Ελλαδα

Ανοίγουν τα στόματα στη Νίσυρο για τη δράση του φύλακα - Καταγγελίες από άλλα 10 παιδιά

Ρεπορτάζ της ATHENS VOICE για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στο νησί

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τον φύλακα. Υπό την απειλή της απέλασης ο πατέρας του 11χρονου που μίλησε πρώτος. Στο πλευρό του το νησί

Αναστάτωση επικρατεί στην κοινωνία της Νισύρου μετά την καταγγελία πατέρα ότι ο 50χρονος φύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού προσέλκυσε τον γιο του και τον προσκάλεσε στον χώρο όπου μένει, προκειμένου να του δείξει πορνογραφικό υλικό και ερωτικά βοηθήματα. Ο αλλοδαπός πατέρας - μετά από παρακίνηση κατοίκων του νησιού και παρά το γεγονός ότι δεν είχε χαρτιά παραμονής στη χώρα - αποφάσισε να φτάσει στο Αστυνομικό Τμήμα της Νισύρου, να υποβάλλει μήνυση κατά του φερόμενου θύτη, όμως πλέον ο καταγγέλλων βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Την ίδια ώρα, τα στόματα φαίνεται ότι «ανοίγουν» στο νησί, με τουλάχιστον άλλα 10 παιδιά να έχουν εξομολογηθεί στους γονείς τους και στους ψυχολόγους που έφτασαν στη Νίσυρο ότι ο φύλακας τα έχει προσκαλέσει στο σπίτι του για να τους έχει δείξει πορνό, ερωτικά βοηθήματα ή και τα γεννητικά του όργανα. 

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τον φύλακα - Τι λέει ο δικηγόρος του πατέρα που κινδυνεύει με απέλαση

Η δικηγορική εταιρεία Alfa - Omikron και η κ. Θεοδοσία Οικονομίδου, που εκπροσωπεί αφιλοκερδώς τον πατέρα του 11χρονου παιδιού που την Παρασκευή (12.4) βρέθηκε στον χώρο του φύλακα και τρομοκρατημένο μίλησε στους γονείς του για όσα ο 50χρονος τού έδειξε, μίλησε στην ATHENS VOICE. «Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο γραφείο μας η καταγγελία του πατέρα του 11χρονου και άλλες τρεις καταγγελίες για τη δράση του φύλακα. Φαίνεται ότι προσέγγιζε τα παιδιά που έπαιζαν σε παιδική χαρά δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είχε βάλει δωρεάν wifi για να προσελκύει τους ανήλικους και προσκαλούσε τα παιδιά να τους δείξει αρχικά τεκμήρια στο Μουσείο και μετά τα πήγαινε στον χώρο όπου έμενε, τους έβαζε πορνό, τους έδειχνε ερωτικά παιχνίδια και κούκλες. Ο αλλοδαπός πατέρας του 11χρονου παιδιού βρήκε τη δύναμη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει χαρτιά παραμονής, να καταγγείλει όλα όσα του εξομολογήθηκε το παιδί του, όχι μόνο για να προστατεύσει τον μικρό του, αλλά και τα άλλα παιδιά του νησιού» εξηγεί και προσθέτει: «Η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, είναι ένας μεροκαματιάρης άνθρωπος και αντί αρχικά να κινηθεί η Αστυνομία για τον 50χρονο, τον άφησε ελεύθερο και προχώρησε στην κράτηση του πατέρα που έκανε την καταγγελία. Υπάρχει οργή στη Νίσυρο. Οι κάτοικοι βρέθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση του πατέρα και την απειλή της απέλασης. Άμεσα, όμως, το Αρχηγείο και ο τοπικός Αστυνομικός Διευθυντής κ. Καλαμάτας κινητοποιήθηκαν και στέκονται στο πλευρό του πατέρα. Υπάρχει δέσμευση ότι θα τον βοηθήσουν με τα χαρτιά, θα τον στηρίξουν και θα τον βοηθήσουν να βρει μία πιο μόνιμη εργασία». 

Η αντιδήμαρχος που βοήθησε την οικογένεια να καταγγείλει τον φύλακα μιλά στην ATHENS VOICE

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, κατά του 50χρονου φύλακα υπάρχει επίσημα μόνο μία καταγγελία, αυτή του πατέρα του 11χρονου. Η αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης και Ισότητας της Νισύρου, Ειρήνη Πάχου, πρόσωπο που βοήθησε την οικογένεια του 11χρονου να καταγγείλει στις αρχές τον φύλακα, αποκαλύπτει στην ATHENS VOICE ότι τουλάχιστον 11 παιδιά - μεταξύ αυτών και ο 11χρονος - έχουν αποκαλύψει σε γονείς και ψυχολόγους ότι ο φύλακας τους έδειξε πορνογραφικό υλικό, sex toys ή ακόμη και τα γεννητικά του όργανα. «Οι διαστάσεις που έχει πάρει η καταγγελία του πατέρα για τον 50χρονο, όσο και η εξέλιξη με την απειλή απέλασης όχι απλά μας έχουν εξοργίσει, αλλά φοβόμαστε ότι θα αποθαρρύνουν πολλά παιδιά από το να μιλήσουν. Το παιδί επέστρεψε με ταχυπαλμία στο σπίτι του και ήταν χλωμό μετά από όσα του έδειξε ο 50χρονος. Ευτυχώς, μίλησε στους γονείς του. Ο πατέρας πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα την Παρασκευή. Εκεί κλήθηκε και ο φύλακας, που αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, αλλά μετά παραδέχθηκε ότι όντως έδειξε πορνό στον 11χρονο. Οι αστυνομικοί τους είπαν "βρείτε τα". Μάθαμε και από άλλα παιδιά ότι ο φερόμενος θύτης τα προσκαλούσε στον χώρο του και βοηθήσαμε τον πατέρα να υποβάλλει μήνυση. Εκείνο το βράδυ το παιδί δεν μπορούσε να κοιμηθεί, δεν μπορούσε να ηρεμήσει».

Όπως εξηγεί η κ. Πάχου, άμεσα απευθύνθηκε με τη βοήθεια συναδέλφου της αντιδημάρχου, στο «Χαμόγελο του Παιδιού», περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση της οικογένειας. «Μετά τη μήνυση, ο φύλακας κρατήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αφέθηκε ελεύθερος. Κινητοποιηθήκαμε γιατί μετά την καταγγελία ο φύλακας μάζευε τα πράγματά του στο αυτοκίνητο, όχι απλά σαν να θέλει να πάει ένα ταξίδι, αλλά σαν να θέλει να μετακομίσει. Τελικά, έφυγε από το νησί, όταν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο μετά την παρέλευση του αυτοφώρου. Μαθαίνουμε ότι βρίσκεται σε άλλο νησί και πίνει τον καφέ του, τη στιγμή που ο πατέρας κινδυνεύει με απέλαση. Πατέρας και γιος βρέθηκαν στην Κω στον εισαγγελέα για να καταθέσουν όσα συνέβησαν, όταν, όμως, γύρισαν η τοπική αστυνομική αρχή κράτησε τον πατέρα στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί ξεσηκωθήκαμε. Ο πατέρας και όλη η οικογένεια φέρουν τη στήριξη όλου του νησιού. Ήδη έχουν φτάσει στα σχολεία ψυχολόγοι, αλλά και το "Χαμόγελο του Παιδιού". Καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές τις ημέρες είμαστε όλοι αναστατωμένοι». 

Χαμόγελο του Παιδιού: Η καταγγελία που έφτασε στον Οργανισμό για τον φύλακα

Πριν από λίγες ώρες ανακοίνωση εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την κλήση που έλαβε ο Οργανισμός σχετικά με το περιστατικό παρενόχλησης του 11χρονου παιδιού στη Νίσυρο. «Στις 15 Απριλίου, λάβαμε ενημέρωση στην "Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056" από τον Αντιδήμαρχο Νισύρου για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί. Αναφέρθηκε πως ο ενήλικος άνδρας, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού. Τα υπόλοιπα τρία ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο για να βρουν τον φίλο τους. 

»Επιπρόσθετα, λάβαμε επιπλέον κλήσεις από μια ακόμα Αντιδήμαρχο Νισύρου, καθώς και από δύο μητέρες, παιδιών που μπήκαν στο σπίτι του καταγγελλόμενου για να βρουν τον φίλο τους. Την ίδια μέρα, ενημερώσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες και ενέργειες αναφορικά με τον ενήλικο. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο ενήλικος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές». 

ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων για τον 50χρονο φύλακα

Με ανακοίνωσή του, σήμερα (18.4) το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει γνωστό ότι δόθηκε εντολή «στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».