- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τιμάται με μνημείο και «επιστρέφει» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μεταθανάτια μεταφορά και μνημείο στην Ευαγγελίστρια για τον σπουδαίο ποιητή


Το ΔΣ Θεσσαλονίκης εγκρίνει τη μεταφορά των οστών του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου στην Ευαγγελίστρια, τιμώντας την προσφορά του με τη δημιουργία μνημείου.
«Μετακομίζει» μετά θάνατον ο πλέον συζητημένος ποιητής των τελευταίων χρόνων, μελετητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου της Θέρμης στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης στην προσεχή του συνεδρίαση αναμένεται να εγκρίνει τη δωρεάν «τιμής ένεκεν» εκταφή του Ντίνου Χριστιανόπουλου καθώς και τη δημιουργία μνημείου για την τοποθέτηση των οστών του στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, για λόγους απόλυτης ηθικής αναγνώρισης των δράσεων και των υπηρεσιών που προσέφερε στο έθνος αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία και ανέδειξε.
«Μετακομίζει» μετά θάνατον ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, σε ηλικία 89 ετών και η ταφή του πραγματοποιήθηκε «τιμής ένεκεν» δωρεάν στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, όπου και συνεχίζει να είναι ενταφιασμένος έως και σήμερα ο ποιητής.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων, «μετά την εκταφή των ηρώων και των επιφανών προσώπων, τα οστά τους δύναται να τοποθετηθούν σε καθορισμένο χώρο (με μορφή μνημείου) στα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας». Για το λόγο αυτό, με το «πράσινο φως» που θα ανάψει το δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί η μετά θάνατον «μετακόμιση» του.
Στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, τα πρώτα νεκροταφεία της πόλης, είναι θαμμένες σημαντικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Οι ταφές ξεκίνησαν οργανωμένα τη δεκαετία του 1880 και στο πέρασμα τους διηγούνται πλήθος ιστοριών για την εξέλιξη της πόλης αλλά και για σημαίνοντες ανθρώπους που έζησαν, μεγαλούργησαν στη Θεσσαλονίκη και ενταφιάστηκαν εκεί.
Μεταξύ άλλων έχουν ενταφιαστεί δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί, μητροπολίτες και επιχειρηματίες, τα ονόματα των οποίων φέρουν σήμερα δρόμοι, πλατείες και κτίρια της Θεσσαλονίκης. Ο ενταφιασμός σταμάτησε τη δεκαετία του '70 λόγω κορεσμού του εδάφους και στενότητας του χώρου.
Μελέτη για την αναβάθμιση των Κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας
«Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για το μνημείο. Θα είναι ένας αξιοπρεπής, λιτός και σεμνός τάφος, όπως θα ήθελε και ο ίδιος ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας έχουν ενταφιαστεί σημαντικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της πόλης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Πρόσθεσε, δε, πως η δημοτική αρχή θα ξεκινήσει σύντομα μια μελέτη για την αναβάθμιση, αποκατάσταση και βελτίωση των συνθηκών εντός των Κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας και των άλλων Κοιμητηρίων της πόλης.
Ειδικότερα για την Ευαγγελίστρια, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι «είναι ένας σημαντικός χώρος που έχει εγκαταλειφθεί» ενώ επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα Κοιμητήρια έχουν πολλά θέματα, με το φυλάκιο αλλά και τα γραφεία που είναι σε κακή κατάσταση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το χρονικό του περιστατικού
Βουβός πόνος από συγγενείς και φίλους
Tίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας
Οι δύο κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ούτε εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο.
Έρχεται ανάσα δροσιάς και μετά νέα θερμή εισβολή
Επί ποδός δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ο χάρτης πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
Από τα πρώτα ξενοδοχεία «Ξενία» στα rooms to let, τις παρθένες Κυκλάδες και τα Μάταλα, µέσα από την ψηφιακή έκθεση Imagining Greece
Τη χτύπησε σε κοιλιά και χέρια
Κάθε σκαλί και μια νίκη - Η κορυφή του Πειραιά ανήκει στους τολμηρούς
Οι ειδικότητες με τις υψηλότερες αμοιβές
Συνελήφθησαν στην Αστυπάλαια οι τρεις δράστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.