- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Θα σε βρουν σε χαντάκι»: Οι απειλές του κυκλώματος πολεοδόμων - Στο φως ο τρόπος δράσης τους
Οι κωδικές ονομασίες και το «γρηγορόσημο»
«Θα σε βρουν σε χαντάκι»: Οι απειλές του κυκλώματος πολεοδόμων - Στο φως ο τρόπος δράσης τους - Οι κωδικές ονομασίες και το «γρηγορόσημο»
Απειλές προς τους πολίτες που απειλούσαν ότι θα κατήγγειλαν το κύκλωμα που είχε στηθεί και λειτουργούσε για αρκετό καιρό στη Χαλκιδική, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους νομοταγείς πολίτες οι οποίοι έβλεπαν τις υποθέσεις του να μην προχωρούν αφού δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να πληρώσουν «γρηγορόσημο», φέρονται να έκαναν μέλη της συμμορίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, εκφράσεις «θα σε βρουν σε χαντάκι» ή «πρόσεχε γιατί κάτι μπορεί να σου συμβεί» φαίνεται πως άκουγαν όσοι έλεγαν σε τοπογράφους, πολιτικούς μηχανικούς ή υπαλλήλους των πολεοδομιών πως δεν σκοπεύουν να πληρώσουν.
Το πολυπλόκαμο κύκλωμα είχε «χτίσει» με αριστοτεχνικό τρόπο τη δράση του. Έφερνε εις πέρας κάθε είδους αίτημα, ακόμη και ολοκληρωτικά παράνομο, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να πλήρωνε αδρά. Έως και 20.000 ευρώ για τις σοβαρές περιπτώσεις οι οποίες αφορούσαν έκδοση άδειας σε μη επιτρεπόμενους χώρους, αλλαγή χρήσης, μετατροπή δασικής έκτασης σε οικοδομήσιμη και άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις.
Συνολικά για την υπόθεση οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σχημάτισαν δικογραφία για 107 άτομα, εκ των οποίων οι 21 συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών, φέρονται να είναι τα ηγετικά στελέχη-υπάλληλοι της Διεύθυνσης και υπηρεσίας Δόμησης πολεοδομιών, μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ένας πρώην δήμαρχο καθώς και οι στενοί συνεργάτες τους, 14 στον αριθμό. Μεταξύ αυτών, είναι τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες με συναφή προς το αντικείμενο της δόμησης επαγγέλματα.
Σύμφωνα με τις πολύμηνες παρακολουθήσεις από τις οποίες συγκεντρώθηκε σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό από τις παρακολουθήσεις, το κύκλωμα φέρεται να σχετίζεται με τουλάχιστον 90 περιπτώσεις έκδοσης παράνομων οικοδομικών εργασιών και αδειών, ενέργειες για τις οποίες πληρώθηκαν παραπάνω από αδρά. Δεν είναι τυχαίο πως στην κατοχή των 21 συλληφθέντων, εντοπίστηκε χρηματικό ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, λίρες, ρολόγια, χρήματα ξένων χωρών και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Οι κωδικές ονομασίες
«Σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» αλλά και «δάκτυλα» ήταν ορισμένοι από τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν για να μην γίνονται αντιληπτοί από τρίτους. Το ζήτημα από τη δράση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεν είναι μόνο τα «γρηγορόσημα» που τους έκαναν πλούσιους, αλλά κυρίως το γεγονός πως νομοταγείς πολίτες, πολιτικοί μηχανικοί τοπογράφοι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ενέργειες χωρίς να «υποβάλλουν τα σέβη τους στο ταμείο της συμμορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον αρμόδιο εισαγγελέα κατηγορούμενοι για τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της εμπορίας επιρροής-περί μεσαζόντων, της ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της παράβασης καθήκοντος, της εκβίασης, της δωροδοκίας και δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα, παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έπεσε η αυλαία στη δίκη για τη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη
Πώς γράφτηκε το πρώτο τηλεοπτικό θρίλερ της Ελλάδας
Πώς τον εντόπισε το «ελληνικό FBI»
Οι πρώτες πληροφορίες για τον λόγο του τσακωμού
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη
Ενοχλημένος για τα δημοσιεύματα σχετικά με το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο διαμέρισμά του
Διακινούσε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου
Το θύμα υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με κανέναν
Αναλάμβαναν χτυπήματα «κατά παραγγελία»
Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Μεταφορά του μπλόκου στον ΒΟΑΚ
Το περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου
Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή και οικολογική διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Η εικόνα από τα αγροτικά μπλόκα σήμερα
Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην Κρήτη
Στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στελέχη του ΤΕΕΜ
«Αυτό που είδατε ήταν η αγανάκτηση του Κρητικού κτηνοτρόφου»
Στο σημείο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.