Κεντροαριστερά: Τίποτα χωρίς αυτοκατάλυση
Με αφορμή την πρωτοβουλία –αξιοπρόσεκτη και γενναία– της Φώφης Γεννηματά
Υπάρχουν εποχές που οι συνθήκες υπερβαίνουν τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Τα γεγονότα δεν υπακούουν στα «κελεύσματά» τους και η εκρηκτική δύναμη των γεγονότων ανακόπτει κάθε λογική συνέχειας ή ανασύνταξης. Στις περιπτώσεις αυτές, ή συνειδητοποιεί κανείς έγκαιρα το βάθος και τη φύση των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή τα γεγονότα τον αφήνουν πίσω τους και με μεγάλη καθυστέρηση αρχίζει να υποψιάζεται τι ήταν εκείνο που πέρασε από μπροστά του και δε μπόρεσε να το δει.
Μετά την εκλογή Μητσοτάκη και τη μικρή «ταραχή» που προκάλεσε, ένα παλαιό ζήτημα επανήλθε στη δημόσια συζήτηση. Πρόκειται για την υπαρκτή ανάγκη ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας ή όπως αλλιώς ονομάσει κανείς το κέντρο του πολιτικού άξονα.
Ο χρόνος έχει εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή χαρακτηρίζεται από την πολιτική ήττα του στο μέτωπο της αντιμετώπισης και της διαχείρισης της μεγάλης κρίσης. Όπου η συνέχεια δεν είναι πια νοητή, η άρνηση της ασυνέχειας επιβεβαιώνει το τέλος που έχει ήδη επέλθει. Και για τον κύριο εκφραστή αυτού του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, είναι δεδομένο αυτό το τέλος. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια αρνητική παράσταση εξουσίας στη συνείδηση των ανθρώπων. Κάθε προσπάθεια αναζωογόνησής του προϋποθέτει τη συνειδητή, δημόσια και διακηρυγμένη αυτοκατάλυσή του.
Η πρωτοβουλία –αξιοπρόσεκτη και γενναία– της Φώφης Γεννηματά να ανασυγκροτήσει τον πολιτικό χώρο της μέσα από μια συνδιάσκεψη συγγενών πολιτικών φορέων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αφετηρία. Κάθε νέα αφετηρία, κάθε πράξη πολιτικής αναγέννησης, προϋποθέτει μια τολμηρή και γενναία ιδρυτική πράξη και καμιά ιδρυτική πράξη δεν υπάρχει αν δεν φέρει εντός της ένα τέλος. Μια θυσία της προηγούμενης φάσης. Μια συνειδητή αφομοίωση των νέων συνθηκών ως συστατικό νέας πολιτικής δημιουργίας. Κάθε τι που εμπεριέχει συμβιβασμό, συναρμολόγηση σχέσεων ή διευθέτηση εμποδίων είναι πράξη συνέχειας και συντήρησης. Και θα αποδειχθεί αδιέξοδο στρατήγημα.
Οι συνθήκες που ζούμε είναι συνθήκες οιονεί επαναστατικές. Μόνο η δύναμη της αυθεντικής συνάντησης των ανθρώπων μπορεί να γεννήσει μια νέα ορμή και να προσδώσει σε έναν πολιτικό χώρο αληθινό λόγο ύπαρξης. Να διεκδικήσει λαϊκή συμμετοχή και ευρύτερη αποδοχή.
Είναι αναγκαίο να επιχειρηθούν όλα από μηδενική βάση. Μια συντονιστική επιτροπή να αναλάβει την ευθύνη οργάνωσης ιδρυτικού συνεδρίου, όπου πολίτες και μόνο πολίτες θα προσέλθουν. Με την απόφαση και τη συνείδησή τους για έναν αυθεντικά νέο πολιτικό οργανισμό
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.