- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σάλος με τη δημοπρασία της Ολυμπιακής δάδας του Πύρρου Δήμα
Η πρόθεση του Πύρρου Δήμα να διαθέσει σε τηλεοπτική δημοπρασία την Ολυμπιακή δάδα που κράτησε ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο, πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).
Η εμφάνιση του κειμηλίου στην εκπομπή «Cash or Trash» από τον Πύρρο Δήμα θεωρήθηκε από την ΕΟΕ αντίθετη με τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και με τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Όπως επισημαίνεται, οι Ολυμπιακές δάδες δεν είναι απλά προσωπικά αντικείμενα, αλλά σύμβολα του Ολυμπισμού με ιδιαίτερο βάρος και ιστορική αξία.
Με επιστολή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό που προβάλλει την εκπομπή, η ΕΟΕ ζήτησε να αποφεύγεται η παρουσίαση τέτοιων αντικειμένων σε πλαίσια που μπορεί να προσδίδουν εμπορικό χαρακτήρα ή να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χρήση Ολυμπιακών συμβόλων και κειμηλίων διέπεται από αυστηρούς κανόνες.
Το ζήτημα άνοιξε συζήτηση γύρω από τα όρια μεταξύ προσωπικής ιδιοκτησίας και συλλογικής μνήμης. Ενώ ο Δήμας μπορεί να θεωρεί ότι το αντικείμενο αποτελεί κομμάτι της δικής του διαδρομής, η ΕΟΕ υπογραμμίζει ότι η Ολυμπιακή φλόγα και τα σύμβολά της ανήκουν σε μια παγκόσμια κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μοναδικό πενθήμερο για τους εργαζόμενους
Ρεκόρ επταετίας σε κρούσματα και θανάτους
Στη Σκάλα Μεσσηνίας η υψηλότερη
Τελικό προορισμό είχε το Σούνιο
Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Περιβόλι Γρεβενών και Καστανιά Ημαθίας
Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο στις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας
Και τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες
Ο διάσημος παρουσιαστής βρέθηκε στο ιστορικό πανηγύρι της Αγίας Αγάθη - Βίντεο
Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Η ημερομηνία που πρέπει να προσέξετε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Με ευθύνη σου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές» απαντά εκείνος -Το σχόλιο Τσατραφύλλια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.