Πόσο θα αντέξει το μετρό της Θεσσαλονίκης;
Μπορεί οι συρμοί του να πηγαινοέρχονται, αλλά φοβάμαι ότι οι εγκαταστάσεις του θα αφεθούν στο έλεος και τις διαθέσεις των χουλιγκάνων
Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι πλέον πραγματικότητα. Τι γίνεται όμως με τους βανδαλισμούς και την επιβολή του νόμου;
Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός μεταφορών Ταχιάος πήγε στον εισαγγελέα. Όπως μας ενημέρωσε το έκανε κατόπιν ενός τηλεφωνήματος και ενός SMS «ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα της Θεσσαλονίκης» ο οποίος του είπε ότι οι «οργανωμένοι» (όπως αποκαλούνται οι χουλιγκάνοι των ομάδων) της ομάδας του θα τα σπάσουν στα εγκαίνια του μετρό επειδή η ομάδα τους τιμωρήθηκε να παίξει με άδειες κερκίδες για δύο αγωνιστικές. Όπως προέκυψε από ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης, ο μεγαλοπαράγοντας ήταν ο Θόδωρος ο Καρυπίδης ο οποίος (σύμφωνα με την ανακοίνωση) ήθελε να προειδοποιήσει για τη δράση των χουλιγκάνων της ομάδας του και επ’ ουδενί να απειλήσει. Ο ένας από τους δύο αγώνες που ο Άρης έπρεπε να παίξει χωρίς κόσμο ήταν με την ΑΕΚ για το κύπελλο.
Ασχέτως αν το τηλεφώνημα και το μήνυμα ήταν απειλητικά ή προειδοποιητικά, εντελώς συμπωματικά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος και του μηνύματος το (οπωσδήποτε αξιοσέβαστο ως κομμάτι της ελληνικής δικαιοσύνης) Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της ποινής. Δηλαδή αποφάσισε ο Άρης να υποδεχτεί την ΑΕΚ με κόσμο.
Σε μια χώρα στην οποία η πολιτεία είχε πρόθεση επιβολής της νομιμότητας, η πρώτη αντίδραση απέναντι στις απειλές ή τις προειδοποιήσεις για έλευση των χουλιγκάνων θα ήταν ένα «ας έρθουν, τους περιμένουμε». Στην πραγματικότητα ούτε αυτό δεν θα χρειαζόταν γιατί σε μια χώρα στην οποία η πολιτεία είχε πρόθεση επιβολής της νομιμότητας κανείς δεν θα τολμούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να σπάσει ένα τόσο σημαντικό έργο την ημέρα των εγκαινίων του αφού θα ήξερε ότι, αν το έκανε, αυτό που θα τον περίμενε θα ήταν ένα κελί σε κάποια φυλακή.
Όμως οι χουλιγκάνοι ξέρουν ότι ζουν (και δρουν) σε μια χώρα στην οποία μια ημέρα πριν τα εγκαίνια του μετρό στα οποία θα ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές κ.λπ., δηλαδή μια ημέρα στην οποία τα μέτρα φύλαξης θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ένας από τους συμπολίτες που γυρεύουν να αποκτήσουν υπόσταση μουτζουρώνοντας, μπήκε στο μετρό και ανενόχλητος και μουτζούρωσε τις κυλιόμενες σκάλες ενός σταθμού.
Όπως δείχνουν οι πρώτες ώρες της «ζωής του», το μετρό της Θεσσαλονίκης μάλλον δεν θα αντέξει πολύ καιρό. Μπορεί οι συρμοί του να πηγαινοέρχονται, αλλά φοβάμαι ότι οι εγκαταστάσεις του θα αφεθούν στο έλεος και τις διαθέσεις των χουλιγκάνων και όσων προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα υπαρξιακά τους αδιέξοδα βανδαλίζοντας δημόσιο χώρο. Θα έχουν δηλαδή την τύχη όλων των δημόσιων χώρων μιας χώρας της οποίας η πολιτεία διαχρονικά και διακυβερνητικά αρνείται να κάνει τη βασικότερη από τις δουλειές της: να επιβάλει τον νόμο. Οπότε να ευχηθούμε στους απροσάρμοστους συμπολίτες καλές απειλές, καλά σπασίματα και καλές μουτζούρες. Και μπράβο τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Ενώ η κακοκαιρία δεν έχει ολοκληρώσει το πέρασμα της
Έντονα φαινόμενα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Σημειώθηκαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας BYRON
Με τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα
Αν και αρχικά είχαν αποφασίσει την παράταση της κινητοποίησης για ακόμη 24 ώρες
Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες
Συνολικά η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πέντε μεταφορές πολιτών
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για το επόμενο 24ωρο
Η απόφαση του λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους
Τρία άτομα παγιδεύτηκαν στο όχημά τους εν μέσω πλημμύρας
Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας Byron που πλήττει τη χώρα
Οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση για τη λειτουργία τους θα ανακοινώνεται άμεσα
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά
Η Ολυμπία Οδός αποτελεί πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας
Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στην ιταλική αντιπροσωπεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια
Από σήμερα το μεσημέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.