Ελλαδα

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό το Πάσχα - Πώς θα κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα

Πού θα σημειωθούν βροχές - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάσχα 2024 - Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι εκτιμούν Μαρουσάκης, Κολυδάς, Καντερές, Γιαννόπουλος, Αρνιακός.
Άστατος αναμένεται ο καιρός το Πάσχα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων © Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Πάσχα 2024 - Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι εκτιμούν Μαρουσάκης, Κολυδάς, Καντερές, Γιαννόπουλος, Αρνιακός.

Άστατος αναμένεται ο καιρός το Πάσχα, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολογικών μοντέλων, τόσο τη Μεγάλη Εβδομάδα όσο και προς το τέλος της, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, άστατο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού, με αρκετές πιθανότητες βροχής.

Κλέαρχος Μαρουσάκης, Θοδωρής Κολυδάς, Νίκος Καντερές, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Τάσος Αρνιακός και Γιάννη Καλλιάνος δίνουν τις εκτιμήσεις τους παρακάτω.

Μαρουσάκης: Βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα όλα δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι άστατες με πέρασμα κακοκαιριών.

Θα έχουμε κάποιες βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ δεν αποκλείεται Μεγάλο Σάββατο με την Κυριακή του Πάσχα να περάσει ένα κύμα κακοκαιρίας όπου θα σημειωθούν βροχές και θα ρίξει την θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0r7s6u4sn55)

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μεταξύ 12 με 14:00 ώρα την Κυριακή του Πάσχα φαίνονται οι μπόρες ιδιαίτερα σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Δεν φαίνεται κάποια έντονη κακοκαιρία ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ καλές κοντά στους 24 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: Δεν θα υπάρχουν θερμοκρασιακές ακρότητες

«Οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στη στάθμη των 850 hPa, σε ύψος 1500 m από την επιφάνεια) μας δείχνουν ότι μετά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη, ο καιρός και πάλι θα ζεστάνει, οδεύοντας προς το Πάσχα. Δεν θα υπάρχουν όμως μεγάλες θερμοκρασιακές ακρότητες όπως αυτές που βιώσαμε το προηγούμενο 15νθήμερο», είχε γράψει επίσης στην πλατφόρμα Χ ο Θοδωρής Κολυδάς την περασμένη εβδομάδα.

Καντερές: Ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Καντερές σε ανάρτησή του πριν από μερικές ημέρες, είχε τονίσει πως είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ:

«Πως θα είναι ο καιρός τη Κυριακή του Πάσχα??

Με βάση τις καιρικές συνθήκες ,σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και τη βροχή,που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια από 2023 έως 1973,στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε μία εκτίμηση του καιρού ,δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προγνωστικοί χάρτες για τις 5 Μάϊου.

Αθήνα

Η κανονική τιμή της μεγίστης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι 26 βαθμοί.Με απόκλιση 3 βαθμών υπήρξαν 10 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 29 βαθμούς και άνω με τρία χρόνια τους 31 και ένα τους 34 βαθμούς το 1973!!

Σε ότι αφορά τις μικρότερες μέγιστες υπήρξαν 13 χρόνια από 23 βαθμούς και κάτω με δύο 19 και ένα χρόνο 17 Βαθμούς!!

Στη διάρκεια των 50 ετών έβρεξε στις 5 Μαίου 10 φορές.

Θεσσαλονίκη

Με κανονική τιμή τους 23 βαθμούς.Υπήρχαν 12 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 27 βαθμούς και άνω με τη μαγαλύτερη τους 33 βαθμούς το 1973.Εκείνη το έτος το θρμόμετρο έδειξε 35 στη Τρίπολη και 34 βαθμούς στη Λαμία!!

Οι μικρότερες μέγιστες ήταν πέρυσι με 12 βαθμούς και βροχή και το 2011με 14 βαθμούς. Στη διάρκεια 11 ετών έβρεξε.

Ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού.Είδομεν».

Γιαννόπουλος: Ανάμεσα σε 26 και 28 βαθμούς οι θερμοκρασίες

«Αν και το πώς θα είναι ακριβώς ο καιρός δεν το ξέρουμε, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται ανάμεσα σε 26 και 28 βαθμούς Κελσίου ενώ μέχρι την Πρωτομαγιά δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα βροχές», αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0r9r3dggf61)
Αρνιακός: Δεν φαίνεται να έχουμε κάτι ακραίο το Πάσχα

Όπως κάθε Πάσχα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες.

Οι θερμοκρασίες θα είναι καλές, στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Δεν φαίνεται να έχουμε κάτι ακραίο το Πάσχα, ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0r7xmz55xqp)
Αιχμές Καλλιάνου για τον καιρό του Πάσχα

Την ενόχλησή του για τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για την περίοδο του Πάσχα εξέφρασε ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του.  

Ειδικότερα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό που θα κάνει τις ημέρες του Πάσχα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι αυτό είναι σαν ένας καρδιολόγος να προβλέπει τι θα συμβεί στο τεστ κοπώσεως ενός ασθενή πριν καν το κάνει!

Επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τον καιρό σε βάθος μεγαλύτερο των 7-8 ημερών και διερωτάται «γιατί οι επιστήμονες Μετεωρολόγοι δεν σέβονται την επιστήμη που με κόπο και ιδρώτα υπηρετούν;».

Υπήρχε ποτέ περίπτωση, επισκεπτόμενοι έναν Καρδιολόγο (που δεν ήξερε καν το ιστορικό σας) θέλοντας να κάνετε τεστ...

Posted by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Monday, April 22, 2024

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

Υπήρχε ποτέ περίπτωση, επισκεπτόμενοι έναν Καρδιολόγο (που δεν ήξερε καν το ιστορικό σας) θέλοντας να κάνετε τεστ κοπώσεως, και πριν καν αυτό ξεκινήσει, να σας πει :

«Προβλέπω ότι στο 1° λεπτό θα έχετε τόσους παλμούς, στο 3° τόσους, όταν σηκωθεί ο διάδρομος σε αυτές τις μοίρες θα έχετε τόσους, η πίεση σας στο 4° λεπτό θα είναι 160 mmHg με 90 mmHg και θα καταφέρετε ή δεν θα καταφέρετε να το βγάλετε ή και ακόμα θα παρουσιάσετε αρρυθμίες μετά από αυτό το σημείο» ;

Όχι. ποτέ δεν θα το έλεγε. Γιατί δεν θα το έλεγε; Γιατί θα σεβόταν την επιστήμη του και γιατί δεν θα μπορούσε να προβλέψει ένα χαοτικό γεγονός η εξέλιξη του οποίου εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες, διαφορετικούς για κάθε άνθρωπο.

Ερωτώ, λοιπόν :

(α) Γιατί κάθε φορά, διάφορα μέσα, ρωτούν Μετεωρολόγους να μιλήσουν για τον καιρό του Πάσχα 13 μέρες πριν αυτό έρθει, ενώ ξέρουμε όλοι μας ότι η πρόγνωση του καιρού είναι χαοτική για μετά τις 7-8 μέρες

(β) Γιατί οι επιστήμονες Μετεωρολόγοι δεν σέβονται την επιστήμη που με κόπο και ιδρώτα υπηρετούν και τα χρόνια που σπούδασαν στα αμφιθέατρα και προσπαθούν να κάνουν εκτίμηση καιρού για μετά από 13 ημέρες, πέφτοντας κάθε φορά στην ίδια “λούμπα”;

(γ) Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι οι πολίτες βλέποντας αυτόν τον “αχταρμά” διαφορετικών (και θολών εξ’ ορισμού) εκτιμήσεων για μετά από 13 ημέρες, τελικά είναι σωστά ενημερωμένοι για το αν θα έχουν ή όχι μαζί τους ομπρέλα ανήμερα του Πάσχα;

Ο Καρδιολόγος λοιπόν θα πεί «δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το τεστ σας». Ο σεισμολόγος, το ίδιο. Ο μικροβιολόγος το ίδιο, πριν βγουν τα αποτελέσματα. Ο Μετεωρολόγος όμως, γιατί θα πρέπει να πει ότι ξέρει και μάλιστα να το κάνει και δημοσίως αδιαφορώντας για το χαοτικό της υπόθεσης;

Είχα σήμερα τηλέφωνα από δεκάδες μέσα. Συγγνώμη, δεν θα πω (τους απάντησα), όσο και αν ειλικρινώς σέβομαι και εκτιμώ τα μέσα αυτά. Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει μετά από 13 ημέρες και το λεω δημόσια. Δεν ξέρω! Και το λέω με πλήρη γνώση και σεβασμό στην επιστήμη που ακολουθώ! 6-7 μέρες πριν το Πάσχα θα ξέρω, τώρα όμως όχι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ