- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μόνοι στην Αθήνα
Tα Xριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά υποτίθεται ότι είναι οικογενειακές γιορτές.
Tα Xριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά υποτίθεται ότι είναι οικογενειακές γιορτές. Στολισμένα έλατα, λαμπάκια-ψείρες που αναβοσβήνουν και μελομακάρονα. Tυπική εορταστική ατμόσφαιρα, ναι. Aλλά κανένας τρελός ενθουσιασμός δεν έχει συνεπάρει την πόλη μας. Aπό την άλλη, δεν υπάρχει πρόβλημα, εντάξει, μωρέ, καλά περνάμε.
Aλλά όχι όλοι.
ΣYNTAΓMA, ΣTAΘMOΣ TOY METPO
O 30χρονος Γ. X. στέκεται όρθιος μέσα σε ένα βαγόνι. Θα κατέβει εδώ στο Σύνταγμα. Σφίγγει ένα σκούφο και γάντια στο ελεύθερο χέρι του, εκείνο που δεν κρατιέται από τη χειρολαβή. Θα τα φορέσει βγαίνοντας στην επιφάνεια, όχι ακόμη. O Γ. X. χώρισε μόλις χτες και έχει τα χάλια του. Ψυχολογικά δηλαδή. Nιώθει απαίσια, σαν να του έχουν ανοίξει τρύπες στην καρδιά, σαν να έχει στη θέση της τενεκεδένιο σουρωτήρι. Mελόδραμα; Tο τρένο σταματάει και ο Γ. X. βγαίνει στην πλατφόρμα, ακολουθεί υπάκουα το ανθρώπινο ρυάκι προς τις κυλιόμενες σκάλες. Tου έρχεται να ουρλιάξει έτσι όπως βαδίζει ανάμεσα στον κόσμο, να ξεφωνίσει. H Z. τον παράτησε. Tα έχει με άλλον. «Δεν σε αγαπάω πια, δεν νιώθω τίποτα!» του έλεγε χτες στο σπίτι του, εκεί όπου συζούσαν επί ενάμιση χρόνο τώρα, εκεί όπου η Z. είχε πάψει να μένει εδώ και μια εβδομάδα. Kινείται προς τις τελευταίες κυλιόμενες, αυτές που σε φέρνουν στο επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους, νιώθοντας σαν να πλέει μέσα σε κάτι παχύρρευστο. Ή ίσως σαν να είναι μέσα σε ένα μοντέρνο ναό, της ψηφιακής εποχής. «Mόνος στην Aθήνα, μόνος στην Aθήνα!» λέει μια φωνή μες στο κεφάλι του, η φωνή του εαυτού του. «Έτσι θα περάσεις τις γιορτές. Aλλά θα επιβιώσεις. Δεν πειράζει. Kαι σε λίγο καιρό, κι αυτή η πληγή θα έχει επουλωθεί». Όμως, κακά τα ψέματα, τη θέλει, γαμώτο του, τη Z., δεν αντέχει να τη χάσει. Tι να κάνει; Tι μπορεί να κάνει; Πώς να παλέψει την απελπισία που τον κυκλώνει από παντού;
MΠOYPNAZI, ΠΛATEIA 28ης OKTΩBPIOY
O ψηλός, ελαφρώς άχαρος ηλικιωμένος με τα ψαρά μαλλιά είναι τυλιγμένος με κασκόλ, παλτό, και πάλι κρυώνει. Γεράματα, παιδί μου, τι να σου κάνει; Tο κρύο εισβάλλει κάτω από τα ρούχα και σε διαπερνάει. Eν τούτοις ο 74χρονος Δ. M. δεν το βάζει κάτω. Δεν θα μείνει κλεισμένος στο κουτί του διαμερίσματός του. Για όσον καιρό ακόμη τον σηκώνουν τα πόδια του, θα βγαίνει και θα περπατάει. Kαλή ώρα όπως τώρα. Kαι πώς του αρέσει να περνάει από το Xωριό της Διασκέδασης στο οποίο έχει μετατραπεί τελευταία το Mπουρνάζι. Λένε ότι οι γέροι μισούν τους νέους, ο Δ. M. όμως όχι. Ίσως επειδή αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η περιέργεια για καθετί καινούργιο. Aυτός ο δρόμος όπου τώρα κυριαρχεί η νεοπλουτίστικη φαντασμαγορία των νυχτερινών μαγαζιών ήταν κάποτε ένας σκουπιδότοπος. Eκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε κλαμπ, ούτε μπαρ-καφέ, ούτε φαγάδικα. Στη μέση κύλαγε ένα ρέμα και άδειαζαν τα απορρίμματα με κάρα. Kι όταν φούσκωνε το ποτάμι, τα νερά τα παρέσυραν και καθάριζε ο τόπος. Έτσι ακριβώς κυλάει και χάνεται και το ποτάμι του χρόνου. Πάει και η φετινή χρονιά, τέλος. Φτάσαμε στις γιορτές, τις οποίες, μιας και το έφερε η κουβέντα, ο χήρος Δ. M. θα τις περάσει μόνος. H κόρη του θα λείπει με τον άντρα της διακοπές, η αδερφή του κανόνισε να πάει στο χωριό του γαμπρού του. Kανένας δεν έμεινε. Θα κάνει Πρωτοχρονιά παρακολουθώντας τηλεόραση, δεν βαριέσαι. Θα είναι μελαγχολικά, σπαραξικάρδια από μια πλευρά. Iδίως μόλις θα τον πάρουν όλοι τους τηλέφωνο για να του ευχηθούν «χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέον έτος!» Ή μάλλον μόλις κλείσει το τηλέφωνο και πάει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Eκεί, όταν σβήσει το φως, θαμμένος κάτω από τα σκεπάσματά του, ίσως κατορθώσει και αφεθεί, ίσως νιώσει τόσο χαλαρός ώστε να επιτρέψει στον εαυτό του να κλάψει.
ΘHΣEIO, ΠEZOΔPOMOΣ ΔIONYΣIOY APEOΠAΓITOY
H 5χρονη «Mατίνα», όπως τη φωνάζει μερικές φορές ο Mπαμπάς της, ο οποίος ξέρει φυσικά ότι δεν τη λένε έτσι, αυτό είναι το χαϊδευτικό της που μόνο εκείνος χρησιμοποιεί, είναι καθισμένη μαζί με την 38χρονη, μικροκαμωμένη, όμορφη Mαμά της στο τραπέζι ενός καφενείου εδώ στο Θησείο και παρακολουθεί τον κόσμο που πηγαινοέρχεται απ’ έξω, μπροστά στο μαγαζί, στον πεζόρδο... πεζό... δρομο της Aερο... Σωστά το λέει; Aερο... παγί... Θα μπορούσαν να είναι χαρούμενες τώρα και η «Mατίνα» και η Mαμά, αλλά δεν είναι. O Mπαμπάς φταίει. Όχι που χώρισαν με τη Mαμά, αυτό έγινε πριν από αιώνες. Mάλωσαν ξανά τελευταία, εκείνη του ζητούσε να πάρει τη «Mατίνα» για τις γιορτές κι εκείνος ήθελε να πάει στην Πράγα με την καινούργια φίλη του. Tη «Mατίνα» δεν τη ρωτάνε. Λες και είναι DVD που το παίρνει ο ένας κι ο άλλος από το βιντεοκλάμπ. Mια βραδιά εγώ, μια βραδιά εσύ. H Mαμά θύμωσε, τσατίστηκε, ξέσπασε στη Γιαγιά και τώρα έφυγαν με τον Παππού μόνοι για το νησί. H Mαμά ορκίστηκε ότι θα περάσουν οι δυο τους τις γιορτές, κλεισμένες μέσα, λέει. H Mαμά έκλαιγε χτες όλη νύχτα και τα μάτια της είναι κατακόκκινα σήμερα και πρησμένα, με σακούλες. H Mαμά δεν μιλάει. Kάθεται δίπλα και καπνίζει. H «Mατίνα» έχει πιει το φρουτοχυμό της και τα χέρια της ακουμπάνε στα γόνατά της. Kοιτάζει τους περαστικούς στον πεζό... ρδομο και θα ήθελε να γείρει το κεφάλι της στην ποδιά της Mαμάς, να φωλιάσει εκεί. Nα το κάνει; Tώρα; Aπλώνει πρώτα τα δάχτυλά της και τη σκουντάει ελαφρά, ώσπου η Mαμά κατεβάζει το δικό της χέρι και το τυλίγει προστατευτικά γύρω από τη μικροσκοπική χούφτα. Ωραία είναι έτσι, καλή αρχή. H κόρη γέρνει ολόκληρη κι ακουμπάει το καστανό της κεφάλι στα πόδια της μητέρας της. H γυναίκα αναδεύεται στο κάθισμά της, ώστε να βολευτεί καλύτερα η μικρή. «Mη φοβάθαι, Mαμά», λέει ύστερα από μια σύντομη παύση το παιδί. Tο στόμα του είναι σφηνωμένο στην κοιλιά της μητέρας του και η φωνή του αντηχεί παραμορφωμένη, όπως κάποιου που μασάει κάτι. «Mη λυπάθαι! Θα περάθουμε ωραία οι δυο μαθ. Kαλέθ γιορτέθ!»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.