για ζωή». Μπορεί να βοηθήσει κανείς εθελοντικά; «Ναι, με πολλούς τρόπους. Χρειαζόμαστε δικτύωση με νοσοκομεία, δήμους, κοινωνικές υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα βοηθούν σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, που θα ενημερώνουν για το 1018 εκπαιδευτικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.λπ.». Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει εθελοντικά μπορεί να τηλεφωνήσει στο 210 3417.160.
Το 1018
Η γραμμή αυτοκτονίας 1018, την οποία υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, λειτουργεί από το 2007 κάθε μέρα, όλο το χρόνο, όλες τις ώρες. Οι περισσότερες κλήσεις καταγράφονται 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, και 9 το βράδυ με 2 μετά τα μεσάνυχτα. Το 2010 υπήρξαν 2.500 κλήσεις (οι σιωπηλές κλήσεις και οι φάρσες δεν μετριούνται), εκ των οποίων το 75% προερχόταν από άμεσα ενδιαφερόμενους και το 25% από ανθρώπους που ανησυχούσαν για κάποιον δικό τους. Όλα τα τηλεφωνήματα είναι ανώνυμα και εμπιστευτικά. Περισσότερες πληροφορίες: www.klimaka.org.gr, www.suicide-help.gr.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο αυτοκτονούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μία αυτοκτονία κάθε 40 sec, ενώ οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.