Ελλαδα

Μάθαμε περισσότερα για την υποτροφία για τυφλούς φοιτητές στο Deree

Μιλήσαμε με τον Δρ. Πάνο Βλαχόπουλο, Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και την Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους, καθηγήτρια του Deree, η οποία υπήρξε η πρώτη τυφλή μαθήτρια που έγινε δεκτή στο Γυμνάσιο Pierce

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα πρόγραμμα υποτροφίας από την οικογένεια Άλντους για νέους με αναπηρία όρασης παρέχεται από το Deree

Ζούμε σε μία εποχή που θεωρείται αυτονόητο ότι οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις δεν είναι «οκ». Βέβαια, την ίδια στιγμή το θέμα της διαφορετικότητας, ενός τόσου γοητευτικού και αυτονόητου –όχι για όλους– χαρακτηριστικού, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή» της επικαιρότητας. Καθημερινά δίνονται αγώνες για την αποδοχή και συμπερίληψή της στον κοινωνικό ιστό. Άλλοι φανεροί και άλλοι κρυφοί, άλλοι συλλογικοί και άλλοι προσωπικοί, άλλοι με αντίκτυπο, άλλοι χωρίς. Όλοι όμως μεγάλοι. Γιατί κανένας αγώνας με όραμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρός. Καθώς, λοιπόν,  η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ένα βασικό ζητούμενο της εποχής μας, πώς είναι δυνατόν η εκπαίδευση να αποκλείει κάποιους φοιτητές από το δικαίωμα στη φοίτηση επειδή απλά έτυχε να γεννηθούν με κάποιο χαρακτηριστικό, όπως π.χ. η τυφλότητα;

Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να δώσουν απάντηση σε αυτό, αλλάζοντας το ισχύον εκπαιδευτικό σκηνικό. Κατανοώντας ότι η συμπερίληψη είναι ο no.1 τρόπος αποδοχής και ενίσχυσης της διαφορετικότητας, το Deree - The American College of Greece δεσμεύεται να παρέχει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλους και το κάνει πράξη. Πώς; Με τη ενσωμάτωση τυφλών φοιτητών στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και μάλιστα με τη χορήγηση υποτροφίας, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση είναι ένας μαγικός κόσμος για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. 

Πληροφορίες για τα ακαδημαϊκά προγράμματα για τυφλούς φοιτητές στο Deree

Συγκεκριμένα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, πριν λίγο καιρό, ανακοίνωσε την παροχή υποτροφίας της οικογένειας Άλντους, η οποία δημιουργήθηκε το 2023 για να υποστηρίξει πολλά υποσχόμενους φοιτητές με τυφλότητα που επιδεικνύουν πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Μέσω της συγκεκριμένης υποτροφίας, το Κολλέγιο πρόκειται να στηρίξει έναν νέο φοιτητή ή φοιτήτρια του Deree με προβλήματα όρασης, καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα φοίτησης για όλο το πρόγραμμα σπουδών της επιλογής του, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ακαδημαϊκά έτη. Για παραπάνω πληροφορίες, μιλήσαμε με τον Δρ. Πάνο Βλαχόπουλο, Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. 

Δρ. Πάνο Βλαχόπουλο, Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

 

- Η υποτροφία αφορά την κάλυψη των εξόδων για ένα μόνο φοιτητή/τρια;

Ναι, αφορά ένα φοιτητή ή φοιτήτρια. Ωστόσο, η τεχνογνωσία και η συνεχής βελτίωση θα χρησιμοποιηθούν γενικότερα και προς όφελος περισσότερων στο μέλλον.

-Τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν στην πράξη για να διεξαχθεί ομαλά η παρακολούθηση μαθημάτων για αυτούς τους φοιτητές; Θα υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί; Θα παρακολουθούν τις ίδιες διαλέξεις με μαθητές που δεν έχουν χάσει την όρασή τους;

Οι περισσότεροι φοιτητές με προβλήματα όρασης ή με ολική τύφλωση θα έχουν ήδη ένα προτιμώμενο σύστημα πρόσβασης στις πληροφορίες. Αυτό συνήθως θα είναι κείμενο με μεγάλα γράμματα, γραφή Braille ή υλικό σε ηλεκτρονική μορφή. Η τελική απόφαση εναπόκεινται στον σπουδαστή. Πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αυτών. Το Κολλέγιο αφού εξετάσει την κατάσταση και μιλήσει με τον φοιτητή/τρια, θα προβεί σε κατάλληλο, προσωποποιημένο study plan, καθώς και στις απαιτούμενες προσαρμογές για την πρόσβαση και κάθε άλλη απαιτούμενη υποστήριξη. 

- Στο πλαίσιο του inclusivity, στο μέλλον σκέφτεστε να εντάξετε και άλλες ομάδες (εκτός από τους νέους με προβλήματα όρασης);

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το American Community School of Athens, το Πανεπιστήμιο George Mason των ΗΠΑ καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τρέχει το πρόγραμμα Athens Inclusive Education. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να γίνουμε το πιο «προσβάσιμο» εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας για φοιτητές που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη, αλλά έχουν ελαφράς μορφής μαθησιακές δυσκολίες ή ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.

Η υποτροφία για τους νέους με τυφλότητα στο Deree από τον Αλέξανδρο Άλντους

Η υποτροφία προσφέρεται από τον Αλέξανδρο Άλντους, απόφοιτο του Pierce, προς τιμήν του πατέρα του, Ευγένιου Ραλφ Άλντουs, τ. καθηγητή του Deree, και της μητέρας του Δρ Ελευθερίας Μπερνιδάκη-Άλντους, τ. καθηγήτριας του Deree και αποφοίτου του Pierce 1970, η οποία, παρά το γεγονός ότι ήταν τυφλή από ηλικίας 3 ετών, άνοιξε τον δρόμο και υπήρξε η πρώτη τυφλή μαθήτρια που έγινε δεκτή στο Γυμνάσιο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (!). Η υποτροφία αποτίνει φόρο τιμής στην κληρονομιά της ίδιας και τιμά τη δέσμευση του Κολλεγίου να παρέχει ισότιμη εκπαίδευση σε όλους, επεκτείνοντας το πρόγραμμα υποτροφιών του, απευθυνόμενο σε φοιτητές και φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες και εμπόδια. 

Ποια είναι η Δρ Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους;

Η Δρ Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους αψήφησε τις διακρίσεις και τη δυσμενή νομοθεσία στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 με σκοπό να λάβει εκπαίδευση από το Pierce. Φανταστείτε, ότι μιλάμε για μια δεκαετία που η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και τον εργασιακό κλάδο ήταν περιορισμένη, πόσο μάλλον αν πρόκειται για  μια τυφλή γυναίκα. Κόντρα σε κάθε κατεστημένο που είχε ορίσει μία ζωή για εκείνη, χωρίς να τη ρωτήσει, η κ. Μπερνιδάκη - Άλντους τα κατάφερε. Η διαδρομή της όχι μόνο την οδήγησε σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αλλά ταυτόχρονα τη μεταμόρφωσε σε μια δυναμική υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μία δυναμική γυναίκα πρότυπο που χάραξε ένα δρόμο γεμάτο φως, καλώντας όλους μας να τον ακολουθήσουμε. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν ένα «βήμα», γι’ αυτό και εμείς ήρθαμε σε επαφή μαζί της και μας μίλησε για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία του Deree. 

Η Δρ Ελευθερία Μπερνιδάκη - Άλντους μιλάει στην Athens Voice

Δρ Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους, καθηγήτρια του Deree και αποφοίτου του Pierce 1970

-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως σπουδάστρια τη δεκαετία του 1960;

Ως η πρώτη τυφλή μαθήτρια του Pierce, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, όπως ήταν φυσικό. Έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να ενημερώσω εγώ η ίδια τους καθηγητές μου και τις συμμαθήτριες μου για το πώς μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα μέσα στην τάξη, καθώς και για τους τρόπους που χρησιμοποιούσα για να προμηθεύομαι το υλικό, δηλαδή τα βιβλία μου. Χρησιμοποιούσα μαγνητόφωνο με κασέτες. Η μαγνητοφώνηση των σχολικών βιβλίων γινόταν μόνο από εθελοντές αναγνώστες, τους οποίους έπρεπε να βρίσκω μόνη μου. Αυτό όμως μπορούσε να γίνει μόνο για τα μαθήματα που ήταν δυνατόν να διαβαστούν προφορικά (π.χ. Ιστορία, Θρησκευτικά, ακόμη και Φυσική και Χημεία). Τα μαθήματα γλωσσικά, που απαιτούσαν γραμματική, συντακτική ανάλυση και απομνημόνευση λεξιλογίου, όπως Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά, έπρεπε να τα μεταγράφω στη γραφή Braille, μόνη μου, με πινακίδα στο χέρι, ή χειροκίνητη γραφομηχανή Braille. Επίσης, έπρεπε να βρίσκω εθελοντές και για τη μεταγραφή γλωσσικών βιβλίων σε Braille.  

 Έπρεπε να βρίσκω εθελοντές και για τη μεταγραφή γλωσσικών βιβλίων σε Braille

-Έχετε εντοπίσει διαφορές σήμερα ως προς την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση;

Η απάντηση αυτή προϋποθέτει μεγάλη συζήτηση ως προς το θέμα της «ισότιμης πρόσβασης» και δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά σε μία απλή απάντηση. Όσον αφορά την βελτίωση της τεχνολογίας, η προσβασιμότητα είναι πολύ καλύτερη. Για παράδειγμα, οι εκτυπωτές σε γραφή Braille, η ανάγνωση με συνθετική φωνή (audiobooks, προσβάσιμες ηλεκτρονικές συσκευές κτλ.) βοηθούν σημαντικά την ανάγνωση κειμένων. Η τεχνολογία όμως δεν εξαλείφει την ανάγκη για εθελοντές αναγνώστες. Σημειώνω ότι για τη συμπερίληψη και την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον ενός τυφλού σπουδαστή, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και προπαντός η επιμόρφωση των δασκάλων και των συμμαθητών σχετικά με τα θέματα αναπηρίας.

Με τη θέσπιση της «Aldous Family Accessibility Expendable Scholarship», το Deree διασφαλίζει ότι οι νέοι με τυφλότητα θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ακριβώς συνέβη όταν η Δρ Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους πέτυχε την εισαγωγή της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις και τους περιορισμούς.

Αυτή η νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα -που για την ώρα ισχύει στο συγκεκριμένο Ίδρυμα- είναι μια απόδειξη του “where there is a will, there is a way” και μια ελπίδα ότι το μέλλον «υπόσχεται» μια κοινωνία που μας χωράει όλους. Από όπου και αν προερχόμαστε, όποιες και αν είναι οι δυνατότητες μας, όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις μας, όποια και αν είναι τα θέλω μας. Μία κοινωνία ίση, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτήν ονειρευόμαστε, για αυτή θα προσπαθήσουμε και αυτή θα κατακτήσουμε. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες του Deree, την υποτροφία της οικογένειας Άλντους για φοιτητές με τυφλότητα καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορείτε να βρείτε εδώ