- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Προειδοποιήσεις από ΠΟΥ και «Αργώ» για φαινόμενα μιμητισμού μετά τις αυτοκτονίες στην Ηλιούπολη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Σύμφωνα με την «Αργώ» και τον ΠΟΥ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ευθύνη στη μετάδοση σχετικών ειδήσεων
Η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για το φαινόμενο μιμητισμού στις αυτοκτονίες, προτείνοντας υπεύθυνη ενημέρωση, αποφυγή δραματοποίησης και ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης και πρόληψης
Το φαινόμενο του μιμητισμού και των κινδύνων που ενέχει, επαναφέρει η Ομοσπονδία «Αργώ», με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τις 17χρονες στην Ηλιούπολη. Επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής προβολής περιστατικών αυτοκτονίας, ο φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δημοσιοποίησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε σχέση με τη διαχείριση των αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με την «Αργώ» και τον ΠΟΥ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ευθύνη στη μετάδοση σχετικών ειδήσεων ώστε να «μην έχουμε «μετάδοση» της αυτοκτονίας (suicide contagion) που ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία η έκθεση στην αυτοκτονία ή την αυτοκτονική συμπεριφορά ενός ατόμου αυξάνει την πιθανότητα άλλοι, ιδιαίτερα οι έφηβοι, να προβούν σε ανάλογες πράξεις».
Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω:
- Ταυτοποίησης με τους συνομηλίκους: Έχουν την τάση να ταυτίζονται έντονα με τις πράξεις και τα συναισθήματα των φίλων ή γνωστών τους.
- Αναπτυξιακών παραγόντων: Η παρορμητικότητα και η συναισθηματική αστάθεια της ηλικίας ενισχύουν τον κίνδυνο.
- Ψυχικής ευαλωτότητας: Έφηβοι με ήδη υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος) κινδυνεύουν περισσότερο.
Ποιες είναι οι μορφές «μετάδοσης»
- Άμεση Έκθεση: Η αυτοκτονία ενός φίλου, συμμαθητή ή συγγενή που μπορεί να οδηγήσει σε «συστάδες» (clusters) αυτοκτονιών σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ή σχολείο.
- Έμμεση Έκθεση (Φαινόμενο Werther): Η υπερβολική ή δραματοποιημένη προβολή αυτοκτονιών από τα ΜΜΕ ή τα social media, η οποία μπορεί να προκαλέσει «μιμητικές» (copycat) συμπεριφορές.
«Επισημαίνουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τη μετάδοση της αυτοκτονίας ως ένα κρίσιμο φαινόμενο δημόσιας υγείας, όπου η έκθεση σε περιστατικά αυτοκτονίας μπορεί να πυροδοτήσει μιμητική συμπεριφορά. Για την αντιμετώπισή της, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει τη στρατηγική LIVE LIFE, η οποία εστιάζει στην υπεύθυνη ενημέρωση και την υποστήριξη των νέων», αναφέρει η «Αργώ» σε ανακοίνωσή της.
Οι Βασικές Οδηγίες του ΠΟΥ για την πρόληψη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της κοινότητας, προτείνοντας συγκεκριμένους κανόνες (Do’s and Don’ts) για να αποφευχθεί το λεγόμενο «Φαινόμενο Werther».
Τι πρέπει να αποφεύγεται (Don’ts)
- Όχι στη δραματοποίηση: Αποφυγή εντυπωσιακών τίτλων ή τοποθέτηση της είδησης στην πρώτη σελίδα.Όχι σε λεπτομέρειες: Μη δημοσιοποίηση της μεθόδου ή της ακριβούς τοποθεσίας του περιστατικού.Όχι στην εξιδανίκευση: Η αυτοκτονία δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως «λύση» σε προβλήματα ή ως μια ηρωική πράξη.
- Όχι σε σημειώματα αυτοκτονίας: Αποφυγή δημοσίευσης αποχαιρετιστήριων μηνυμάτων ή φωτογραφιών.
Τι προτείνεται (Do’s)
- Συμπερίληψη τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (π.χ. η Γραμμή 1018 της Κλίμακα στην Ελλάδα ή Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306).
- Ιστορίες ελπίδας: Προβολή περιπτώσεων ανθρώπων που ξεπέρασαν μια κρίση και βρήκαν βοήθεια (Φαινόμενο Papageno).
- Ενημέρωση για την ψυχική υγεία: Χρήση της είδησης ως αφορμή για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την πρόληψη.
Εάν έχετε αυτοκτονικές τάσεις ή ανησυχείτε για άτομο του περιβάλλοντός σας ή εάν έχετε χάσει κάποιον οικείο, μπορείτε να ζητήσετε στήριξη και καθοδήγηση στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε για να ζητήσετε βοήθεια ή συμβουλευτική στην ηλεκτρονική διεύθυνση help@suicide-help.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα επανέλθουν, λένε, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
«Ξεσκονίζεται» ακόμα και το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ μεταξύ των δύο καλλιτεχνών
Θα ανοιχτεί και η θυρίδα τους στο Κολωνάκι
Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Κορίνθου
Με καλεσμένη την ψυχολόγο & ψυχοθεραπεύτρια Ζηνοβία Βασιλειάδη, μιλάμε για τα όρια, την ασφάλεια, τη ματαίωση και τις αποφάσεις των παιδιών
Εντοπίστηκε με τραύμα από πυροβόλο όπλο στο πρώην στρατόπεδο Νταλίπη
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ένας 39χρονος και μία 34χρονη - Βρίσκονταν παράνομα στη χώρα
Τι ζητά μέσω του δικηγόρου του
Διερχόμενος βρήκε την εγκαταλελειμμένη συσκευασία και την παρέδωσε στην Αστυνομία
Επιβεβαίωσε επίσης ότι τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ για τον Γιώργο Μαζωνάκη
Σχημάτισαν τη φράση με τις τσάντες τους
Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται
Οι καταθέσεις των καλλιτεχνών και οι συμφωνίες
Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο
Τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες θα πραγματοποιούνται μέσω Webex
Έρευνα για λογαριασμό με εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό
Εξετράπη μηχανή - Διερευνώνται τα αίτια
Η Αστυνομία εξετάζει σύνδεση με παλαιότερο επεισόδιο μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.