Ελλαδα

Αποχώρησε από «Τα Νέα» ο Δημήτρης Χαντζόπουλος

Πληροφορίες για διαφωνία με τη διεύθυνση της εφημερίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκτός ΔΟΛ είναι από την Παρασκευή ο εμβληματικός σκιτσογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα». Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία με τη διεύθυνση της εφημερίδας. Σύμφωνα με τις typologies.gr ο διευθυντής των «Νέων» Δημήτρης Μητρόπουλος κατηγόρησε τον σκιτσογράφο ότι παίζει παιχνίδια και αυτός αρνήθηκε την κατηγορία και υπέβαλε την παραίτησή του.

Τα σκίτσα του Δημήτρη Χαντζόπουλου αποτελούσαν μέχρι και πριν λίγο καιρό, αναπόσπαστο στοιχείο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας, ενώ το καυστικό του χιούμορ προκαλούσε συχνά αντιδράσεις. Υπάρχουν όλα στην ιστοσελίδα του 

Την αποχώρηση του Δημήτρη Χαντζόπουλου σχολίασε με ανάρτησή του στο FB o Γιώργος Προκοπάκης:

Ζε σουί Σαρλί - όταν με βολεύει!

Τέρμα ο Δημήτρης Χαντζόπουλος από ΤΑ ΝΕΑ!

Θυμάστε τον Ιανουάριο σελίδες επί σελίδων του δακρύβρεχτου ρεπορτάζ της εφημερίδας της δημοκρατικής παράταξης από την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τους δολοφονημένους του Charlie Hebdo; Θυμάστε τα κείμενα για την ελευθερία έκφρασης; Θυμάστε πόσο Ρουσώ, Κοέλιο, Βολταίρο, Έκο, και λοιπούς μας έγραφαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας;

Τα θυμάμαι! Θυμάμαι κι άλλα! Θυμάμαι πως όταν πέσει χρήμα ή βολέψει το πολιτικό παιγνίδι, στην εφημερίδα μπορεί να γραφεί ο,τιδήποτε. Μπορεί να δείτε ύμνους για δικτάτορες του Ευρασιατικού μπλοκ, όπως τον Νουρσουλτάν Νασραμπάγεφ του Καζακστάν. Μπορείτε να δείτε πώς η Ελ ΜακΦέρσον έκλεβε την εφορία ως πρωτοσέλιδο, τη μέρα που διαλυόταν το σύμπαν στην ελληνική διαπραγμάτευση. Μπορείτε να δείτε τη σχεδόν σαδίστρια Μέρκελ το πρωί της πρώτης μεταξικής λαοσύναξης τον Φεβρουάριο.

Μαζί με τα σκουπίδια της προπαγάνδας μπορείτε να θυμηθείτε και τα σκίτσα του Χαντζόπουλου. Μια εικόνα και δυο-τρεις φράσεις όλη η επικαιρότητα όπως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ήταν. Ησυχάζουμε από τον Χαντζόπουλο! Φαντάζομαι θα ακούσουμε για οικονομικές διαφορές. Το καλό σενάριο είναι αυτό - αν και με ένα διθυραμβικό κείμενο, ανυπόγραφο, για κάποιο δικτάτορα ή ρώσο ολιγάρχη η εφημερίδα θα μπορούσε να ρεφάρει. Το κακό σενάριο είναι να μην ακούσουμε τίποτε. Ένα σήμα προς όλους, όχι από τη διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά από την εθνοσωτήριο κυβέρνησή μας να το βουλώσουν οι πάντες. Να επιτρέπεται η κριτική στην κυβέρνησή μας επί θεμάτων αισθητικής, όπως κάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί. Τα γνωστά, αν ταιριάζει το τυρί με το ψάρι, αν αλλάζουν φόρεμα οι σύζυγοι εν μέσω φωτογράφισης! Μέχρις εκεί!

Ας θυμηθούμε και κάτι ακόμη όμως. Το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη 1973. Οι δημοκρατικοί πολίτες, έσκιζαν και έκαιγαν, όχι τον Ελεύθερο Κόσμο του Κωνσταντόπουλου, αλλά ΤΑ ΝΕΑ του Λαμπράκη. Ως φερέφωνο δικτατόρων βέβαια - δεν είχαμε Κοέλιο τότε να φτιασιδώνονται καθεστώτα με παγκόσμιας εμβέλειας τσιτάτα! Δυό βδομάδες αργότερα έγινε το Πολυτεχνείο. Θυμάμαι πως τότε και μερικά χρόνια αργότερα, η καλή εφημερίδα πουλούσε 300 χιλιάδες φύλλα. Σήμερα κάνει τη μια πιρουέτα μετά την άλλη για να φτάνει τα 20 χιλιάδες φύλλα.

Η αποχώρηση Χαντζόπουλου είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Με κάθε τρόπο πρέπει να δείξουν οι δημοκρατικοί πολίτες την αγανάκτησή τους. Σε τελευταία ανάλυση ας απομακρυνθεί η σημερινή διεύθυνση.

Ζε σουί Χαντζό