Σταυρούλα Κατσαφαρέα: Δύο φορές ισόβια για ένα έγκλημα που δεν έκανε - Αθώα ή ένοχη;
Όταν η δικαιοσύνη λάθεψε, συνδικάτο δολοφόνων και οικογενειακή εκδίκηση


Η υπόθεση της Σταυρούλας Κατσαφαρέα 30 χρόνια μετά: Μέσα στην καταιγίδα των ψευδομαρτύρων | Η καταδίκη μιας αθώας, οικογενειακή τραγωδία ή συμβόλαιο θανάτου;
Στο Νέο Οίτυλο, την όμορφη παραλιακή κωμόπολη της Λακωνίας, βρισκόταν ένα μεγάλο διώροφο σπίτι που στο ισόγειο είχε μια ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια και στον επάνω όροφο έμενε η οικογένεια Κατσαφαρέα. Το Μεγάλο Σάββατο, 14 Απριλίου 1990, λίγες ώρες πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση, ο Πούλος (Παύλος) Κατσαφαρέας, 58 χρόνων, αγροφύλακας και η σύζυγός του Κανέλλα, 57 χρόνων, νοικοκυρά δολοφονήθηκαν άγρια. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές με δύο διαφορετικά όπλα (ένα 45άρι πιστόλι και ένα 38άρι περίστροφο) από κοντινή απόσταση (80 εκατοστά έως 1,30 μέτρο)
Ο Παύλος Κατσαφαρέας έφερε τέσσερα τραύματα σε καίρια σημεία του σώματός του και η Κανέλλα είχε επίσης τέσσερα τραύματα. Τα θύματα βρήκε η κόρη τους, Σταυρούλα Κατσαφαρέα λίγες ώρες μετά την Ανάσταση. Ο πατέρας της ήταν πεσμένος μπροστά στην ταβέρνα, μέσα σε μια λίμνη αίματος και η μητέρα της ήταν πεσμένη και αυτή μέσα σε μια λίμνη αίματος στην κουζίνα. Έντρομη κάλεσε αμέσως την αστυνομία.
Έγινε αυτοψία του χώρου και οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης και Μανώλης Νόνας έκαναν λόγο για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο έγκλημα από επαγγελματίες δολοφόνους. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν δυνατό να τα έχουν χρησιμοποιήσει ερασιτέχνες. Το έγκλημα είχε ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ψυχρότητα και οι δράστες γνώριζαν καλά τα όπλα και ήταν δύο. Η χρονική τοποθέτηση του φονικού ήταν γύρω στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου -περίπου τρεις ώρες πριν από την Ανάσταση.

Οι χωριανοί στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα η κόρη τους Σταυρούλα δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τους γονείς της και υπήρχαν προστριβές για την κληρονομιά του διώροφου σπιτιού. Επρόκειτο για ένα πρωτοφανές έγκλημα για την ήσυχη αυτή περιοχή της Λακωνίας. Συγγενικά πρόσωπα έριχναν ευθύνες στις δύο κόρες του ζεύγους Κατσαφαρέα -ότι η Σταυρούλα μαζί με τον Αντώνη Τσατσούλη, σύζυγο της αδερφής της Μαρίας, δολοφόνησαν το ζευγάρι για οικογενειακές και περιουσιακές διαφορές. Τόσο η Σταυρούλα όσο και το ζεύγος Τσατσούλη αρνούνταν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το διπλό έγκλημα.
Η Σταυρούλα Κατσαφαρέα επικαλέστηκε άλλοθι, λέγοντας ότι βρισκόταν στο σπίτι της στην Αρεόπολη και έκανε Ανάσταση με την αδελφή της και τον γαμπρό της. Ωστόσο, κλείνοντας τον φάκελο της δικογραφίας η Ασφάλεια την παρέπεμψε κατηγορούμενη στον εισαγγελέα. Ανέφεραν ότι στην 37χρονη ανήκε το πολεμικό όπλο και οι σφαίρες που είχε ο πατέρας της στην κατοικία του. Εισαγγελέας και ανακριτής συμφώνησαν στην προφυλάκισή της και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δίκη της Σταυρούλας Κατσαφαρέα έγινε τον Νοέμβριο του 1991 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Τρίπολης. Η Κατσαφαρέα εξακολουθούσε να ορκίζεται ότι δεν είχε λερώσει τα χέρια της με το αίμα της οικογένειάς της.
Δεν είχα λόγο να σκοτώσω τους γονείς μου, ούτε ξέρω από όπλα. Με τη μητέρα μου είχαμε κάποιες προστριβές, αλλά τίποτα πέρα από τα συνηθισμένα. Είμαι αθώα, μακάρι να ήξερα τους δολοφόνους...
Είπε μεταξύ άλλων στην απολογία της. Δυστυχώς, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη. Η γυναίκα δεν κατάφερε να πείσει πως δεν είχε καμιά σχέση με το φονικό και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού.
Δύο χρόνια αργότερα ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της μικρότερης αδερφής της Μαρίας και του συζύγου της Αντώνη Τσατσούλη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αντώνης Τσατσούλης με παρότρυνση της Μαρίας Κατσαφαρέα αποφάσισε να σκοτώσει τα πεθερικά του, μαζί με τη Σταυρούλα Κατσαφαρέα. Οι δύο κατηγορούμενοι δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τον Μάιο του 1995, αλλά ελλείψει στοιχείων αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία. Ωστόσο, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης και τρεις μήνες αργότερα οι τρεις κατηγορούμενοι ξανακάθισαν όλοι μαζί στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ναυπλίου, προκειμένου να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Όσο ζω, θα αρνούμαι ότι σκότωσα τους γονείς μου.
Έλεγε η Σταυρούλα Κατσαφαρέα που ήδη πέντε χρόνια θεωρούνταν φόνισσα και πριν προλάβει να πενθήσει είχε βρεθεί στο περιβάλλον των φυλακών. Οι περισσότεροι μάρτυρες είχαν καταθέσει σε βάρος της μόνο και μόνο επειδή εκτιμούσαν ότι δεν μπορούσαν να είναι άλλοι οι ένοχοι. Ο γαμπρός της αναρωτιόταν με ποια στοιχεία βρισκόταν κατηγορούμενος για το έγκλημα. Οι ιατροδικαστές έκαναν ξανά λόγο για επαγγελματίες εκτελεστές με γνώσεις από όπλα. Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, ωστόσο οι ένορκοι είχαν διαφορετική άποψη και οι τέσσερις ψήφοι τους υπερίσχυσαν των τριών των μελών του δικαστηρίου και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Η Σταυρούλα Κατσαφαρέα ξέσπασε σε κλάματα. Δεν συνέτρεχε λόγος αποζημίωσης, σύμφωνα με την απόφαση. Ακόμη κι αν είχε χάσει τόσο άδικα, μετά τους γονείς της, πέντε χρόνια ζωής.
Ο Άρειος Πάγος άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου Ναυπλίου και όσοι έκριναν ότι η Σταυρούλα Κατσαφαρέα είχε κάνει το έγκλημα ένιωσαν την πεποίθησή τους να επιβεβαιώνεται. Ένα γεγονός όμως που συνέπεσε χρονικά απέτρεψε την πλήρη καταστροφή της ζωής της άτυχης γυναίκας. Από νομικής πλευράς, η ιστορία ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Το «Συνδικάτο Δολοφόνων» ήταν μια ελληνική εγκληματική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τα μέλη της να θεωρούνται υπεύθυνα για κάθε είδους εγκληματική ενέργεια, από συμβόλαια θανάτου μέχρι ένοπλες ληστείες κα εκβιασμούς επιχειρηματιών. Η αρχική ομάδα του Συνδικάτου εξαρθρώθηκε τον Αύγουστο του 1992 από τις διωκτικές αρχές. Η σύλληψη και καταδίκη του αρχηγού του «Συνδικάτου» έδωσε την δυνατότητα σε ένα από τα μέλη, τον Βασίλη Σούφλα, να ηγηθεί της εγκληματικής συμμορίας.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια δημιούργησε μια νέα εγκληματική ομάδα που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου, ένοπλες ληστείες, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την σχέση με τα κυκλώματα προστασίας της αθηναϊκής νύχτα. Από μαρτυρική κατάθεση στη δίκη μελών του συνδικάτου του εγκλήματος προέκυψε ότι η διπλή δολοφονία των γονιών της Σταυρούλας Κατσαφαρέα είχε διαπραχθεί από τον Βασίλη Σούφλα -ο οποίος αργότερα, την άνοιξη του 1994, είχε εκτελεστεί από συνεργούς του. Αλλά το ποιος του είχε δώσει την εντολή για το διπλό έγκλημα στο Νέο Οίτυλο δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Έτσι, η Σταυρούλα Κατσαφαρέα αθωώθηκε οριστικά το 1997. Το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση έκρινε ωστόσο ότι η αδίκως φυλακισμένη επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν είχε δικαίωμα αποζημίωσης.
Κατηγορήθηκα άδικα για τη δολοφονία των γονιών μου, τους οποίους λάτρευα και κανείς πια δεν μπορεί να μου τους φέρει πίσω. Νιώθω πικρία γιατί ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας, στους ψευδομάρτυρες δηλαδή, υπήρξαν και συγγενικά μου πρόσωπα. Πληγώθηκα από τους ανθρώπους, έχασα το γέλιο μου, καταστράφηκα από το άδικο αυτής της κοινωνίας.
- δήλωσε η Σταυρούλα Κατσαφαρέα.

Πάνω από είκοσι χρόνια διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά δικαστήρια για την ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη που υπέστη από την άδικη στέρηση της προσωπικής της ελευθερίας, τον τραγικό στιγματισμό της ως δολοφόνου των γονιών της και την πλήρη κοινωνική της απομόνωση στην τοπική κοινωνία όπου ζούσε, αλλά η διεκδίκησή της έπεσε στο κενό.
→ Ακούστε εδώ τα Podcast Criminal minds | Διάσημα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την 45χρονη εντόπισαν νεκρή οι γονείς της
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο πλοίο
Τα 6 συμπεράσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ
Άφαντος παραμένει ο ενοικιαστής
Οι δύο αδελφές ζούσαν μαζί στο σπίτι τους στην Άνω Ράχη
Μία τραυματίας με βαριά εγκαύματα
Γρίφος παραμένει ο στόχος των βομβιστών
Βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι - Αναζητείται ο ενοικιαστής
O 40χρονος στήνει καρτέρι και παρενοχλεί ανήλικα κορίτσια
Άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο
Το σπίτι είναι στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, το οποίο η 38χρονη νοίκιαζε ως Airbnb
Το Θείο Δράμα και η Ανάσταση δεν έχουν καμία σχέση με τον βασανισμό και τη γενοκτονία 2-2,5 εκατομμυρίων αμνοεριφίων
Με βαρύ ποινικό παρελθόν η γυναίκα που έχασε τη ζωή της - Ήταν γνωστή στις Αρχές
Κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών
Άγνωστο γιατί επέστρεψε ξανά στο σημείο η 38χρονη, αφού τον τοποθέτησε εκεί
Με βαρύ ποινικό παρελθόν η γυναίκα που έχασε τη ζωή της - Εκτεταμένες οι καταστροφές
«Ξέρω ότι θα με στιγματίσει αλλά θέλω να δω το βίντεο» είπε η μητέρα του Νικόλα στο «Φως στο Τούνελ»
Γνωστή στις Αρχές η γυναίκα
Προσπάθησε να «γκρεμίσει» με κλωτσιές και τις πόρτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.