Σήμερα συζητιέται στη Βουλή η πρόταση που η κυβέρνηση έστειλε στους Θεσμούς. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιδίωξη, θα ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει σε μια μικρή κυβερνητική ομάδα (πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Επικρατείας) να χρησιμοποιήσει την πρόταση αυτή ως προέγκριση – βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Θεωρώντας ότι ο νόμος θα ψηφιστεί (έστω και με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά με στήριξη από τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα), ξανοίγονται δυο πιθανά σενάρια:
Α. Το καλό
1. Η ελληνική πρόταση γίνεται δεκτή από τους Θεσμούς ή ζητιούνται μερικά ακόμα στοιχεία που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα τ΄ αποδέχεται
2. Το συμφωνημένο κείμενο Ελλάδας – Θεσμών πηγαίνει αύριο Σάββατο στους υπουργούς Οικονομικών και εγκρίνεται
3. Την Κυριακή στο Συμβούλιο Κορυφής παρέχεται η σχετική πολιτική στήριξη. Η Ελλάδα μένει στο ευρώ, ισχύει το Μνημόνιο 3.
4. Αργότερα την Κυριακή ή το πολύ Δευτέρα ξανασυνεδριάζει η ελληνική Βουλή και επικυρώνει με νόμο τη νέα δανειακή σύμβαση ή Μνημόνιο 3.
Β. Το κακό
1. Η ελληνική πρόταση δε γίνεται δεκτή από τους Θεσμούς ή οι νέες προτάσεις των Θεσμών δε γίνονται δεκτές από την ελληνική διαπραγαμετυτική ομάδα. Ακολουθεί Grexit, ίσως και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής
2. Η πρόταση Θεσμών - Ελλάδας δε γίνεται δεκτή από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών. Ακολουθεί Grexit, ίσως και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής
3. Η πρόταση των υπουργών Οικονομικών δε γίνεται δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής. Ακολουθεί Grexit, ίσως και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Οι περιπτώσεις 2 και 3 είναι θεωρητικές. Στην πράξη, αν περάσει η πρόταση από τους Θεσμούς, θα περάσει και από τους υπουργούς Οικονομικών και κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
Άλλη θεωρητική περίπτωση είναι να εγκριθούν όλα από τους Ευρωπαίους, αλλά να μην περάσουν στην ελληνική Βουλή κατά την τελική της συνεδρίαση την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Γενικά, για να μην υπάρχει Grexit πρέπει να υπάρξουν πέντε ναι: ελληνική Βουλή – Θεσμοί – Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών – Σύνοδος Κορυφής – ελληνική Βουλή. Και αυτή τη στιγμή, προς τα εκεί ακριβώς φαίνεται πως γέρνει η ζυγαριά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.