Ζητείται ταυτότητα
Η κληρονομημένη ταυτότητα είναι μία αφετηρία. Η αποκτημένη ταυτότητα είναι ένας προορισμός...
Την πρώτη μου ταυτότητα μου τη χάρισαν οι παππούδες μου. Χρυσή, έδενε γύρω από τον καρπό και είχε χαραγμένα στο εσωτερικό της το όνομα και το επώνυμό μου. Πέρα από αναμνηστικό δώρο, ήταν και το πρώτο συμβολικό μήνυμα ότι κάθε πρόσωπο πρέπει να φέρει μία «πολύτιμη» ταυτότητα. Ότι πρέπει να συμμετέχει στο παρόν με μία διακριτή, αυθεντική, δική του παρουσία.
Το ονοματεπώνυμο είναι η κληρονομημένη ταυτότητα, αλλά δεν είναι η πλήρης. Υπάρχει και εκείνο το κομμάτι της ταυτότητας που πρέπει να διαμορφώσει κανείς τολμηρά και επώδυνα μόνος του. Μέσα από βιώματα, συλλογισμούς, εκτιμήσεις, αναθεωρήσεις. Λύσεις. Είναι η αποκτημένη ταυτότητα. Η κληρονομημένη ταυτότητα είναι ένα θεμέλιο που δεν μεταπλάθεται. Αν δεν χτίσεις πάνω της, η ματιά θα αυτοπεριοριστεί σε χαμηλούς ορίζοντες. Έτσι, η διέξοδος πάντα βρίσκεται στην αποκτημένη ταυτότητα. Η κληρονομημένη ταυτότητα είναι μία αφετηρία. Η αποκτημένη ταυτότητα είναι ένας προορισμός.
Ξεκινώντας από τα πρόσωπα, φτάνουμε στη χώρα. Και η χώρα έχει μία υπόσταση, είναι ένα «πρόσωπο». Στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας μας, η κληρονομημένη ταυτότητα έλαβε και λαμβάνει καθοριστική σημασία, γίνεται κλειδί και μέσο πρόσβασης. Γίνεται αφετηρία και προορισμός. Η παθογόνος αυτή αντίληψη έχει προσδιορίσει σημαντικά τους κοινωνικούς όρους αλλά και καθορίσει τα πρόσωπα. H κληρονομημένη ταυτότητα κατηύθυνε την πολιτική ζωή του τόπου είτε σε επίπεδο ηγεσιών είτε σε επίπεδο οικογενειακής «παρακαταθήκης» που ζυμώνει την πολιτική στάση και συμπεριφορά. Έπειτα οι συνθήκες, η ανάγκη –ακόμα και η κακή μας τύχη, για τους μοιρολάτρες– κατέδειξαν την πλάνη και επέβαλαν τον κορεσμό.
Έτσι, η Ελλάδα αποζητεί μία διέξοδο. Η κληρονομημένη ταυτότητά της, δίχως να είναι πανάκεια και άλλοθι, είναι αδιαπραγμάτευτα σημαντική. Σήμερα, όμως, το μέλλον της φαίνεται να ορίζεται από μία διαπραγμάτευση. Καθώς η διαπραγμάτευση διαρκεί, το πιο σημαντικό είναι η χώρα να ανακαλύψει τη νέα της ταυτότητα, να εντοπίσει τον προορισμό της. Έχουμε ενίοτε συνειρμικά δαιμονοποιήσει την ταυτότητα, ως εργαλείο γραφειοκρατίας, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ταυτότητα σημαίνει αυτονομία. Αυτονομία διά του αυτοπροσδιορισμού.
Πάντα η ταυτότητα είναι μία σύνοψη. Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως περίβλημα, μέσα στο οποίο έχει φυλαγμένο κανείς το περιεχόμενο, την ουσία του. Περίβλημα και ουσία, βρίσκονται σε διαρκή διάλογο. Όπως συμβαίνει με ένα καλό αγροτικό προϊόν – από αυτά που μπορούμε να παραγάγουμε– που παρά τη φήμη και την επωνυμία του, πρέπει κάθε φορά να επιβεβαιώνει εκ νέου την ποιότητά του. Η ποιότητα με τη σειρά της φτιάχνει, παγιώνει και ανανεώνει την ταυτότητα. Συνεπώς, η ταυτότητα πλάθεται αργά, απαιτεί αφοσίωση, για αυτό είναι παράλληλα και μία διαρκής δέσμευση.
Το πώς το ατομικό προσδιορίζει το συλλογικό και πώς προκύπτει η αυτονομία μέσα από τη δέσμευση είναι από τις γλυκές αντιφάσεις της ζωής, που συντηρούν τη νομοτελειακή ισορροπία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.