Κοινωνια

Προειδοποιήσεις από ΠΟΥ και «Αργώ» για φαινόμενα μιμητισμού μετά τις αυτοκτονίες στην Ηλιούπολη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκτονίες εφήβων: Κίνδυνος μιμητισμού από την προβολή τους – Ο ΠΟΥ προειδοποιεί
© Unsplash/Pablo Merchán Montes

Σύμφωνα με την «Αργώ» και τον ΠΟΥ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ευθύνη στη μετάδοση σχετικών ειδήσεων

Η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για το φαινόμενο μιμητισμού στις αυτοκτονίες, προτείνοντας υπεύθυνη ενημέρωση, αποφυγή δραματοποίησης και ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης και πρόληψης

Το φαινόμενο του μιμητισμού και των κινδύνων που ενέχει, επαναφέρει η Ομοσπονδία «Αργώ», με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τις 17χρονες στην Ηλιούπολη. Επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής προβολής περιστατικών αυτοκτονίας, ο φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δημοσιοποίησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε σχέση με τη διαχείριση των αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με την «Αργώ» και τον ΠΟΥ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ευθύνη στη μετάδοση σχετικών ειδήσεων ώστε να «μην έχουμε «μετάδοση» της αυτοκτονίας (suicide contagion) που ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία η έκθεση στην αυτοκτονία ή την αυτοκτονική συμπεριφορά ενός ατόμου αυξάνει την πιθανότητα άλλοι, ιδιαίτερα οι έφηβοι, να προβούν σε ανάλογες πράξεις».

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω:

  • Ταυτοποίησης με τους συνομηλίκους: Έχουν την τάση να ταυτίζονται έντονα με τις πράξεις και τα συναισθήματα των φίλων ή γνωστών τους.
  • Αναπτυξιακών παραγόντων: Η παρορμητικότητα και η συναισθηματική αστάθεια της ηλικίας ενισχύουν τον κίνδυνο.
  • Ψυχικής ευαλωτότητας: Έφηβοι με ήδη υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος) κινδυνεύουν περισσότερο.

Ποιες είναι οι μορφές «μετάδοσης»

  • Άμεση Έκθεση: Η αυτοκτονία ενός φίλου, συμμαθητή ή συγγενή που μπορεί να οδηγήσει σε «συστάδες» (clusters) αυτοκτονιών σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ή σχολείο.
  • Έμμεση Έκθεση (Φαινόμενο Werther): Η υπερβολική ή δραματοποιημένη προβολή αυτοκτονιών από τα ΜΜΕ ή τα social media, η οποία μπορεί να προκαλέσει «μιμητικές» (copycat) συμπεριφορές.

«Επισημαίνουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τη μετάδοση της αυτοκτονίας ως ένα κρίσιμο φαινόμενο δημόσιας υγείας, όπου η έκθεση σε περιστατικά αυτοκτονίας μπορεί να πυροδοτήσει μιμητική συμπεριφορά. Για την αντιμετώπισή της, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει τη στρατηγική LIVE LIFE, η οποία εστιάζει στην υπεύθυνη ενημέρωση και την υποστήριξη των νέων», αναφέρει η «Αργώ» σε ανακοίνωσή της.

Οι Βασικές Οδηγίες του ΠΟΥ για την πρόληψη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της κοινότητας, προτείνοντας συγκεκριμένους κανόνες (Do’s and Don’ts) για να αποφευχθεί το λεγόμενο «Φαινόμενο Werther».

Τι πρέπει να αποφεύγεται (Don’ts)

  • Όχι στη δραματοποίηση: Αποφυγή εντυπωσιακών τίτλων ή τοποθέτηση της είδησης στην πρώτη σελίδα.Όχι σε λεπτομέρειες: Μη δημοσιοποίηση της μεθόδου ή της ακριβούς τοποθεσίας του περιστατικού.Όχι στην εξιδανίκευση: Η αυτοκτονία δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως «λύση» σε προβλήματα ή ως μια ηρωική πράξη.
  • Όχι σε σημειώματα αυτοκτονίας: Αποφυγή δημοσίευσης αποχαιρετιστήριων μηνυμάτων ή φωτογραφιών.

Τι προτείνεται (Do’s)

  • Συμπερίληψη τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (π.χ. η Γραμμή 1018 της Κλίμακα στην Ελλάδα ή Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306).
  • Ιστορίες ελπίδας: Προβολή περιπτώσεων ανθρώπων που ξεπέρασαν μια κρίση και βρήκαν βοήθεια (Φαινόμενο Papageno).
  • Ενημέρωση για την ψυχική υγεία: Χρήση της είδησης ως αφορμή για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την πρόληψη.

Εάν έχετε αυτοκτονικές τάσεις ή ανησυχείτε για άτομο του περιβάλλοντός σας ή εάν έχετε χάσει κάποιον οικείο, μπορείτε να ζητήσετε στήριξη και καθοδήγηση στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε για να ζητήσετε βοήθεια ή συμβουλευτική στην ηλεκτρονική διεύθυνση help@suicide-help.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY